Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 26 apr 2013 - Anul XVIII, nr. 97 (5304)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Transferul depozitelor Bank of Cyprus la Marfin a fost aprobat de Banca Centrală a Ciprului

Banca Centrală a Ciprului a aprobat joi transferul depozitele sucursalei Bank of Cyprus, împreună cu lichiditatea şi creditele de retail care să acopere valoarea pasivelor, în bilanţul filialei Popular Bank of Cyprus, Marfin Bank, instituţie de credit înregistrată în România şi supravegheată de BNR.

Cei peste 1.000 de deponenţii vor avea acces la conturi începând de săptămâna viitoare.

Forma finală a tranzacţiei presupune şi preluarea creditelor acordate întreprinderilor mici şi mijlocii.

"Creditele au fost selectate să aibă un serviciu al datoriei foarte bun. Au lucrat la selecţie funcţionari bancari din băncile care au dorit să preia Bank of Cyprus şi care au avut şi înainte acces la camera de date", au declarat pentru MEDIAFAX surse bancare

Mai mult de jumătate din depozitele cifrate la circa 90 de milioane de euro au fost acoperite cu lichiditate şi doar o parte cu credite.

Marfin România va fi capitalizată de către Cipru cu 20 de milioane de euro.

În cazul în care negocierile ar fi eşuat, depozitele de la sucursala Bank of Cyprus ar fi intrat sub legea de restructurare a sistemului bancar din Cipru, ceea ce presupunea tăieri de până la 60% din sumele care depăşesc plafonul de garantare de 100.000 de euro, pentru populaţie şi IMM-uri.

Banca Centrală a Ciprului a respins săptămâna trecută ofertele depuse de Banca Transilvania şi Raiffeisen Bank pentru preluarea totală sau parţială a sucursalei Bank of Cyprus, dar a anunţat că va căuta în continuare alternative de transfer în România a depozitelor de la unitatea locală, care au coborât la circa 90 de milioane euro.

Activele înregistrate în sucursala din România însumează circa 450 de milioane euro, din care puţin peste 350 milioane euro reprezintă credite.

Având în vedere informaţiile disponibile despre tranzacţie, rezultă că Bank of Cyprus va mai administra local credite de circa 300 de milioane euro.

Cel mai mare împrumut înregistrat local îl reprezintă o finanţare de 110 milioane de euro acordat companiei care deţine hotelul Marriott, prelungit în toamna anului trecut şi scadent în 2017.

Aproximativ jumătate din celelalte credite înregistrate în bilanţul sucursalei îl reprezintă finanţări de proiecte imobiliare medii sau mari.

Creditele menţinute în bilanţul Bank of Cyprus vor fi volirificate de banca din Cipru sau gestionate până la scadenţă.

Marfin Bank a încheiat anul trecut cu un bilanţ de 2,6 miliarde lei, în scădere cu 7,6% faţă de 2011, din care 1,6 miliarde lei reprezentau credite. Depozitele atrase de la clienţi totalizau sub un miliarde de lei.

Banca are o reţea de 33 de unităţi şi un număr de 340 de angajaţi.

Marfin va prelua şi o parte din salariaţii Bank of Cyprus.

Rata solvabilităţii Marfin Bank se plasa la peste 12% la finele anului trecut.

Cipru a ajuns în luna martie la un acord cu troica creditorilor, prin care satele zonei euro şi FMI vor împrumuta10 miliarde de euro pe parcursul a mai mulţi ani, iar fondurile sunt condiţionate de restructurarea dură a sectorului bancar.

Astfel, a doua mare bancă a ţării, Cyprus Popular Bank (Laiki) va fi închisă, iar sumele garantate din depozitele bancare vor fi transferate la Bank of Cyprus, cea mai mare instituţie de credit a ţării. Sumele de peste 100.000 de euro ar putea înregistra pierderi de până la 80%, potrivit unor declaraţii ale oficialilor ciprioţi.

În cazul Bank of Cyprus, deponenţii cu mai mult de 100.000 de euro vor afla în septembrie cu exactitate cât vor pierde din sumele care depăşesc acest prag de garantare, banca centrală din Cipru anticipând un procent între 37,5% şi 60%. Deponenţii cu mai mult de 100.000 de euro la Bank of Cyprus vor pierde minimum 37,5% din fondurile care depăşesc acest prag de garantare, iar procentul ar putea ajunge la 60% dacă va fi nevoie de mai mulţi bani pentru salvarea băncii.

Deşi a informat iniţial sucursalele că măsurile nu vor fi aplicate şi în unităţile din alte state, Bank of Cyprus a decis să închidă sucursala din România începând cu 1 aprilie, iniţial pe termen de o săptămână, timp în care urma să identifice un cumpărător pentru activele din bilanţul local.

Măsura a fost prelungită, o săptămână mai târziu, până luni, 22 aprilie, inclusiv.

La începutul săptămânii, Banca Centrală a Ciprului a anunţat prelungirea cu încă două zile a suspendării, pentru ca miercuri seară să anunţe o nouă amânare, de 24 de ore.

Bank of Cyprus s-ar putea redeschide începând de vineri, dar nu va mai avea niciun deponent.

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Transferul depozitelor Bank of Cyprus la Marfin a fost aprobat de Banca Centrală a Ciprului.
 Vizualizări articol: 720 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Transferul depozitelor Bank of Cyprus la Marfin a fost aprobat de Banca Centrală a Ciprului0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei