Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 17 dec 2012 - Anul XVII, nr. 295 (5200)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Bistriţa: Porcii crescuţi la ţară, la mare căutare înainte de sărbători, deşi sunt mai scumpi

Porcii îngrăşaţi la ţară cu cereale, făină de mălai, tărâţe sau cartofi au fost la mare căutare, sâmbătă, în târgul de animale de la Prundu Bârgăului, deşi ţăranii au cerut pe ei cu circa 25 - 30 la sută mai mulţi bani faţă de anul trecut, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Sute de oameni au mers, sâmbătă, la târgul de animale din Prundu Bârgăului, să-şi cumpere porc de Crăciun pe care să îl sacrifice, mulţi fiind dezamăgiţi că ţăranii au cerut pe kilogram 10-11 lei faţă de 7-8 lei cât a costat în decembrie 2011.

Sabina Bercea de la Mijlocenii Bârgăului, care a venit în târg cu un porc de 180 de kilograme, a declarat corespondentului MEDIAFAX că vrea să obţină pe animalul său 1.800 de lei fiindcă numai în felul acesta şi-ar acoperi toate cheltuielile pe care le-a făcut timp de un an cu hrana lui şi munca depusă pentru a-l creşte.

"Porcul l-am crescut acasă, în gospodărie, cu cartofi, cu porumb, vara îi dăm lucernă proaspătă, iarna uscată. Furajele au fost scumpe anul acesta. Ne-am trudit să-l creştem. Carnea e bună, naturală, fiindcă l-am crescut numai cu cereale. Noi nu îi îngrăşăm artificial. Cerem zece lei pentru kilogramul viu, dar mai negociem că suntem la piaţă. Au mai venit oamenii şi au întrebat, numai că sunt puţini bani", a declarat Sabina Bercea.

La rândul său, Ioan Juncu, din Susenii Bârgăului, proprietarul unui porc de 150 de kilograme, a spus că ar fi vândut animalul unui abator dacă ar fi primit suficienţi bani.

 

„Nu putem lăsa prea mult din preţ că am lucrat un an de zile să-l creştem"

"Am fi vrut să-l dăm la abator, dar ne dau foarte puţini bani, mai mult în bătaie de joc, şi, dacă nu ne convine, nu îl dăm. Nu îmi convine mie să-l duc. Porcul meu e mare, e gras, dar nu am ce să fac, aşa a crescut până acum. Dar, dacă îl pui în cratiţă, nu se topeşte ca şi carnea din magazin care-i injectată, plină de apă. Îţi rămâne ceva în tigaie. Ai ce mânca. Dacă te duci şi cumperi de la magazin, dintr-un kilogram de carne, dacă rămâi cu jumătate. Carnea din prăvălie arată bine, dar degeaba. E plină de amelioratori", a declarat Ioan Juncu.

Bărbatul spune că multă lume l-a întrebat cu cât vinde porcul pe care l-a adus la târg în căruţă, dar puţini au fost dispuşi să plătească preţul pe care el l-a cerut.

"Nu prea are lumea bani. Care au ceva bănuţi, vin şi îşi cumpără porci mai mici, de 80-100 de kilograme. Clienţi care să vină cu 1.500 - 2.000 de lei să ia un porc sunt puţini, dar nici noi nu putem lăsa prea mult din preţ că am lucrat un an de zile să-l creştem", a declarat Ioan Juncu.

Alţi localnici de pe Valea Bârgăului au încercat să ceară pe kilogramul de porc viu şi 12 lei, dar nu au avut cui.

"În alte părţi, am auzit că s-au vândut cu 12 lei, dar la noi, pe Valea Bârgăului, nu. Am fi vrut noi să ne dea atâţia bani la cât am lucrat să-i creştem, dar oamenii nici nu vor să audă. Nici n-au bani. Şi eu am un porc de 150 de kilograme şi sunt dispusă să-l dau cu 1.400 de lei", a declarat Livia Corciu.

Femeia spune că a crescut porcul numai cu cereale.

"E foarte sănătos, am cumpărat numai bucate (cereale - n.r.) din târg şi şrot de floarea-soarelui. I-am dat şi lapte. Îl pot da şi unui frate de-al meu, că-i garantată carnea", a declarat ea.

 

„Alta-i când îl tai tu şi faci acasă cârnaţi, caltaboşi, urci slănina în pod şi o afumi”

Dacă unii oameni au strâmbat din nas când au auzit de preţuri, alţii au scos banii şi au cumpărat.

"Am cumpărat cu 10 lei kilogramul. Una-i când cumperi o bucăţică din magazin, alta-i când îl tai tu şi faci acasă cârnaţi, caltaboşi, urci slănina în pod şi o afumi. Ştii că îi tăiat porc. Eu îl tai şi vine toată familia acasă, la pomana porcului", a spus Mihai Toader, din Tureac.

"Porcii sunt cam scumpi anul acesta, dar ce să facem? Cumpărăm că trebuie să avem ce pune pe masă de sărbători. Eu am negociat şi mi-o mai lăsat din preţ. Ce-i drept, nici nu l-am cântărit că nu este cântar aici. Poate-i mai mult decât am plătit, poate mai puţin. Voi vedea când îl tai", a declarat Maria Poptean.

Potrivit autorităţilor din Prundu Bârgăului, sâmbătă, la târgul din localitate s-au vândut peste o sută de porci.

Preţul cărnii de porc este mai mare cu 25 la sută faţă de luna decembrie a anului trecut, din cauza scumpirii furajelor. Totodată, diminuarea puterii de cumpărare a românilor va duce la o scădere a consumului în aceasta lună de 15-20%, potrivit Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România.

Costul cu furajele a crescut în ultimul an cu 65%, utilităţile s-au scumpit şi ele şi, în consecinnţă, carnea de porc este mai scumpă acum, în decembrie, cu circa 25% faţă de luna decembrie a anului trecut", a declarat pentru MEDIAFAX Ioan Ladoşi, presedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România.

În acest moment, la târgurile din toată ţara preţul porcului în viu este 10 lei kilogramul. La fermele industriale acesta este mai mic, de până la 6-7 lei kilogramul.

"Ne aşteptăm ca, din cauza majorării de preţ şi a scăderii puterii de cumpărare consumul de carne de porc de Crăciun să scada cu 15-20%. Din datele noastre, consumul a scăzut pe parcursul întregului an", a afirmat Ladoşi.

Producătorii de carne estimează că în fiecare an se taie circa trei milioane de porci în gospodăriile ţăranilor din întreaga ţară.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Bistriţa: Porcii crescuţi la ţară, la mare căutare înainte de sărbători, deşi sunt mai scumpi.
 Vizualizări articol: 488 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Bistriţa: Porcii crescuţi la ţară, la mare căutare înainte de sărbători, deşi sunt mai scumpi0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei