Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 14 nov 2012 - Anul XVII, nr. 267 (5172)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

UNOPA: Numărul persoanelor infectate cu HIV în urma consumului de etnobotanice creşte îngrijorător

Numărul persoanelor infectate cu HIV/SIDA în urma consumului de droguri injectabile a crescut îngrijorător în ultimii doi ani, fiind înregistrată o explozie a cazurilor de infecţie printre consumatorii de etnobotanice, care îşi fac chiar şi opt injectări pe zi, spune preşedintele UNOPA, Iulian Petre.

Preşedintele Uniunii Naţionale a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA), Iulian Petre, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă la Târgu Mureş, că la nivel naţional, în primele şase luni ale anului, erau înregistrate 313 cazuri noi de infecţie cu HIV, însă "se schimbă cumva modalitatea de infectare a cazurilor noi", transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Dacă până în anii anteriori majoritatea cazurilor noi erau pe cale heterosexuală, acum creşte exponenţial şi s-ar putea chiar să depăşească numărul de cazuri provenite din rândul consumatorilor de droguri injectabile. În primele şase luni, erau 31 la sută infectaţi prin consum de droguri, 48 la sută pe cale heterosexuală", a spus el.

Potrivit sursei citate, la sfârşitul anului numărul celor care se infectează pe cale intravenoasă întrucât consumă droguri injectabile ar urma să crească, având în vedere că, în ultimii doi ani, există "o explozie a cazurilor de infecţie în rândul consumatorilor de droguri injectabile".

 

„Specialiştii au ajuns să îşi dorească să se întoarcă lumea la heroină”

"Când vorbim de droguri injectabile nu vorbim de heroină, de drogurile clasice, vorbim de drogurile aşa-zis legale până nu cu mult timp în urmă, etnobotanicele, care au dat ca şi efect o explozie de cazuri noi", a spus Iulian Petre.

El a explicat că persoanele care consumă etnobotanice îşi fac chiar şi opt injectări pe zi, iar astfel riscul de infectare "creşte exponenţial", în condiţiile în care mulţi dintre consumatori folosesc aceleaşi seringi.

"Acestea necesită mult mai multe injectări, mult mai dese, decât drogurile clasice. Şi prin injectări repetate, de şase, şapte, opt ori pe zi, riscul de transmitere a crescut exponenţial. E o problemă cu care România se confruntă, nu e foarte mult dezbătută, sunt nişte droguri foarte-foarte nenorocite, cum spunea cineva, în doi ani îţi prăjesc creierii. Cum spune domnul profesor Adrian Streinu Cercel, sunt mult mai rele şi specialiştii au ajuns să îşi dorească să se întoarcă lumea la heroină, pentru că e mult mai curată şi cu efecte mult mai puţine în zona de afectare a organismului", a arătat el.

În acest context, medicul Carmen Chiriac, de la Clinica de Boli Infecţioase din Târgu Mureş, a precizat că la centrul regional din municipiu, la care sunt înregistraţi circa 400 de pacienţi cu HIV, din Mureş, Sibiu, Alba şi Bistriţa-Năsăud, peste 50 la sută sunt copii născuţi în 1988-1989, însă în prezent tendinţa este de creştere a cazurilor cu infecţii dobândite pe cale sexuală.

"Epidemiologia infecţiei cu HIV actuală nu se poate compara cu cea de acum zece ani. Acum zece ani a fost o explozie de infecţie cu HIV la copii care au fost născuţi în anii 1988-1989, când a fost vârful epidemiei. Acum deja epidemiologia infecţiei s-a schimbat, nu mai vorbim de acele cazuri care au dobândit infecţia orizontal, vorbim de cazuri care se infectează pe cale sexuală. Vă pot spune statistica ultimilor doi ani. Anul trecut am avut 18 cazuri noi, anul acesta, până în luna curentă, avem 20 de cazuri noi. Peste 75 la sută din aceste cazuri sunt cazuri care au dobândit infecţia pe cale sexuală", a spus Chiriac.

În aceeaşi conferinţă de presă, preşedintele organizaţiei Mureş a Fundaţiei "Alături de Voi" România, Carmen Speranţa Ciulea, a declarat că la centrul de zi din Târgu Mureş sunt 118 persoane seropozitive, care sunt învăţate să trăiască independent şi li se oferă cursuri de formare profesională, însă organizaţia întâmpină probleme legate de finanţarea pe POSDRU.

"Avem două cereri pentru o finanţare de 500.000 de euro, între care o cerere de rambursare TVA pentru un proiect încheiat în 2011. Este iminent un blocaj la nivel de fundaţie. Nu vă pot spune la ce am renunţa. E greu de spus cât mai rezistăm, avem unităţi protejate, în care 35 de persoane, la nivel naţional, îşi aşteaptă salariile. Am depus un proiect la Consiliul Judeţean Mureş pe Legea 34/1998, sper să obţinem fonduri în 2013", a spus Ciulea.

Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA), în parteneriat cu Asociaţia Pro Karma, Asociaţia Benone şi Fundaţia "Alături de Voi" România, a organizat, marţi, la Târgu Mureş, a cincea întâlnire din acest an în cadrul proiectului "Ia-ţi tratamentul! Bucură-te de viaţă!", care are ca scop prevenirea infectării cu virusul HIV şi îndemnarea celor bolnavi să îşi continue tratamentul.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului UNOPA: Numărul persoanelor infectate cu HIV în urma consumului de etnobotanice creşte îngrijorător.
 Vizualizări articol: 411 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
UNOPA: Numărul persoanelor infectate cu HIV în urma consumului de etnobotanice creşte îngrijorător0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei