Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 13 dec 2012 - Anul XVII, nr. 292 (5197)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Ponta: Autorităţile locale decid nivelul taxelor - le pot reduce cu 4% sau creşte până la 36%

Premierul Victor Ponta a declarat, ieri, că Guvernul nu face decât să comunice rata cumulată a inflaţiei autorităţilor locale, însă nu poate decide nivelul taxelor, acesta fiind atributul Consiliilor Locale, care pot reduce taxele cu 4% sau le pot majora cu maximum 36%.

Premierul a fost întrebat de ce sunt majorate taxele de către Guvern. Ponta a explicat că Guvernul înştiinţează autorităţile locale care este rata cumulată a inflaţiei pe trei ani, "în care au dreptul dacă vor ei şi dacă votează în Consiliul Local să actualizeze taxele".

"Deci, eu nu măresc nicio taxă, eu fac ceea ce mă obligă legea, şi anume îi informez pe cei din CGMB, consiliile locale, cât au voie (să modifice cuantumul taxelor - n.r.), că nu au voie să le mărească cu 100% sau cu 50%", a susţinut Ponta.

Premierul a mai susţinut că "16% este rata cumulată a inflaţiei, iar ei au voie conform legii +/-20%".

"Adică pot să şi le scadă cu 4% taxele, pot să şi le mărească cu 16 plus 20, deci 36% maximum. Nu intervine Guvernul în finanţele publice locale, asta decid consilierii", a spus Ponta.

Premierul Victor Ponta a mai declarat, ieri, că nu va publica HG privind actualizarea taxelor locale cu inflaţia până nu se va înţelege foarte clar că Guvernul nu măreşte aceste taxe, iar actualizarea cu rata inflaţiei se poate face doar de către autorităţile locale, dacă doresc.

 

Zaharescu: Grila taxelor locale creşte cu 16% şi se aplică la toate autorităţile, cu plus/minus 20%

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Andrei Zaharescu, a declarat că nivelul taxelor locale prevăzute în grilă creşte cu 16,05% ca urmare a indexării cu rata inflaţiei pe trei ani şi a precizat că, faţă de suma rezultată, autorităţile locale pot decide o creştere sau o scădere într-o marjă de 20%.

El a fost întrebat de jurnalişti, la finalul şedinţei de guvern, dacă majorarea taxelor şi impozitelor locale trebuie aplicată de toate autorităţile locale.

"Peste tot! 16,05 % este indexarea pe ultimii trei ani. Se aplică la absolut toate autorităţile locale. Această ordonanţă a fost emisă de Ministerul Finanţelor în colaborare cu Ministerul Administraţiei şi Internelor", a spus purtătorul de cuvânt.

Zaharescu a fost atenţionat de jurnalişti despre faptul că premierul Victor Ponta a declarat anterior că aplicarea acestei prevederi nu este obligatorie.

"Eu am spus exact, citând exact din ordonanţă", a subliniat purtătorul de cuvânt al Guvernului.

De asemenea, el a precizat că sub incidenţa acestei majorări intră şi taxele pentru autovehicule.

Referitor la un alt act normativ care dă posibilitatea autorităţilor locale să majoreze sau să scadă taxele şi impozitele locale într-o marjă de 20%, Zaharescu a declarat că prevederea se aplică la suma rezultată în urma aplicării indexării obligatorii de 16,05%.

"Acest plus/minus 20% era în puterea consiliului local al fiecărei primării. Dau un exemplu foarte clar: la 100 de lei se aplică 16,05%, asta înseamnă 116,05. În cazul în care un Consiliu Local sau Consiliu General hotărăşte că ar dori o reducere de 20%, din cei 16,05 se reduce cu 20% sau se măreşte. Am spus plus/minus 20%", a explicat Zaharescu.

El a menţionat că, în urma aplicării acestei indexări, se estimează că veniturile bugetelor locale vor creşte cu 527,73 milioane lei.

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ponta: Autorităţile locale decid nivelul taxelor - le pot reduce cu 4% sau creşte până la 36%.
 Vizualizări articol: 677 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ponta: Autorităţile locale decid nivelul taxelor - le pot reduce cu 4% sau creşte până la 36%0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Corect... trimis de
(13 dec 2012, 13:12:46
De la ”să trăiți bine”,la să trăiți și mai bine .

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei