Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 7 iun 2013 - Anul XVIII, nr. 129 (5336)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Varga: Tăierile ilegale de lemn sunt un fenomen; vom mări de cinci ori cuantumul amenzilor

Ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Lucia Varga, a declarat, joi, la Sibiu, că "tăierile ilegale de lemn sunt un fenomen", anunţând că intenţionează majorarea amenzilor de cinci ori, dar şi întocmirea de dosare penale pentru orice furt de lemn, indiferent de cantitatea sustrasă.

Ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Lucia Varga, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă la Sibiu, că "s-a tăiat ilegal extrem de mult lemn", provocându-se dezechilibre care au dus la alunecări de terenuri, torenţi de pe versanţi şi alte probleme în cazul unor precipitaţii abundente ca cele înregistrate în ultima perioadă, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Lucia Varga a afirmat că a demarat controale în ţară, crezând că sunt "cazuri izolate" de furt e lemn, însă a constatat că tăierile ilegale "sunt un fenomen".

"Am verificat în ţară să văd unde sunt zone cu tăieri ilegale, crezând că sunt cazuri izolate, dar, din păcate, tăierile ilegale sunt un fenomen şi vă dau câteva exemple, câteva judeţe în care s-a tăiat ilegal extrem de mult: Argeş, Alba, Cluj, Maramureş, Bihor, Giurgiu, Suceava, Neamţ", a declarat Lucia Varga.

Aceasta a afirmat că în judeţul Alba a descoperit pe lângă tăieri ilegale masive şi o gestionare defectuoasă a masei lemnoase.

"În judeţul învecinat, la Alba, am văzut nu numai tăieri necontrolate, ci şi un mod de exploatare a lemnului ineficient, total neprofesionist, fără a respecta regimul silvic. Am văzut masă lemnoasă abandonată pe cursurile de apă care, pe lângă faptul că produce pagubă, pune în pericol acumularea din aval şi unele comunităţi pentru că această masă lemnoasă poate crea baraje", a afirmat ministrul delegat.

Lucia Varga a anunţat că a finalizat proiectul Legii privind regimul contravenţiilor şi infracţiunilor silvice, în acest act normativ fiind prevăzute sancţiuni mai aspre pentru cei care fură lemn.

"În primul rând, vrem să mărim cuantumul sancţiunilor aplicate pentru a descuraja furtul de lemn. În al doilea rând, infracţiunile pentru furtul de lemn vor fi ca şi pentru orice furt, deci se va aplica Codul Penal şi nu vor fi declarate infracţiuni doar dacă depăşesc de cinci ori valoarea masei lemnoase sustrase", a precizat Varga.

Potrivit acesteia, în acest moment, "sancţiunile sunt prea mici".

"Luăm în considerare mărirea acestor sancţiuni şi descurajarea furtului. Suntem în discuţii, inclusiv cu personalul de la Ministerul de Justiţie, astfel încât să aliniem cuantumul sancţiunilor la legislaţia cealaltă de mediu existentă. Probabil, că vom mări de cinci ori cuantumul sancţiunilor, acum sancţiunile fiind undeva în jurul a 10.000 de lei", a mai declarat ministrul Lucia Varga.

Aceasta a afirmat că, în perioada 1990 - 2011, s-au sustras 80 de milioane de metri cubi de lemne, fiind produsă o pagubă de cinci miliarde de euro, fără ca vreo parte a prejudiciului să fi fost recuperată.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Varga: Tăierile ilegale de lemn sunt un fenomen; vom mări de cinci ori cuantumul amenzilor.
 Vizualizări articol: 1122 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 4 voturi
Varga: Tăierile ilegale de lemn sunt un fenomen; vom mări de cinci ori cuantumul amenzilor4.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   DEGEABA trimis de
( 7 iun 2013, 12:41:35
-Au fost controale in jud. Suceava ,au fost anuntati si au oprit taierile si transportul cat au fost controale,acum este dezastru in paduri se taie pe rupte,parca sunt inconstienti de ce ploi si alunecari urmeaza daca nu este oprita taierea padurii ...ALOOOO CONDUCEREA SILVICA, CE FACETI O TINETI TOT ASA PANA CAND CE COTA PRIMITI DE LA CEI CE TAIE CA NU LUATI NICI O MASURA.Rabdarea este la limita maxima,cred ca trebuiti cautati de popor.
2.   Dezastrul padurilor sucevene trimis de
( 7 iun 2013, 17:31:39
In ultimul deceniu, în Moldova au dispărut două hectare de pădure pe zi.Suceava şi Neamţ vor avea nevoie de zeci de ani ca să se refacă la nivelul anului 1989. Judeţul Suceava, unde suprafaţa împădurită era, în urmă cu 17 ani, de 450.000 de hectare, a fost ţinta defrişărilor masive din ultimii ani.Nimeni nu ştie, cu exactitate, cât s-a tăiat în codrii din Suceava. . De exemplu dintr-o pădure de 10 hectare care fusese retrocedată Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor şi era administrată de Protopopiatul din Rădăuţi, au mai rămas câteva pâlcuri de copaci. Restul au dispărut.

3.   Dezastrul padurilor sucevene trimis de
( 7 iun 2013, 17:33:00
PDL a gestionat "decapitarea pădurilor sucevene", iar iniţiatorul unei legi prin care 2.480 de hectare de pădure din Suceava au fost trecute la Bistriţa Năsăud pentru a fi rase este Augustin Zegrean, preşedintele CCR.In anul 2008, trei deputaţi PDL, Augustin Zegrean, actualul preşedinte al Curţii Constituţionale, Ioan Oltean şi Daniel Buda au iniţiat o lege prin care 2.480 de hectare de pădure din proprietatea comunei Poiana Stampei au fost transferate la Bistriţa Năsăud.Defrişări masive sunt în Cârlibaba sau în Stulpicani, în zona Codrilor seculari de la Slătioara.Sa mentionam ca domnu Gheorghe Flutur, a fost şef al Direcţiei Silvice Suceava, şef ocol silvic, dar şi inginer silvic al DS Suceava, ascensiunea sprijinită pe politic culminând cu numirea ca ministru al agriculturii şi pădurilor.

4.   Dezastrul padurilor sucevene trimis de
( 7 iun 2013, 17:35:18
O fundație la care Înalt Prea-Sfinția Sa Pimen Suceveanul, arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților apare drept președinte revendică in jud Suceava de la Statul Român peste 192.000 de hectare de pădure, plus cantoanele silvice de pe raza suprafața respectivă. Nea Pimen de-abia asteapta sa ia drujba in spate si sa rada codrii Bucovinei.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei