Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 30 oct 2012 - Anul XVII, nr. 254 (5159)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Medic: 100 de copii născuţi prin programul MS de fertilizare in vitro, din iulie 2011

Aproape 100 de copii s-au născut prin programul Ministerului Sănătăţii (MS) de fertilizare in vitro demarat în iulie 2011, iar alte peste 150 de femei sunt însărcinate în trimestrul II sau III, acestora adăugându-li-se sarcinile recente, de trimestru I, necentralizate, potrivit dr. Nicolae Suciu.

"În România, se estimează că un cuplu de vârstă reproductivă din şase se confruntă cu probleme de fertilitate, întâmpinând dificultăţi în realizarea dorinţei de a-şi întregi familia prin aducerea pe lume a unui copil. Toate aceste cupluri au o nevoie reală de acces la tratamente medicale specifice, cu atât mai mult cu cât impactul acestei afecţiuni medicale asupra pacienţilor nu este doar de natură fizică, ci şi psihică, socială şi economică", a mai spus, luni, dr. Nicolae Suciu, membru în comisia Subprogramului Naţional de Fertilizare in Vitro şi Embriotransfer.

Până în iulie 2011, când Subprogramul de Fertilizare in Vitro şi Embriontransfer, dezvoltat şi finanţat de către Ministerul Sănătăţii, a devenit realitate, pentru multe din aceste cupluri, accesul la tehnicile de reproducere umană asistată medical reprezenta doar un deziderat îndepărtat şi intangibil, din cauza costurilor semnificative ale acestor proceduri, potrivit medicului.

Situaţia financiară a majorităţii tinerelor cupluri care sunt nevoite să apeleze la fertilizare in vitro este, de cele mai multe ori, agravată de sumele semnificative consumate anterior din bugetul familial, în procesul complex al diagnosticării infertilităţii şi pentru o serie de tratamente preliminare recomandate.

"De la implementarea Subprogramului până în prezent, o parte dintre aceste cupluri au putut trăi bucuria nesperată de a-şi ţine în braţe copilul îndelung aşteptat, în urma procedurilor care au fost parţial finanţate în cadrul Subprogramului. Astfel, conform ultimelor date furnizate recent de către clinici, se estimează că, până în prezent, s-au născut aproape 100 de copii şi că alte peste 150 de femei sunt însărcinate în trimestrul II şi III. Acestora li se adaugă sarcinile recente, de trimestru I, care încă nu sunt centralizate, precum şi cuplurile care au dosare aprobate, dar încă nu au efectuat procedurile", a mai spus Suciu.

În prezent, sunt 1.133 de dosare de fertilizare aprobate, potrivit lui Suciu.

Alţi 150 de bebeluşi urmează să vină pe lume anul viitor, iar între ei sunt şi gemeni.

Într-un an, mai precis în perioada iulie 2011 - august 2012, au fost înregistrate 1.499 de aplicaţii pentru fertilizare in vitro. În acest interval, 1.147 cupluri au fost declarate eligibile, iar 276 au fost respinse, potrivit datelor oficiale.

Pentru a fi acceptate în programul naţional, cuplurile trebuie să se încadreze în criteriile MS. Aproximativ 10-15% din populaţie se confruntă, în perioada de reproducere, cu probleme de infertilitate, a mai spus dr. Suciu.

"Dar dacă 20% din populaţie are probleme de infertilitate, asta nu înseamnă ca toţi aceştia să solicite fertilizare in vitro, ci trebuie o ierarhizare", a mai spus medicul.

La rândul său, medicul Mircea Onofriescu a spus că, dacă un kilometru de autostradă costă între 20 şi 25 de milioane de euro, un milion de euro pentru susţinerea acestor familii este "extraordinar de important". "Numai că, la noi, statul decontează o singură procedură, faţă de trei în Bulgaria sau şase în Croaţia. Destul de puţin, de vreme ce două cupluri din zece, care ajung la medic cu probleme de infertilitate, au nevoie de procedură", a mai spus Onofriescu.

Marilene Băluţă, embriolog la Maternitatea Giuleşti, a declarat că şansele de reuşită la un ciclu de stimulare sunt în jur de 30-40%.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) recunoaşte infertilitatea drept boală cu implicaţii psihologice, economice şi sociale.

"Poate avea efecte grave, cum ar fi depresia", a subliniat dr. Nicolae Suciu.

Potrivit OMS, rata infertilităţii este în creştere, atingând în prezent aproximativ 15% din cuplurile de vârsta reproductivă. Practic, un cuplu de vârstă reproductivă din şase se confruntă cu probleme de fertilitate.

Sondajele arată că, în clasamentul celor mai intense traume din viaţa adulţilor, imposibilitatea de a avea copii este situată în primele trei locuri, alături de moartea părinţilor şi divorţ.

Impactul emoţional al infertilităţii asupra persoanelor afectate este comparabil ca intensitate cu cel al cancerului, mai spun specialiştii.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Medic: 100 de copii născuţi prin programul MS de fertilizare in vitro, din iulie 2011.
 Vizualizări articol: 498 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Medic: 100 de copii născuţi prin programul MS de fertilizare in vitro, din iulie 20110.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei