Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 30 oct 2012 - Anul XVII, nr. 254 (5159)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

"Chiori" sau "a sta cu mortul pe tine" - expresii din limbajul codat al angajaţilor CFRCălători

Mai multe convorbiri între conductorii de tren şi şefii de tren prin care aceştia se anunţau despre mita pe care o luau de la călători au fost interceptate de procurorii braşoveni, în aceste discuţii fiind folosit un limbaj codat cu expresii precum "chiori", "a sta cu mortul pe tine", "a cârji".

Din cercetările procurorilor în acest dosar, care au început în luna martie 2011, s-a stabilit că, pornind de la conductorii de tren şi până la revizorii de specialitate, se lucra mână în mână, "fiecare conjugându-şi eforturile cu alţi suspecţi, în combinaţii diferite, în funcţie de circumstanţe", se arată într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov.

În acest sens, angajaţii CFR foloseau un limbaj comun cu anumite elemente de argou, precum "a cârji", "chiori", "colet", "a încărca trenul", "a sta cu mortul pe tine" sau "tren bun".

Traducerea cuvintelor folosite de angajaţii CFR este: "a cârji (cârjeală, cârjă)" - pretinderea sau primirea de bani de la călătorii frauduloşi în scopul de a le permite acestora călătoria cu trenul (cârjeală - activitatea); "chior/-i - călător/-i fraudulos/-şi care nu deţin/-e documente de călătorie; "colet/-e (pachet/-e) - călători frauduloşi cărora personalul de tren le permite călătoria frauduloasă la cererea propriilor organe de control; "a încărca trenul" - activitatea infracţională de a permite călătoria frauduloasă a cât mai multor călători frauduloşi; "a (nu) sta cu mortul (cu banii) pe tine" - a (nu) avea asupra propriei persoane sumele de bani provenite de la călătorii frauduloşi existând riscul de fi descoperit.

De asemenea, "tren bun (tren puternic)" reprezintă un tren cu care se deplasează, în mod constant, mulţi călători frauduloşi şi de la care se pot obţine în acest mod sume de bani considerabile.

În cauză s-au înregistrat, până în acest moment al procesului, cheltuieli judiciare de peste 100.000 de lei (un miliard de lei vechi).

Ieri, la sediul Parchetului au fost aduşi alţi 43 de angajaţi ai CFR de la regionalele Bucureşti, Braşov şi Cluj, după ce în 25 octombrie a fost audiat primul lot de 81 de persoane.

Ulterior, 70 de angajaţi au primit mandate de reţinere, însă Tribunalul Braşov a decis cercetarea acestora în libertate.

 

Infracţiuni de instigare la abuz în serviciu

"Persoanele audiate astăzi (n.r. - ieri) la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov îndeplinesc funcţiile de inspectori de specialitate (supracontrol) în cadrul Regionalei SNTFC CFR Călători SA Bucureşti (trei persoane), Braşov (cinci persoane) şi Cluj (o persoană). Persoanele care îndeplinesc această calitate sunt suspectate a fi comis infracţiunile de luare de mită în formă continuată de la partidele de tren (conductori şi şefi de tren) pe care le controlau şi de la care primeau diverse sume de bani, în scopul neîndeplinirii atribuţiilor lor de control şi al anunţării controalelor planificate asupra partidelor de tren, toate aceste acţiuni fiind comise în vederea sprijinirii activităţii infracţionale a tuturor persoanelor implicate", se arată în comunicatul Parchetului.

Cu privire la inspectorii de specialitate din cadrul Regionalei Bucureşti se mai reţine că aceştia sunt suspectaţi şi de comiterea infracţiunii de instigare la abuz în serviciu deoarece aceştia determinau partida de tren să nu trateze corespunzător călătorii frauduloşi.

În sarcina inspectorului din cadrul Regionalei Cluj se reţine în plus faptul că acesta a comis infracţiunea de abuz în serviciu - infracţiune asimilată infracţiunii de corupţie - prin faptul că şi-a încălcat cu intenţie atribuţiile de serviciu, în înţelegere cu revizorul central Cioncan Valentin, întrucât nu a amendat călătorii fără bilet identificaţi pe rutele controlate, prejudiciind astfel bugetul SNTFC "CFR Călători" SA şi "asigurând un folos material pentru sine şi pentru revizorul central Valentin Cioncan (reprezentat din sume de bani primite cu titlu de mită de la călătorii frauduloşi)".

În privinţa inspectorilor din Regionala Bucureşti, aceştia, având acces la informaţii nedestinate publicităţii privind controalele ce se făceau pe anumite rute, controale ce vizau identificarea şi tratarea potrivit legii a călătorilor frauduloşi, anunţau partidele de tren (şefi de tren şi conductori de tren) cu privire la efectuarea acestora, în scopul sprijinirii grupării infracţionale aşa încât să nu se ajungă la deconspirarea activităţilor lor şi pentru a asigura folosul material rezultat din aceste activităţi.

"Din cercetările făcute în cauză a rezultat că astfel de fapte săvârşite de personalul din cadrul SNTFC CFR Călători SA au o frecvenţă cu totul deosebită reprezentând un fenomen generalizat de corupţie în sânul societăţii comerciale naţionale, în legătură cu activităţile de verificare a documentelor de călătorie, până în vârful ierarhiei profesionale din structura respectivă a societăţii. Cercetările vizează peste două sute de persoane angajaţi ai societăţii, având calitatea de personal de tren (conductori şi şefi tren), inspectori şi revizori de specialitate din cadrul Revizoratului General Siguranţa Circulaţiei, astfel cum rezultă din următoarea ierarhie profesională: revizor general, revizor, revizori regionali şi inspectori", potrivit sursei citate.

 

Şi în zilele următoare vor continua audierile la Parchet

Doi din cei 43 de angajaţi ai CFR Călători care ieri dimineaţă au fost ridicaţi şi duşi la audieri la Parchetul Tribunalului Braşov au fost reţinuţi, fiind vorba despre doi inspectori acuzaţi că au primit mită, dar şi că îşi anunţau colegii când erau programate controale în trenuri.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov, procurorul Alina Popescu, cele 43 de persoane audiate, ieri, sunt conductori şi şefi de tren şi inspectori suspectaţi de luare şi dare de mită, asociere în vederea săvârşririi de infracţiuni, precum şi divulgare de informaţii.

Unul dintre cei doi angajaţi reţinuţi este inspector la regionala CFR Călători Braşov, fiind acuzat că în perioada 29 iunie-23 august i-a anunţat pe conductorii şi şefii de tren despre 19 controale care ar fi urmat să fie făcute de Poliţia Transporturi.

El este acuzat, de asemenea, că în perioada 30 iunie - 9 august a primit bani sau bunuri de la pasagerii prinşi fără bilet, a precizat procurorul braşovean.

Potrivit acesteia, pentru toate aceste fapte care li se impută angajaţilor CFR Călători există probe la dosar.

Conform sursei citate, şi în zilele următoare vor continua audierile la Parchet, unde vor fi aduşi alţi angajaţi CFR Călători suspectaţi de fapte de corupţie, având în vedere că 200 de persoane sunt cercetate în acest dosar.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului "Chiori" sau "a sta cu mortul pe tine" - expresii din limbajul codat al angajaţilor CFRCălători.
 Vizualizări articol: 728 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
"Chiori" sau "a sta cu mortul pe tine" - expresii din limbajul codat al angajaţilor CFRCălători5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   COMPLETARE trimis de
(30 oct 2012, 13:47:28
SI VAGOANELE CASATE CARE PLIMBAU LEMNUL JEFUIT SI FARA ACTE,ERAU NUMITE ,,TROCI''.INCEPAND DE LA GARA FD.MOLDOVEI[GATER ASEZAT PE CALEA FERATA]ACESTE TROCI PUTEAU FI VAZUTE,MAI IN TOATE GARILE DE PE TRASEU.LA POJORATA ,DE EX.DE PE STR FURNALULUI PARALELA CU CALEA FERATA,PUTEAI NUMARA SI POZA CU ZECILE IN UNELE ZILE.DIN GARA PRISACA A DISPARUT UN VAGON CU CHERESTEA INTR-O NOAPTE
SI NIMENI NU A STIUT NIMIC,NICI PARCHETUL NU A REUSIT SA CLARIFICE MISTERIOASA DISPARITIE.FARA A MAI VORBI DE JAFUL DE MOTORINA CARE AJUNGEA PE LA GATERE,SUNT DESTUI GATERISTI CE AU PUZDERIE DE FINI DE PE LA CFR.
DE MENTIONAT CA SI ,,TROCILE''CIRCULAU FOARTE ,,LEGAL''FIIND ALIPITE DE CATE O GARNITURA SI PARCURGEAU DISTANTELE ETAPIZAT-DOAR FIGURAU,,CASATE''!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei