Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 14 ian 2013 - Anul XVIII, nr. 9 (5216)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Instanţele se pregătesc de implementarea noului de Cod de procedură civilă de la 1 februarie

Instanţele se pregătesc de implementarea noului Cod de procedură civilă, începând cu 1 februarie, din punct de vedere al infrastructurii, echipamente IT, mobilier, Ministerul Justiţiei precizând, într-un comunicat pentru MEDIAFAX, că s-au adoptat măsurile pentru intrarea în vigoare a Cpc.

Ministerul Justiţiei (MJ) a obţinut derogare şi a fost autorizat să achiziţioneze mobilier şi echipament IT, să organizeze concursuri pentru ocuparea posturilor vacante de judecător şi personal auxiliar din cadrul curţilor de apel, tribunalelor şi judecătoriilor. Astfel, i-au fost alocate fonduri în cuantum de 500 de mii lei pentru achiziţia de mobilier şi 8.500 mii lei pentru finanţarea celor 564 de posturi de la nivelul curţilor de apel, tribunalelor şi judecătoriilor (283 de posturi de judecător şi 281 de posturi de personal auxiliar de specialitate).

În urma unei solicitări transmise de agenţia de presă MEDIAFAX privind măsurile luate şi stadiul în care se află implementarea noului Cod de procedură civilă (Cpc), Ministerul Justiţiei a comunicat demersurile făcute, astfel încât intrarea în vigoare să se producă la 1 februarie 2013.

În vederea intrării în vigoare a noului Cod de procedură civilă, Guvernul României, la propunerea Ministerului Justiţiei, a creat cadrul legal prin adoptarea şi aprobarea mai multor măsuri.

În primul rând a adoptat Memorandumul cu tema: "Suplimentarea bugetului alocat Ministerului Justiţiei pentru anul 2012 şi a numărului maxim de posturi aprobat pentru această instituţie, în vederea implementării noului Cod de procedură civilă, asigurarea finanţării unor posturi pentru Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Consiliul Superior al Magistraturii, precum şi susţinerea în dezvoltarea şi adaptarea infrastructurii instanţelor judecătoreşti la noile cerinţe determinate de impactul noilor coduri", aprobat în şedinţa de Guvern din data de 13 iunie 2012, prin care a fost autorizat Ministerul Justiţiei să ocupe posturile vacante finanţate din sistem (152 de posturi de judecător, personal auxiliar, funcţionar public şi pesonal contractual), fiind create şi premisele pentru ocuparea celorlalte posturi vacante nefinanţate de la nivelul curţilor de apel, tribunalelor şi judecătoriilor (283 posturi de judecător, 281 posturi de personal auxiliar de specialitate), precum şi pentru ocuparea a zece posturi de magistrat asistent la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, arată MJ într-un comunicat remis, sâmbătă, agenţiei MEDIAFAX.

De asemenea, spune MJ, a fost adoptat Memorandumul cu tema "Pregătirea sistemului judiciar pentru intrarea în vigoare a noilor Coduri. Evaluarea situaţiei actuale. Plan de măsuri", aprobat în şedinţa de Guvern din data de 26 septembrie 2012. Documentul reprezintă o analiză complexă şi integrată cu privire la toate aspectele ce trebuie avute in vedere pentru implementarea noilor Coduri şi urmăreşte, desfăşurat pe o perioadă de trei ani, 2012-2015, componentele: bugetar; resurse umane; infrastructură; echipamente IT; mobilier; training.

În al doilea rând, a fost adoptată Ordonaţa de Guvern 13 din 23 august 2012 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2012, prin care: Ministerul Justiţiei a obţinut derogare de la prevederile art. 24 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului 34/2009, fiind autorizat să achiziţioneze mobilier şi echipament IT; Ministerul Justiţiei a obţinut derogare de la prevederile art. 22 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului 34/2009, fiind autorizat să organizeze concursuri pentru ocuparea posturilor vacante de judecător şi personal auxiliar din cadrul curţilor de apel, tribunalelor şi judecătoriilor; au fost alocate fonduri în cuantum de 500 de mii lei pentru achiziţia de mobilier şi 8.500 mii lei pentru finanţarea celor 564 de posturi de la nivelul curţilor de apel, tribunalelor şi judecătoriilor (283 posturi de judecător şi 281 posturi de personal auxiliar de specialitate) prevăzute prin Memorandumul "Suplimentarea bugetului alocat Ministerului Justiţiei pentru anul 2012 şi a numărului maxim de posturi".

Totodată, a fost adoptată Ordonanţa de urgenţă 61 din 27 octombrie 2012 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2012, prin care au fost alocate fonduri suplimentare, potrivit Memorandumului privind suplimentarea bugetului alocat Ministerului Justiţiei pentru anul trecut şi a numărului de posturi pentru implementarea codurilor:

- 1.257 mii lei reprezentând costurile estimate pentru amenajarea spaţiilor cu destinaţia de camere de consiliu şi birouri, prin realizarea unor lucrări de natura reparaţiilor curente la curţile de apel şi tribunalele identificate cu perturbări semnificative în activitatea de judecată conform "Studiului privind operaţionalizarea sistemului judiciar în vederea intrării în vigoare a Noului Cod de procedură civilă", aprobat de Consiliului Superior al Magistraturii, şi au fost alocate fondurile necesare pentru dotarea cu infrastructură IT pentru personalul nou angajat în sistem;

- 1.799 mii lei pentru dotarea cu infrastructură IT pentru personalul nou angajat în sistem în anul 2012;

- 4.000 mii lei pentru completarea necesarului în vederea finanţării celor 564 de posturi vacante deblocate prin OG 13/2012 (judecător şi personal auxiliar).

De asemenea, a fost adoptată Hotărârea de Guvern 108 din 28 februarie 2012 privind stabilirea numărului maxim de postui pentru Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prin care au fost alocate suplimentar zece posturi de magistrat asistent la nivelul ICCJ, finanţarea acestor posturi asigurându-se în limita bugetului aprobat pentru Înalta Curte de Casatie si Justitie, prin legile bugetare anuale si de rectificare.

A fost aprobată şi Hotărârea de Guvern 913 din 5 septembrie 2012 privind stabilirea numărului maxim de postui pentru Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prin care au fost alocate suplimentar şapte posturi (cinci posturi grefier şi două posturi funcţionar public) la nivelul ICCJ.

Pe de altă parte, a fost adoptată Hotărârea de Guvern 1.056 din 5 noiembrie 2012 pentru modificarea anexei nr. 2 la Hotărârea Guvernului 652/2009 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Justiţiei, prin care au fost alocate suplimentar, faţă de schema de personal existentă la nivelul curţilor de apel, tribunalelor şi judecătoriilor, 400 de posturi (150 de posturi de judecător şi 250 de posturi de personal auxiliar de specialitate).

MJ indică şi aprobarea Hotărârii de Guvern 1.177 din 4 decembrie 2012 pentru aprobarea ocupării unor posturi vacante din cadrul Ministerului Public, prin care s-a aprobat ocuparea unui număr de 50 de posturi vacante din cadrul Ministerului Public, cu condiţia încadrării în cheltuielile de personal aprobate, măsură adoptată în cadrul Memorandumului privind "Pregătirea sistemului judiciar pentru intrarea în vigoare a noilor Coduri. Evaluarea situaţiei actuale. Plan de măsuri".

"În vederea pregătirii intrării în vigoare a noului Cod de procedură civilă, Ministerul Justiţiei a susţinut, în cadrul dezbaterilor parlamentare, propunerea legislativă privind unele măsuri pentru degrevarea instanţelor judecătoreşti, precum şi pentru pregătirea punerii în aplicare a Legii 134/2010 privind Codul de procedură civilă. Pachetul legislativ se află în dezbatere parlamentară la Senat", arată MJ în comunicat.

Noul Cod de procedură civilă a prevăzut, în sarcina Ministerului Justiţiei adoptarea unei reglementări secundare, şi anume Ordinul pentru aprobarea formularelor utilizate în procedura cu privire la cererile de valoare redusă prevăzută de art. 1025-1032 din Legea 134/2010 privind Codul de procedură civilă. Proiectul de ordin în cauză a fost elaborat, supus dezbaterii publice prin afişare pe pagina de internet a Ministerului Justiţiei, urmând a fi promovat în perioada imediat următoare, până la data intrării în vigoare a noului Cod de procedură civilă, adaugă MJ.

Măsurile prezentate fac parte din cadrul mai larg stabilit prin Memorandumul de la punctul 1.b. Acestora li se vor adăuga, potrivit calendarului din Memorandum, celelalte măsuri care vor fi adoptate de Guvern în realizarea obiectivelor statuate în Memorandum, iar implementarea lor va conduce la operaţionalizarea sistemului judiciar pentru aplicarea celor patru noi Coduri şi totodată la consolidarea sistemului judiciar în ansamblu, pe toate componentele vizate, respectiv: resurse umane, infrastructură, echipamente IT, mobilier.

Voci din sistem susţin totuşi că se aşteaptă să fie amânată intrarea în vigoare a Cpc, întrucât, între altele, instanţele nu au spaţiile corespunzătoare, de exemplu, pentru camerele de consiliu, în care vor fi discutate cererile prealabile, şi nici numărul de judecători corespunzător pentru a soluţiona în termenele de trei, cinci zile solicitările prealabile ale petenţilor.

Totuşi, s-a început implementarea sistemului IT de înregistrare a şedinţelor proceselor civile, până acum doar în cele penale fiindobligatorii, dar şi alte demersuri făcute de preşedinţii instanţelor pentru intrarea în vigoare a Cpc.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Instanţele se pregătesc de implementarea noului de Cod de procedură civilă de la 1 februarie.
 Vizualizări articol: 690 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Instanţele se pregătesc de implementarea noului de Cod de procedură civilă de la 1 februarie3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei