Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 4 apr 2013 - Anul XVIII, nr. 78 (5285)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

MEN propune 62.400 de granturi universitare pentru 2013-2014,creşteri şi scăderi în preuniversitar

 

Ministerul Educaţiei Naţionale propune pentru anul universitar 2013 - 2014 asigurarea a 62.400 de granturi universitare, creşteri uşoare pe anumite paliere, dar şi scăderi în învăţământul preuniversitar.

Prin proiectul de Hotărâre de Guvern privind aprobarea cifrelor de şcolarizare pentru învăţământul preuniversitar şi superior de stat în 2013-2014, pus miercuri în dezbatere publică de către Ministerul Educaţiei Naţionale, este propusă o cifră de şcolarizare acoperită de 62.400 de granturi de studii pentru învăţământul universitar, repartizate prin ordin al ministrului Educaţiei.

"Granturile de studii se acordă pe toată perioada ciclului de studii. Menţionăm că cifra de şcolarizare propusă pentru anul universitar 2013-2014 se va încadra în finanţarea aprobată pentru anul financiar 2013 şi va respecta previziunea bugetară pentru anul 2013. În acelaşi timp se are în vedere respectarea previziunii asumate în Strategia Europa 2020 privind nivelul de înrolare în sistemul de educaţie de nivel terţiar", se arată în proiectul de act normativ.

Documentul mai prevede că pentru cifra de şcolarizare din învăţământul universitar de master se alocă 35.600 granturi de studiu, care se vor aloca tot prin ordin al ministrului Educaţiei.

Pentru ciclul universitar de doctorat, cifra de şcolarizare propusă pentru anul universitar 2013-2014, pentru forma de învăţământ cu frecvenţă, este de 3.000 de granturi de studiu, care se vor aloca pe bază de competiţie.

"Prin această cifră de şcolarizare se urmăreşte creşterea potenţialului ştiinţific al forţei de muncă înalt calificate de a implementa deciziile asumate de România prin Agenda Lisabona de transformare a societăţilor ţărilor membre ale UE în societăţi ale cunoaşterii şi progresului tehnologic", se arată în nota de fundamentare a proiectului.

Cifrele de şcolarizare propuse de către instituţiile de învăţământ superior militar pentru anul universitar 2013-2014 sunt: 1.004 pentru studii de licenţă, 291 pentru masterat şi patru granturi pentru doctorat.

Iniţiatorul proiectului de hotărâre a precizat că a solicitat ministerelor şi instituţiilor de profil să transmită toate informaţiile necesare fundamentării cifrelor de şcolarizare.

Pentru învăţământul preuniversitar, Ministerul Educaţiei propune menţinerea cifrei de şcolarizare la nivelul anului şcolar precedent pentru nivelurile de învăţământ preşcolar, primar şi gimnazial-seral, frecvenţă redusă şi programul "A doua şansă", pentru locurile din învăţământul liceal seral şi cu frecvenţă redusă- clasa a IX-a, pentru locurile din învăţământul special, pentru locurile din clasele cu program de artă, sportiv şi pentru locurile din cluburile sportive şcolare.

De asemenea, prin proiectul de hotărâre se propune majorarea cifrei de şcolarizare, pentru creşterea gradului de cuprindere a elevilor, cu 1.000 de locuri la învăţământul profesional, învăţământ de masă, cu 4.000 de locuri la învăţământul postliceal şi cu 50 de locuri la învăţământul liceal special, clasa a XII-a învăţământ de zi, seral sau frecvenţă redusă.

"În acest fel se asigură şcolarizarea în proporţie de sută la sută a copiilor/elevilor în învăţământul general obligatoriu", se mai arată în nota de fundamentare a proiectului.

Ministerul Educaţiei mai propune şi scăderea cifrei de şcolarizare, în concordanţă cu evoluţia demografică a populaţiei de vârstă şcolară şi pentru armonizarea cifrelor de plan cu efectivele reale de elevi, pentru: învăţământul gimnazial- învăţământ de zi - cu 50.000 de locuri), învăţământul liceal, clasa a IX-a învăţământ de zi - cu 10.000 de locuri, învăţământul liceal, clasa a XI/XII-a - cu 10.000 de locuri şi învăţământul profesional - stagiile de pregătire practică - cu 5.000 de locuri.

"Apreciem că, pentru anul şcolar 2013-2014, proiectul de hotărâre înaintat Guvernului României nu generează cheltuieli bugetare suplimentare şi nici creşteri numerice ale totalului normelor/posturilor didactice la nivel naţional. Cifrele propuse au caracter maximal, nu pot fi depăşite", se mai arată în nota de fundamentare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului MEN propune 62.400 de granturi universitare pentru 2013-2014,creşteri şi scăderi în preuniversitar.
 Vizualizări articol: 814 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
MEN propune 62.400 de granturi universitare pentru 2013-2014,creşteri şi scăderi în preuniversitar0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei