Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 25 mai 2013 - Anul XVIII, nr. 118 (5325)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Peste 3.200 de copii, daţi dispăruţi în ultimul an în România; peste 350, căutaţi în prezent

 

Peste 3.200 de copii au fost daţi dispăruţi în România în perioada 15 mai 2012 - 15 mai 2013, dată la care erau căutaţi peste 350 de minori, potrivit unor informaţii furnizate de Poliţia Română organizaţiei Salvaţi Copiii, cu ocazia Zilei Internaţionale a Copiilor Dispăruţi (25 mai).

Salvaţi Copiii România, în parteneriat cu Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR), marchează în România Ziua Internaţională a Copiilor Dispăruţi prin activităţi de informare şi sensibilizare a elevilor, părinţilor, profesorilor şi opiniei publice în legătură cu numărul sporit de dispariţii voluntare în rândul copiilor.

Potrivit datelor puse la dispoziţia organizaţiei de către IGPR, în perioada 15 mai 2012 - 15 mai 2013 a fost solicitată urmărirea la nivel naţional pentru 3.235 de copii, dintre care 134 de copii cu vârste până la 10 ani. Dintre copiii daţi dispăruţi în perioada menţionată, au fost găsiţi 3.229 de copii.

La data de 15 mai 2013, se aflau în evidenţa poliţiei 359 de copii dispăruţi, dintre care 70 copii cu vârste până la 10 ani, majoritatea fiind aşadar căutaţi de peste un an.

Potrivit organizaţiei Salvaţi Copiii, peste 95 la sută dintre dispariţiile de copii sunt reprezentate de fuga acestora de acasă sau din centrele de ocrotire.

"Factorii care continuă să contribuie la menţinerea dispariţiilor voluntare ca fiind majoritare sunt reprezentaţi de: problemele din familie - conflicte, violenţă, comunicarea deficitară dintre părinţi şi copii cu privire la programul acestora, la educaţie şi timp liber, slaba relaţionare dintre părinţi sau alte rude şi copiii pe care îi au în grijă, neglijarea, lăsarea copiilor în grija bunicilor sau altor rude, părinţii fiind plecaţi la muncă în străinătate", a declarat Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv al organizaţiei Salvaţi Copiii.

Aceasta a mai precizat că, în acest context, este esenţială, în prevenirea dispariţiilor voluntare cât şi a riscurilor asociate - consum de droguri, acte delincvente, exploatare sexuală -, identificarea timpurie a situaţiilor de risc şi intervenţia în echipă a poliţiştilor, profesorilor, consilierilor şcolari şi psihologilor.

Organizaţia Salvaţi Copiii organizează întâlniri regulate cu consilierii şcolari pentru identificarea copiilor şi a familiilor în situaţii de risc şi acordarea ajutorului necesar prin includerea lor în cadrul programelor de consiliere, suport educaţional, activităţi de timp liber în cadrul centrelor de consiliere pentru părinţi, a centrelor educaţionale şi a centrelor "Creştem Împreună" (pentru copii ai căror părinţi muncesc în străinătate).

În acest an, peste 2.700 de elevi cu vârste cuprinse între 12 şi 18 ani au participat, în lunile aprilie şi mai, la sesiuni interactive de informare asupra dispariţiilor voluntare şi a riscurilor pe care acest comportament le are.

Ca în fiecare an, campaniile de informare se desfăşoară la nivel naţional, în şcoli şi licee, incluzând activităţi stradale, cât şi dezbateri şi mese rotunde cu reprezentanţi ai instituţiilor organizate de filialele Salvaţi Copiii România.

Sâmbătă, voluntarii organizaţiei, vor împărţi în stradă flyere şi vor explica trecătorilor semnificaţia zilei de 25 mai şi importanţa implicării în sesizarea situaţiilor riscante pentru copii.

Din anul 1983, ziua de 25 mai este dedicată copiilor dispăruţi, iar la nivel mondial sunt organizate acţiuni care au scopul de a sensibiliza opinia publică cu privire la problematica copiilor declaraţi dispăruţi în întreaga lume.

La nivel european, de Ziua Internaţională a Copiilor Dispăruţi, pe data de 25 mai se organizează numeroase evenimente şi campanii tematice de informare şi prevenire în ţările membre ale Federaţiei Europene pentru Copiii Dispăruţi si Exploataţi Sexual - Missing Children Europe.

În calitatea sa de organizaţie-umbrelă, Missing Children Europe reprezintă 23 de organizaţii neguvernamentale din 16 ţări membre ale Uniunii Europene. Fiecare dintre aceste organizaţii activează în domeniul prevenirii şi ajutorării victimelor în caz de dispariţie şi/ sau exploatare sexuală.

Centrele de consiliere pentru părinţi, centrele educaţionale şi centrele "Creştem Împreună" ale Salvaţi Copiii funcţionează la nivel naţional şi furnizează servicii de evaluare, consiliere psihologică şi parenting pentru copii şi părinţi, suport educaţional pentru copii, activităţi de socializare si timp liber pentru copii ai căror părinţi sunt plecaţi în străinătate, cât şi suport psihologic şi educaţional pentru rudele în grija cărora au rămas aceşti copii.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Peste 3.200 de copii, daţi dispăruţi în ultimul an în România; peste 350, căutaţi în prezent.
 Vizualizări articol: 777 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Peste 3.200 de copii, daţi dispăruţi în ultimul an în România; peste 350, căutaţi în prezent5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei