Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 11 apr 2013 - Anul XVIII, nr. 84 (5291)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Fostul deputat PDL Dan Păsat, condamnat la trei ani de închisoare cu executare pentru şantaj

Fostul deputat PDL Dan Păsat a fost condamnat, miercuri, de instanţa supremă la trei ani de închisoare cu executare pentru şantaj.

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au respins cererea lui Dan Păsat de schimbare a încadrării juridice din şantaj, în cazul victimelor Adrian Marian Ionel, Costin Ionuţ Ionel şi Teodor Barbu, în ameninţare.

Păsat a fost condamnat la câte trei ani de închisoare cu executare pentru fiecare din cele trei fapte de şantaj. Totodată, instanţa a dispus condamnarea lui Dan Păsat la 11 luni de închisoare pentru operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

Pedepsele dispuse în cazul lui Dan Păsat au fost contopite, acesta urmând să execute pedeapsa cea mai grea, de trei ani de închisoare, dacă sentinţa va rămâne definitivă.

Totodată, instanţa l-a condamnat pe Constantin Marin la câte cinci luni de închisoare pentru şantajarea lui Adrian Marian Ionel şi a lui Costin Ionuţ Ionel. Judecătorii au dispus suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei lui Marin Constantin, cu termen de încercare de patru ani.

Vasile Preda a fost condamnat de magistraţii instanţei supreme la opt luni de închisoare pentru mărturie mincinoasă, pedeapsa fiind suspendată condiţionat pe durata unui termen de încercare de doi ani şi opt luni.

Instanţa i-a obligat pe Dan Păsat şi Constantin Marin să plătească, în solidar, câte 5.000 de euro daune morale către Adrian Marian Ionel şi Costin Ionuţ Ionel.

Judecătorii au mai dispus confiscarea a 1.836.608,59 lei de la Dan Păsat, reprezentând sumele încasate de SC Prod Invest SRL ca urmare a activităţii infracţionale desfăşurate de fostul deputat.

Instanţa a menţinut sechestrul asigurător instituit de procurorii DNA în 8 martie 2011 asupra bunurilor mobile şi imobile ale lui Dan Păsat până la concurenţa sumei de 1.836.608,59 lei şi 5.000 de euro, precum şi sechestrul asupra bunurilor mobile şi imobile ale lui Constantin Marin până la concurenţa sumei de 5.000 de euro.

Decizia nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs.

Fostul deputat PDL Dan Păsat a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie în 8 aprilie 2011, pentru trei fapte de şantaj şi pentru operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia.

În acelaşi dosar sunt judecaţi Constantin Marin, pentru două infracţiuni de şantaj şi Vasile Preda, primar al comunei Vărăşti, judeţul Giurgiu, pentru mărturie mincinoasă.

Potrivit DNA, în perioada octombrie - noiembrie 2009, Dan Păsat, sprijinit de Constantin Marin, ar fi ameninţat verbal şi fizic, în mai multe rânduri, doi reprezentanţi ai firmei Agro Clas SRL Teleorman, iar în 29 octombrie 2009 a exercitat acte de violenţă asupra acestora. Ameninţările vizau integritatea fizică a celor doi reprezentanţi ai firmei sau a membrilor familiilor acestora, pentru a-i determina să semneze un contract de cesiune integrală a lucrărilor de aducţiune a apei din comuna Vărăşti, judeţul Giurgiu.

Totodată, prin ameninţări şi sprijinit de Marin Constantin, Păsat ar fi încercat să îl convingă pe unul dintre cei doi reprezentanţi ai firmei să meargă la sediul Primăriei din comuna Toporu şi să facă demersurile necesare pe lângă primar în vederea încasării sumei de 290.000 de lei, bani care s-ar fi cuvenit firmei Agro Clas SRL din executarea unui contractul de aducţiune apă potabilă. Aceşti bani ar fi urmat să îi fie remişi lui Dan Păsat.

Procurorii au mai susţinut că, în cursul lunii noiembrie 2009, Păsat ar fi exercitat presiuni psihice, ameninţându-l pe primarul comunei Toporu, pentru a rezilia un contract cu SC Agro Clas SRL şi a efectua plăţile aferente derulării contractului către firma lui Dan Păsat - SC Prod Invest SRL, în condiţiile în care aceasta din urmă efectuase numai anumite lucrări subcontractate. Contractul, în valoare totală de 3.848.719 lei, avea ca obiect "alimentarea cu apă potabilă a comunei Toporu".

Totodată, potrivit procurorilor, Dan Păsat ar fi încercat să îl constrângă pe primarul comunei Toporu "să facă demersuri ilicite" prin care să favorizeze firma fostului deputat la câştigarea licitaţiei publice care avea ca obiect atribuirea contractului pentru construirea unei baze sportive în localitate. Procedura de achiziţie publică trebuia să aibă loc în decembrie 2009 - martie 2010.

În perioada noiembrie 2009 - februarie 2010, Dan Păsat ar fi efectuat demersuri, în calitate de administrator de facto în reprezentarea intereselor societăţii sale, SC Prod Invest SRL, pe lângă primarii localităţilor Toporu, Bulbucata, Bucşani, Vărăşti, Letca Nouă, Valea Dragului, pentru a-i determina să efectueze plăţi, cu prioritate, către firma sa ori să o favorizeze în obţinerea unor contracte privind lucrări de interes public, printre care baze sportive sau extindere sediu primărie.

Astfel, Păsat ar fi desfăşurat operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu calitatea de deputat, obţinând foloase necuvenite în sumă de 1.836.608,59 de lei.

Procurorii l-au acuzat pe Vasile Preda că atunci când a fost audiat pe parcursul urmăririi penale în calitate de martor, a făcut afirmaţii mincinoase sau nu a spus tot ce ştie despre demersurile făcute de Dan Păsat pentru a obţine foloase necuvenite pentru firma în care figura ca asociat.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Fostul deputat PDL Dan Păsat, condamnat la trei ani de închisoare cu executare pentru şantaj.
 Vizualizări articol: 623 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Fostul deputat PDL Dan Păsat, condamnat la trei ani de închisoare cu executare pentru şantaj0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei