Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 2 iul 2013 - Anul XVIII, nr. 150 (5357)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Apele Române: Populaţia să evite trecerile cu vehicule prin râuri şi să nu se adăpostească sub poduri

Populaţia trebuie să evite trecerile cu vehicule direct prin râu şi să nu se adăpostească sub poduri, unde oamenii pot fi surprinşi de viitură, în timp ce utilajele aflate în apropierea albiilor trebuie retrase, transmite Administraţia "Apele Române", care a impus starea de vigilenţă maximă.

Debitele au fost în creştere, din cauza efectului combinat al precipitaţiilor căzute şi al propagării pe râurile din bazinele hidrografice Olt, Vedea, Argeş, Ialomiţa, Buzău, Râmnicu Sărat, Putna, Bârlad, afluenţii Prutului şi râurile din Dobrogea, conform avertizărilor hidrologice emise în ultimele 24 de ore de către Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărirea Apelor (INHGA).

Creşteri importante de debite s-au înregistrat pe râurile din bazinul Bârlad şi pe cele din spaţiul hidrografic Dobrogea. Astfel, în aceste zone, s-au produs scurgeri importante, cu efecte de inundaţii locale, pe torenţi, pâraie şi râuri mici necadastrate. Pagubele înregistrate s-au datorat cantităţii mari de precipitaţii căzute pe arii restrânse şi subdimensionării sistemelor de canalizare din zonele afectate.

Cele mai mari cantităţi de precipitaţii s-au înregistrat în bazinul Vedea, respectiv de peste 100 de litri pe metru pătrat. Cantităţi de peste 50 l/mp se înregistrează pe râurile: Bârlad, la staţiile Băceşti şi Negreşti (judeţul Vaslui), râul Râmnicu Sărat, la staţia Puieşti (judeţul Buzău), râul Durduc, la staţia Frenciugi (judeţul Iaşi), pe râul Racova, la staţia Oprişiţa, şi pe râul Tutova, la staţia Rădeni (judeţul Vaslui), şi pe râul Berheci, la staţia Boşia (judeţul Bacău).

Cotele de inundaţie au fost depăşite pe râurile: Bârlad, la staţia Negreşti (peste 150 centimetri), Durduc, la staţia Frenciugi (peste 10 cm), Racova, la staţia Oprişiţa (cu 15 cm), pe râul Tutova, la staţia Rădeni (cu 81 cm). Cotele de atenţie au fost depăşite pe râul Casimcea, la staţia Cheia, şi pe râul Topolog, la staţia Saraiu (judeţul Constanţa).

Până în prezent, lucrările hidrotehnice aflate în administrarea Administraţiei Naţionale "Apele Române" (ANAR) s-au comportat în condiţii de siguranţă, iar echipele "Apelor Române" sunt pregătite să intervină cu materiale şi utilaje, fiind impusă starea de vigilenţă maximă şi monitorizarea permanentă. Totodată, ANAR, prin unităţile sale teritoriale adaptează programele de exploatare ale acumulărilor în vederea asigurării tranşelor de atenuarea viiturilor, în special în zona judeţului Vaslui.

Administraţia Naţională "Apele Române" avertizează populaţia să evite trecerile cu vehicule prin vaduri (direct prin râu). Persoanele surprinse de ploi torenţiale să nu se adăpostească în nici un caz sub poduri pentru că pot fi surprinşi de viitură. Utilajele aflate în apropierea albiilor trebuie să fie retrase, iar în cazul acumulărilor piscicole - baraje mici, trebuie să fie verificată funcţionalitatea echipamentelor de evacuare a apelor mari.

Totodată, autorităţile trebuie să intervină în special în zona podurilor şi a podeţelor îndepărtând acolo unde este cazul, materialele lemnoase, vegetaţie şi plutitori, care ar putea obtura secţiunile de scurgere ale râurilor. De asemenea, autorităţile locale trebuie să fie pregătite pentru a asigura starea de permanenţă la sedii.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Apele Române: Populaţia să evite trecerile cu vehicule prin râuri şi să nu se adăpostească sub poduri.
 Vizualizări articol: 702 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Apele Române: Populaţia să evite trecerile cu vehicule prin râuri şi să nu se adăpostească sub poduri0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei