Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 4 ian 2013 - Anul XVIII, nr. 1 (5208)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Doi ziarişti ieşeni, condamnaţi cu suspendare pentru şantaj;printre părţile vătămate era şi Fenechiu

Doi jurnalişti din Iaşi au fost condamnaţi, ieri, de Curtea de Apel Cluj, la închisoare cu suspendare pentru şantaj, după ce au fost acuzaţi că între 2001-2004 au cerut mai multor persoane politice şi oameni de afaceri bani pentru publicitate, între părţile vătămate fiind ministrul Relu Fenechiu.

Purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Cluj, Claudia Ilieş, a declarat corespondentului MEDIAFAX că instanţa a condamnat, ieri, doi jurnalişti de la ziarul "Bună Ziua, Iaşi", fostul "Ziua de Iaşi", la închisoare cu suspendare pentru şantaj în formă continuată şi la plata unor daune morale şi materiale, după ce s-a admis recursul depus de partea vătămată Relu Fenechiu şi DNA la decizia Tribunalului Cluj de achitare a celor doi jurnalişti.

"Astfel, Florin Asimionesei a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare, condiţionată de un termen de încercare de cinci ani, iar Alin Tocan la doi ani de închisoare cu suspendare şi un termen de încercare de patru ani. De asemenea, cei doi au fost achitaţi pentru săvârşirea infracţiunii de asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni. Sentinţa este definitivă", a spus Ilieş.

Potrivit acesteia, pe latură civilă Alin Tocan trebuie să plătească în solidar cu părţile responsabile civilmente - SC Puls Grups SRL, SC Delta Press Investment SRL, SC Delta Asim SRL - suma de 20.000 de lei către Ioan Budeanu, ca daune morale, iar Florin Asimionesei câte 20.000 de lei către Relu Fenechiu şi Constantin Şorănescu.

De asemenea, Florin Asimionesei va trebui să plătească către SC Comat SA Iaşi suma de 17.975 de lei, în solidar cu SC Delta Press, reprezentând valoarea unei facturi, şi 3.000 de euro către SC Fene Grup SA ca daune materiale.

Avocatul celor doi jurnalişti, Ionel Nechita, a declarat, ieri, corespondentului MEDIAFAX că soluţia instanţei Curţii de Apel Cluj este "o imbecilitate colosală", în condiţiile în care clienţii pe care îi reprezintă au fost achitaţi pentru şantaj de către Judecătoria Cluj-Napoca şi, ulterior, de către Tribunalul Cluj.

"S-a intervenit politic asupra instanţei Curţii de Apel Cluj. Ne vom adresa instanţelor europene, la CEDO", a spus Nechita.

Cei doi ziarişti, Florin Ghiocel Asimionesei şi Alin Tocan, au fost judecaţi pentru şantaj, fiind acuzaţi că în perioada 2001-2004, când erau la "Ziua de Iaşi", au cerut mai multor politicieni şi oameni de afaceri bani pentru publicitate, ameninţând că altfel vor scrie despre ei în ziar.

Dosarul a fost strămutat în iunie 2006 la Judecătoria Cluj.

În dosar s-au constituit părţi civile peste 15 persoane publice, oameni politici şi de afaceri din Iaşi.

În ianuarie 2007, Relu Fenechiu a fost audiat la Judecătoria Cluj-Napoca în acest dosar, ca parte civilă. El declara în instanţă că Florin Ghiocel Asimionesei şi Alin Tocan i-au cerut, în 2004, 10.000 de euro publicitate în ziar. După refuz, spunea el, în ziar au apărut materiale denigratoare despre el, familia şi firma sa.

"Chiar a doua zi după ce am refuzat, au început atacurile dure şi murdare la adresa mea, a familiei şi a firmei mele. De exemplu, eu construiesc un cartier de locuinţe în Iaşi, iar cei de la Ziua au scris că terenul pleacă la vale, lucru fals, dar care determina mai mulţi clienţi să nu încheie contracte de cumpărare de locuinţe. Au trecut şi alţi oameni din Iaşi prin aceeaşi situaţie cu cei de la Ziua", spunea atunci Fenechiu.

În iulie 2010, jurnaliştii au fost achitaţi de Judecătorie, dar părţile vătămate au făcut apel, care s-a judecat la Tribunalul Cluj, instanţă care a decis în iulie 2011 respingerea apelului.

În martie 2012, s-a făcut recurs de către DNA şi Relu Fenechiu, la Curtea de Apel Cluj.

Alin Tocan a fost redactor-şef al ziarului "Ziua de Iaşi", între timp retrăgându-se din presă, în timp ce Florin Asimionesei este, în prezent, patron al publicaţiei "Buna ziua, Iaşi".

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Doi ziarişti ieşeni, condamnaţi cu suspendare pentru şantaj;printre părţile vătămate era şi Fenechiu.
 Vizualizări articol: 572 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Doi ziarişti ieşeni, condamnaţi cu suspendare pentru şantaj;printre părţile vătămate era şi Fenechiu0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei