Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 27 feb 2013 - Anul XVIII, nr. 47 (5254)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Premieră în transplant: Cinci donatori din trei oraşe în doar 36 de ore

Activitatea de transplant din România a înregistrat, ieri, o premieră absolută, respectiv cinci donatori de organe din trei oraşe diferite (Timişoara, Cluj şi Oradea), într-un interval de doar 36 de ore, a declarat ieri, pentru MEDIAFAX, coordonator naţional al programului, dr. Victor Zota.

"Este pentru prima dată când avem cinci donatori în trei oraşe diferite. În acest context, cinci bolnavi cu suferinţă hepatică vor fi salvaţi", a mai spus Zota.

Coordonatorul Programului naţional de transplant a precizat că, luni, au fost doi donatori în Timişoara, de la care medicii au făcut prelevare de ficat şi de rinichi. Ficatul a fost adus în Capitală şi transplantat ieri dimineaţa. Tot ieri, alte echipe au plecat spre spitale din Oradea, Timişoara şi Cluj, unde au fost făcute prelevări de ficat şi de rinichi. Ficatul prelevat va fi adus tot în Capitală, iar rinichiul, la Cluj-Napoca.

"Este o minune să vorbim despre cinci bolnavi cu suferinţă hepatică gravă, care stau de ani pe liste de aşteptare şi care vor fi salvaţi într-o zi", a mai spus Zota.

România are 2.500 de oameni care trăiesc datorită transplantului, iar alte câteva mii sunt pe lista de aşteptare, din cauza numărului încă mic de donatori, de specialişti din programul naţional şi de centre unde sunt realizate operaţiile, declarat Zota, în 19 iunie 2012.

Numărul transplanturilor efectuate în România a crescut de la 0,5 la un milion de locuitori în 1999, la patru la un milion în 2011, fiind însă sub media europeană, de 15 la un milion.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Premieră în transplant: Cinci donatori din trei oraşe în doar 36 de ore.
 Vizualizări articol: 725 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Premieră în transplant: Cinci donatori din trei oraşe în doar 36 de ore0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei