Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 23 apr 2013 - Anul XVIII, nr. 94 (5301)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Ministerul Mediului face o anchetă în cazul unui urs care a omorât un cioban în judeţul Harghita

 

Ministerul Mediului face o anchetă pentru clarificarea condiţiilor în care un urs a atacat doi ciobani, în judeţul Harghita, omorându-l pe unul dintre ei, animalul urmând să fie sacrificat, a declarat luni, pentru MEDIAFAX, secretarul de stat Anne Jugănaru.

Ancheta privind incidentul din zona Secu, în judeţul Harghita, a fost demarată de Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice, Garda Naţională de Mediu, Poliţia Română şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă.

Reprezentanţii Gărzii Naţionale de Mediu şi cei ai IPJ Harghita se află la faţa locului, urmând ca, în cel mai scurt timp, să finalizeze verificările.

Secretarul de stat pe probleme de Biodiversitate din Ministerul Mediului, Anne Jugănaru, a declarat pentru MEDIAFAX că ursul care a atacat doi ciobani este căutat, iar înainte de a fi sacrificat, vor fi prelevate probe pentru a fi identificat corect cel care l-a omorât pe cioban.

După ce va fi identificat, ursul va fi împuşcat printr-o derogare, întrucât face parte dintre speciile protejate, a mai spus Jugănaru.

Secretarul de stat a precizat că în acest an Direcţia Silvică Harghita a mai semnalat doar un caz de atac de urs, la animale domestice, acesta fiind relocat.

Ministerul Mediului a precizat, într-un comunicat de presă, că Ursus arctos face parte din speciile de interes comunitar care necesită protecţie strictă şi a căror capturare, ucidere şi disturbare este interzisă, conform OUG 57/2007, aprobată cu modificări şi completări prin Legea 49/2011.

Potrivit articolului 16 al Directivei Consiliului 92/43/EEC privind Conservarea Habitatelor Naturale şi a Faunei şi Florei Sălbatice (Directiva Habitate), ţările pot face anumite derogari de la aceste prevederi în anumite condiţii speciale.

Deţinerea, uciderea, transportul, vânzarea sau schimbul exemplarelor protejate din sălbaticie este interzisă, exceptând interesul în prevenirea pagubelor serioase, în mod special asupra oamenilor şi animalelor domestice, în interesul sănătăţii şi siguranţei publice.

În condiţii justificate, autoritatea publică centrală pentru protecţia mediului poate acorda derogări, prin ordin al conducătorului autorităţii, cu avizul prealabil al Academiei Române, cu condiţia să nu existe o alternativă acceptabilă, iar măsurile derogatorii să nu fie în detrimentul menţinerii populaţiilor speciilor respective într-o stare de conservare favorabilă în arealul lor natural şi numai în anumite situaţii.

Derogările se acordă în interesul sănătăţii şi securităţii publice, în scopul protecţiei speciilor sălbatice de floră şi faună sau în scopul prevenirii unor pagube importante, în special asupra culturilor agricole, animalelor domestice, fermelor, pădurilor, exploataţiilor piscicole, apelor şi altor bunuri.

Doi ciobani au fost atacaţi de un urs, duminică seară, în zona Secu din nordul judeţului Harghita. Unul dintre ciobani, în vârstă de 49 de ani, a fost grav rănit, însă a reuşit să scape din ghearele animalului şi a ajuns în satul Secu, unde a cerut ajutor, afirmând că celălalt cioban ar fi fost omorât de urs.

Imediat au fost alertaţi jandarmii, poliţiştii din zonă şi pădurarii, care au început să îl caute pe bărbatul în vârstă de 59 de ani, iar o ambulanță SMURD l-a transportat pe cel rănit la spitalul din Topliţa, unde a fost internat, medicii constatând că a suferit multiple răni în zona abdomenului şi la antebraţul stâng.

Cel de-al doilea cioban a fost găsit mort de către echipele de căutare.

Secretarul Primăriei Bilbor, Dan Adrian Runcan, a declarat că ursul a atacat şi aproximativ 20 de oi din cele duse la păşunat de cei doi ciobani. Totodată, el a afirmat că, în zonă, un urs a mai atacat un cioban, în toamna anului trecut, victima ajungând în stare gravă la spital.

Prefectul judeţului Harghita, Jean-Adrian Andrei, a declarat corespondentului MEDIAFAX că Direcţia Silvică Harghita a solicitat Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice autorizaţie de împuşcare a ursului care a atacat doi ciobani şi oi.

El a afirmat că animalul va putea fi împuşcat doar în momentul în care se va şti cu siguranţă că a fost cel care a atacat ciobanii şi oile.

"Din acest motiv se vor face o serie de analize privind habitatul acestui urs şi este posibil să se pună nade mai multe zile la rând pentru a-l putea identifica", a spus el.

Jean-Adrian Andrei a afirmat că şi dacă acest urs va fi împuşcat, problema nu va fi rezolvată, în Harghita fiind cea mai mare populaţie de urşi din ţară.

"Deşi s-au făcut eforturi mari în privinţa relocării de exemplare de urşi, mai este foarte mult de lucru şi populaţia trebuie să fie conştientă că atunci când intră în pădure îşi asumă riscuri foarte mari", a spus el.

Potrivit acestuia, există mai multe campanii de informare a populaţiei derulate de Direcţia Silvică şi de ocoalele silvice din judeţ, pe care de mult ori populaţia nu le ia în seamă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ministerul Mediului face o anchetă în cazul unui urs care a omorât un cioban în judeţul Harghita.
 Vizualizări articol: 637 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ministerul Mediului face o anchetă în cazul unui urs care a omorât un cioban în judeţul Harghita0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei