Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 13 iun 2013 - Anul XVIII, nr. 134 (5341)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Cluj:Operaţie reuşită de extirpare a unei tumori maligne extrem de rare, unui bărbat de 65 de ani

Medicii Institutului de Urologie Cluj au încheiat cu succes, după patru ore, operaţia de extirpare a unei tumori maligne extrem de rare, de patru cazuri la un milion de locuitori, unui bărbat de 65 de ani, doctorii fiind însă nevoiţi să-i scoată pacientului şi o bucată din rinichiul drept.

Şeful ICUTR Cluj, Mihai Lucan, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX că a fost scoasă în timpul intervenţiei o mare parte din vena cavă, afectată de tumoare, dar aceasta nu a putut fi înlocuită.

"Operaţia a reuşit, pacientul rămâne intubat, sub observaţie. A fost o intervenţie extraordinar de grea, iar din cauza tumorii extinse am fost nevoiţi să scoatem o parte din rinichiul drept al pacientului. Am scos şi o porţiune mare din vena cavă, dar nu am putut să o înlocuim, astfel că am găsit o soluţie colaterală pentru porţiunea scoasă, în vederea bunei funcţionări, în continuare, a organismului. Am reuşit să scoatem şi tumoarea", a spus Lucan.

Operaţia de extirpare a tumorii a durat circa patru ore.

Bărbatul de 65 de ani care avea o tumoră malignă extrem de rară, de patru cazuri la un milion de locuitori, a fost operat, miercuri, la Institutul de Urologie Cluj, medicii spunând că pacientul era în fază terminală şi că operaţia a fost extrem de dificilă, fiind necesară înlocuirea unei părţi din vena cavă.

Şeful Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal (ICUTR) Cluj-Napoca, Mihai Lucan, declara, într-o conferinţă de presă înaintea operaţiei, că diagnosticul pus pacientului a fost "tumoare malignă retroperitoneală", o afecţiune rară, de 4,05 cazuri la un milion de locuitori.

"Din experienţa îndelungată pe care o am, aceasta este una dintre cele mai complicate operaţii pe care urmează să o execut. Este complicată nu atât prin dimensiunile tumorii, cât din cauza poziţiei acesteia, la nivelul spaţiului dintre vena cavă şi artera aortă, interesând vasele rinichiului drept şi invadând o porţiune de circa şapte centimetri din peretele venei cave. Problema este nu atât a scoaterii tumorii, cât reconstrucţia funcţională a vaselor renale şi a peretelui venei cave şi de aceea va trebui să folosim soluţii plastice. Este o operaţie foarte complexă, una dintre cele mai complexe operaţii efectuate în ţară, la un bolnav foarte complex, cu multiple patologii secundare. Pacientul are 65 de ani, iar diagnosticul pus este tumoare malignă retroperitoneală, o afecţiune rară, de 4,05 cazuri la un milion de locuitori", afirma Lucan.

Potrivit acestuia, pacientului - care suferă de insuficienţă renală, are diabet, hipertensiune, ischemie miocardică, litiază renală, chist renal, anemie avansată şi Alzheimer - i s-a spus că nu poate fi operat.

Acesta spunea că, în timpul intervenţiei chirurgicale, va trebui scoasă o porţiune importantă din vena cavă, care este vena principală a organismului, şi va trebui înlocuită, pentru a se asigura buna funcţionare.

"Tumora, care are 7,5/6 centimetri, aflată lângă rinichi, a debutat în urmă cu două luni, iar pacientul era în stare terminală", declara şeful ICUTR.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cluj:Operaţie reuşită de extirpare a unei tumori maligne extrem de rare, unui bărbat de 65 de ani.
 Vizualizări articol: 805 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cluj:Operaţie reuşită de extirpare a unei tumori maligne extrem de rare, unui bărbat de 65 de ani0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei