Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 28 dec 2012 - Anul XVII, nr. 301 (5206)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Pivniceru a transmis preşedintelui propunerile pentru funcţiile de procuror general şi şef al DNA

Ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, a transmis joi preşedintelui Traian Băsescu propunerile pentru numirea lui Tiberiu Niţu în funcţia de procuror general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi a lui Ioan Irimie în funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

"Ministrul Justiţiei a transmis joi, 27 decembrie 2012, Preşedintelui României propunerile pentru numirea în funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a domnului Niţu Tiberiu Mihail, respectiv a domnului Irimie Ioan pentru funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie", se arată într-un comunicat de presă al MJ.

Potrivit articolului 54 alineatul 1 din Legea 303/2004, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) şi procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie sunt numiţi de preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcţia de judecător sau procuror, pe o perioadă de trei ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.

Ministerul Justiţiei a precizat că a publicat pe pagina de internet a Ministerului Justiţiei analiza comparativă a interviurilor ce au avut loc la MJ şi la Consiliul Superior al Magistraturii în cadrul procedurii de numire a procurorului general al PICCJ şi a procurorului şef al DNA şi transcrierea înregistrării şedinţei Secţiei pentru procurori a CSM din 22 noiembrie 2012.

Mona Pivniceru declara, după audierea pentru avizarea nominalizării sale ca ministru al Justiţiei în Guvernul Ponta II, că nu renunţă la propunerile lui Tiberiu Niţu pentru funcţia de procuror general al României şi a lui Ioan Irimie pentru cea de procuror-şef al DNA.

Totodată, Mona Pivniceru preciza că va face o analiză a deciziei Consiliului Superior al Magistraturii din 22 noiembrie privind avizarea negativă a celor două propuneri.

Pivniceru mai spunea că a făcut o analiză comparativă între procedura de selecţie derulată la Ministerul Justiţiei şi cea de la CSM, respectiv "o analiză a tehnicii de interviu, a conduitei specifice unui astfel de interviu şi o analiză a hotărârilor pe fiecare procuror în parte", după care va înainta preşedintelui României propunerile pe care le-a făcut.

Mona Pivniceru arăta că până la sfârşitul anului vrea să finalizeze această procedură de numire, reafirmând că nu renunţă la cele două nume deja anunţate.

"Renunţarea la această procedură trebuie convenită cu preşedintele republicii, cu Guvernul României şi, mai ales, cu Comisia Europeană", a precizat Pivniceru.

Întrebată de ce trebuie aşteptate recomandări ale CE, Mona Pivniceru spunea că ministrul Justiţiei "nu trăieşte într-un spaţiu vid".

"Dacă aş fi fost într-un spaţiu vid, aş fi aplicat legea, după priceperea mea profesională. Statul român se află într-un proces de monitorizare. Comisia Europeană analizează modalităţile în care se aplică legea în această materie. Atunci când la nivel politic se va stabili că procedura nu a dat rezultate ... În opinia mea, nici nu avea cum să dea rezultate din moment ce s-au înscris foarte puţini din sistem în primul periplu şi după ce s-a întâmplat la CSM, probabil, nu se vor mai înscrie nici pe atât -, ceea ce înseamnă că această procedură deresponsabilizează ministrul, pentru că nu îi mai aparţine lui decizia şi răspunderea în această numiri", a susţinut atunci ministrul Justiţiei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Pivniceru a transmis preşedintelui propunerile pentru funcţiile de procuror general şi şef al DNA.
 Vizualizări articol: 732 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pivniceru a transmis preşedintelui propunerile pentru funcţiile de procuror general şi şef al DNA0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei