Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 18 iun 2013 - Anul XVIII, nr. 138 (5345)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Băsescu:Referendumul pe unicameral,cu cel puţin o săptămână înainte de cel pentru Constituţie

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, că referendumul pentru unicameral şi maximum 300 de parlamentari se va organiza după adoptarea legii referendumului şi a Constituţiei în Parlament, cu cel puţin o săptămână înainte de cel pentru validare, dacă nu se respectă referendumul din 2009.

"Înţeleg că la Comisia juridică a fost aprobat referendumul, sper să fie un vot şi în plen indiferent cum ar fi, dar m-ar bucura să fie pozitiv, numai pentru buna colaborare între Preşedinte şi Parlament, sunt convins că voi primi acest semnal de înţelegere din partea Parlamentului", a spus Băsescu, luni, într-o declaraţie de presă la Cotroceni.

El a menţionat că referendumul va fi declanşat după ce se întâmplă două lucruri: primul este elegant de adoptarea legii referendumului, iar al doilea este legat de adoptarea de către Parlament a Constituţiei revizuite.

"Între acestea două voi lua decizia cu privire la vot", a spus şeful statului.

El a menţionat că va declanşa referendumul, dacă cel din 2009 va fi ignorat, indiferent dacă pragul de validare va fi 50% sau 30%.

Băsescu a mai spus că referendumul pentru unicameral va avea loc cu cel puţin o săptămână înaintea celui pentru validarea Constituţiei revizuite.

De asemenea, întrebat de jurnalişti despre amânarea pentru septembrie a votului plenului Senatului cu privire la proiectul de revizuire a Constituţiei, Băsescu a răspuns că singura explicaţie este că "parlamentarii au luat o decizie care să le permită o analizare atentă a ceea ce s-a votat până acum în Comisie (de revizuire a Constituţiei n.r.)".

Întrebat dacă până în septembrie s-ar putea introduce în proiect şi rezultatul referendumului din 2009 privind parlament unicameral cu 300 de aleşi, Băsescu a răspuns râzând: "Ştiu eu ce ar putea să introducă Parlamentul României?".

Totodată, întrebat de faptul că săptămâna trecută afirmase că şi-ar dori ca procedura de revizuire a Constituţiei să fie finalizată până la vacanţa parlamentară, Băsescu a răspuns că el a plecat de la calendarul pe care şi-l asumase Parlamentul.

"Dar să ştiţi că eu, când am spus ce mi-aş dori, a fost legat de ce declarase Parlamentul. Abia astăzi s-a făcut un alt anunţ, deşi nu sunt convins că dumneavoastră l-aţi interpretat corect. Şi o să vă spun de ce. Părerea mea este că Parlamentul, sau Comisia condusă de domnul preşedinte Crin Antonescu, va termina procesul de revizuire, propunerea, părerea mea este că această propunere va fi trimisă la Consiliul Legislativ, după Consiliul Legislativ, va fi trimisă la Curtea Constituţională pentru observaţii şi abia pe urmă va veni la plen. Deci este un proces. Eu nu cred că la Comisie nu se va termina procesul de modificare a actualei Constituţii. Mi-am spus şi eu o părere. S-ar putea să nu am dreptate, dar aşa mi s-ar părea logic să se întâmple", a adăugat el.

Întrebat dacă ia în calcul sesizarea Curţii Constituţionale cu privire la nerespectarea de către Parlament, în proiectul de revizuire a Constituţiei, a referendumului din 2009, Băsescu a răspuns că este o întrebare care merită analizată.

"Trebuie studiată. E o chestiune extrem de interesantă de drept constituţional (...) În Constituţie nu ştiu dacă am calitatea să fac o asemenea întâmpinare către Curtea Constituţională, dar mi-aţi pus o întrebare interesantă şi la următoarea declaraţie de presă, cu siguranţă vă răspund, dacă pot să îmi asum a reprezenta poporul într-un conflict cu Parlamentul. Pare destul de greu, pentru că Parlamentul este reprezentantul poporului şi nu îmi dau seama...", a spus Băsescu.

Şeful statului a mai spus că acest conflict nu este între el şi Legislativ, ci între Parlament şi popor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Băsescu:Referendumul pe unicameral,cu cel puţin o săptămână înainte de cel pentru Constituţie.
 Vizualizări articol: 731 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Băsescu:Referendumul pe unicameral,cu cel puţin o săptămână înainte de cel pentru Constituţie0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei