Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 5 ian 2013 - Anul XVIII, nr. 2 (5209)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Băsescu: Un magistrat nu este independent numai dacă nu vrea el

Preşedintele Traian Băsescu a susţinut, ieri, la CSM, că astăzi în România un magistrat nu este independent numai dacă nu vrea el, el arătând totodată că independenţa justiţiei nu este un proces ireversibil, dar că România nu are nici o şansă de a merge înainte dacă justiţia nu e independentă.

"Faptul că într-un moment de turbulenţe politice extraordinare - iulie-august 2012 - principalele instituţii ale statului au rămas în picioare îmi creează satisfacţia că ceva s-a întâmplat în justiţie, şi acest ceva înseamnă independenţa în justiţie", a spus Traian Băsescu, la şedinţa CSM.

El a atras însă atenţia că "acest proces nu e ireversibil", pentru că independenţa în justiţie şi chiar democraţia în România nu sunt atât de consolidate.

"Riscul de paşi înapoi e posibil, însă eu sper că nimeni cel puţin din justiţie nu e dispus să facă paşi înapoi în ceea ce priveşte procesul de independenţă, dar şi de eficienţă în justiţie", a adăugat preşedintele Băsescu.

Şeful statului a subliniat necesitatea "educării şi consolidării educaţiei în independenţă a fiecărui judecător, a fiecărui procuror".

"Nu-i uşor să ţii justiţia ferită de influenţă politică. Tu însuţi plăteşti uneori atitudinea de a nu lăsa oamenii politici să influenţeze justiţia (...). România nu are nici o şansă să meargă înainte, să fie o ţară în care cetăţenii să fie mulţumiţi, dacă justiţia nu va fi neinfluenţată politic, o justiţie care să aibă stăpâni doar legea şi Constituţia ţării, iar fiecare magistrat să fie convins că el este independent. Nu am întâlnit încă situaţii în care un magistrat, fie judecător sau procuror, care şi-a manifestat independenţa să suporte consecinţe. În schimb, am văzut situaţii de magistraţi care fără să le ceară nimeni au fost predispuşi să aplece urechea la influenţa politică. Asta ţine de fiecare magistrat. «Nu, nene politicianule, nu mă influenţezi». (...) Dacă nu este independent, este numai datorită voinţei lui", a mai spus Traian Băsescu.

"Astăzi, judecătorii şi procurorii nu sunt independenţi numai dacă nu vor ei. Ei nu pot să vrea din motive de corupţie sau structurale. Cei cu motive structurale ar trebui aduşi pe drumul că sunt independenţi din punct de vedere politic", a continuat preşedintele.

El a precizat că face aceste afirmaţii ca om care nu a fost în CSM zi de zi, dar care a urmărit activitatea Consiliului şi care în acelaşi timp a avut acces şi la "aprecierile oficiale şi cele neoficiale ale partenerilor de la Bruxelles privind funcţionarea justiţiei". Băsescu a spus că în permanenţă avea expertiza celor de la Bruxelles în spatele afirmaţiilor sale.

 

„Nu se va negocia independenţa justiţiei. Mai bine război decât justiţie neindependentă”

Preşedintele Traian Băsescu a susţinut, vineri, la şedinţa plenului CSM, că nimeni nu va negocia independenţa justiţiei "de dragul păcii politice", el adăugând: "Mai bine război decât justiţie neindependentă".

"E şi un moment dificil pentru că e o expectativă aşa, oare ce se va întâmpla. Nu se va întâmpla nimic din punct de vedere al justiţiei. Nimeni nu va negocia independenţa judecătorilor de dragul păcii politice", i-a asigurat preşedintele Băsescu pe membrii CSM.

"Mai bine război decât justiţie neindependentă", a continuat Traian Băsescu.

Preşedintele a remarcat faptul că în ultimii doi ani rapoartele MCV s-au îmbunătăţit şi au indicat progrese ale justiţiei din România, de unde şi schimbarea de atitudine şi de discurs al său faţă de situaţia din justiţie de acum 3-5 ani.

"Mizaţi pe ceea ce am spus, că nimic nu e de negociat în ceea ce priveşte justiţia. Dacă aveam de negociat, o făceam de mult, nu aşteptam opt ani şi jumătate. Nimic nu este de negociat în ceea ce priveşte justiţia, nici numiri dubioase, nici dosare. Şi aveţi aici oameni care pot spune că niciodată nu am întrebat de vreun dosar, fie că sunt procurori, fie că sunt judecători, sunt aici oameni care vă pot spune că nu m-a interesat şi nu mă interesează", a mai spus Traian Băsescu.

"În schimb, a fost şi o altă putere politică, şi ea a fost interesată, vă aduceţi aminte cum era mai pe la începutul anilor 2000, venea nu ştiu care «să îl punem procuror şef la curtea de apel pe nu ştiu cine, să îl punem şef la SRI Teleorman pe nu ştiu cine, la Sălaj pe nu ştiu cine»". Nu a mai funcţionat sistemul, iar instituţiile care ţin de CSAT sau de justiţie, cel puţin în ceea ce mă priveşte nu am acceptat nicio urmă de intervenţie politică. Aşa că nu o voi face acum pe ultimele luni de mandat, mai am 18-19 luni de mandat, până îmi termin al doilea mandat. Nu îmi voi compromite mandatul pe chestiuni din astea", a continuat preşedintele.

"Felicitări pentru ce aţi reuşit în ultimii doi ani. Vă pot spune că CSM este altfel văzut şi la Bruxelles, este o instituţie parteneră deja în găsirea soluţiilor. Îmi place", le-a mai spus Traian Băsescu membrilor CSM.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Băsescu: Un magistrat nu este independent numai dacă nu vrea el.
 Vizualizări articol: 615 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Băsescu: Un magistrat nu este independent numai dacă nu vrea el0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei