Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 26 oct 2012 - Anul XVII, nr. 251 (5156)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Guvernul face curăţenie în pieţe: La tarabe vor fi vândute doar legume-fructe româneşti, de producător

Tarabele din pieţe vor fi accesibile doar producătorilor persoane fizice, care vor vinde numai legume şi fructe româneşti, măsură ce vizează eliminarea intermediarilor evazionişti care folosesc acte de producător false şi generează statului pagube de peste 1 miliard euro din comeţul "la negru".

Un proiect de hotărâre de Guvern stabileşte în mod clar că pe tarabele din cadrul pieţelor agroalimentare va fi permisă comercializarea en detail a legumelor şi fructelor proaspete "exclusiv de către producătorii agricoli persoane fizice şi numai a produselor din producţie proprie, autohtonă".

Noile reglementări vor intra în vigoare la patru luni de la aprobarea proiectului în Guvern.

Persoanele juridice vor putea vinde legume şi fructe proaspete, dar în spaţii individuale din cadrul pieţelor, delimitate distinct şi amenajate corespunzător pentru depozitare şi comercializare, inclusiv cu case de marcat.

 

Carnet de producător cu elemente de securizare

"Administraţia pieţelor alocă tarabe din cadrul pieţelor agroalimentare producătorilor agricoli persoane fizice, iar agenţii economici persoane juridice comercializează legumele şi fructele proaspete în magazine proprii gen aprozar sau, după caz, în magazine mixte", conform documentului.

Comercializarea en detail şi en gross a legumelor şi fructelor va fi condiţionată de existenţa unui carnet de producător cu elemente de securizare, avizat atât de primar, cât şi de asociaţia de profil, incluzând date privind suprafaţa totală cultivată, structura pe specii de legume şi/sau pomi, producţiile estimate să fie realizate. Evidenţa carnetelor de producător legume/fructe distribuite de primari va fi ţinută într-un registru special deschis în acest sens de primăriile respective.

"Transportul de legume şi fructe destinate consumului familial fără a necesita filă aferentă din carnetul de producător sau alt document cu regim fiscal este permisă pentru o cantitate maximă de 50 kilograme", se arată în actul normativ.

Vânzarea pe tarabe a altor produse decât cele autohtone va fi sancţionată cu amendă cuprinsă între 1.000 lei şi 3.000 lei, iar persoanele juridice care comercializează legume şi/sau fructe în alte spaţii decât cele prevăzute vor fi sancţionate cu amendă între 3.000 lei şi 5.000 lei.

Administraţia pieţelor va suporta o amendă de 10.000 lei-20.000 lei dacă nu închiriază corect tarabele.

Pentru lipsa actelor de transport, sancţiunea va fi o amendă de 3.000 lei-5.000 lei şi confiscarea cantităţilor de legume/fructe transportate, dar şi a mijlocului de transport.

Noile reguli care vor fi introduse de Guvern sunt argumentate prin faptul că borderourile de achiziţii folosite de către comercianţi sunt, de regulă, "simple înscrisuri" cu care se achiziţionează şi transportă legume şi fructe, neavând un regim fiscal strict în sensul evidenţierii operaţiunilor în gestiunea contabilă a firmei şi fără a avea elemente de securizare, putând fi falsificate fără dificultate.

Un alt argument este existenţa pieţei ,"la negru", dominată de intermediari care practică "adaosuri comerciale aberante" ajungând chiar de 100%, de natură să menţină preţurile la un nivel nejustificat de mare, să încurajeze specula şi să îi nemulţumească pe cumpărători.

 

Majoritatea producătorilor îşi comercializează marfa "la negru"

În document se arată totodată că majoritatea producătorilor îşi comercializează marfa "la negru" către intermediarii en-grosişti din pieţe, care la rândul lor o comercializează în baza unor certificate de producător eliberate cu încălcarea legii. Certificatele de producător sunt eliberate de primării "cu foarte mare lejeritate", fără să fie verificate suprafeţele cultivate, culturile înfiinţate, cantităţile de legume-fructe estimate a se realiza pe specii sau, şi mai grav, în condiţii în care persoanele respective nu deţin pământ şi nici nu figurează în registrele agricole cu teren cultivat.

"În pieţele agroalimentare se comercializează legume-fructe provenite din ţări terţe sau din comunitatea europeană şi în majoritatea cazurilor este eludată legislaţia fiscală prin inexistenţa facturilor, lipsa evidenţei gestiunii, lipsa caselor de marcat. Foarte mari cantităţi de legume şi fructe proaspete, provenite din comerţ intracomunitar sau din import, derulate ,«la negru», ajung a fi comercializate ca produse autohtone în engrouri sau direct în pieţele agroalimentare", sunt alte argumente invocate în actul normativ.

Se arată în acelaşi timp că legumele şi fructele achiziţionate de "engrossişti" din bazinele legumicole sau pomicole existente în judeţele din ţară, unde se organizează târguri şi oboare, sunt achiziţionate fără acte sau cel mult pe baza de borderou de achiziţii întocmit formal, în cadrul acestor pieţe fiind vândute nu doar produse autohtone, ci şi legume fructe provenite din import, "evident fără documente".

 

Un miliard de euro, paguba statului

Sumele cu care statul este păgubit anual din practicarea comerţului "la negru" sunt estimate la peste un miliard de euro.

Guvernul apreciază că noile reguli vor elimina verigile de intermediari care "umflă" preţul pe seama producătorului, va stimula producţia şi comerţul cu produse autohtone şi va proteja producătorii şi produsele autohtone, urmând să aibă şi efecte pozitive asupra bugetului de stat încă din primul an de la aplicare, prin creşterea veniturilor colectate din TVA, impozit pe profit şi amenzi.

Agenţia MEDIAFAX a relatat, în primăvara acestui an, că fructele, legumele şi carnea din import se vând în magazine şi pieţe cu preţuri de două, trei şi chiar zece ori mai mari decât cele cu care intră în ţară, iar în unele cazuri cumpărătorul plăteşte pentru un produs alimentar şi de 15-20 de ori mai mult faţă de valoarea de import.

Importurile de produse agroalimentare s-au apropiat anul trecut de 4 miliarde de euro (3,91 miliarde de euro), în creştere cu 12,8% comparativ cu anul precedent.

La aceste diferenţe de preţ, toţi cei prin mâinile cărora trece produsul importat au de câştigat, cu excepţia cumpărătorului.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Guvernul face curăţenie în pieţe: La tarabe vor fi vândute doar legume-fructe româneşti, de producător.
 Vizualizări articol: 1589 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 20 voturi
Guvernul face curăţenie în pieţe: La tarabe vor fi vândute doar legume-fructe româneşti, de producător5.0520

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Taranii vor fi bucurosi ca li se face dreptate! trimis de
(26 oct 2012, 14:31:47

In Piata Mare sau Mica, nu sunt cei ce ce produc ci speculantii…

Aceiasi oameni de ani de zile ii vad vinzind cit ii ziulica de mare...astia sunt adevaratii producatori?...Astia jecmanesc fara rusine prin preturile lor exorbitante!
Taranii nu au nici o sansa sa vinda acolo. Li se cumpara pe nimic produsele, pentru a fi revindute la preturi de 4-5 ori mai mari!
Ca sa nu mai spun ca marfa fiind tinuta la pret ridicat, se depreciaza!

Si la Suceava sa speram ca se vor aplica noile reguli si se vor elimina verigile de intermediari care maresc preţul pe seama noastra, stimulindu-se producţia şi comerţul cu produse autohtone .
Taranii vor avea mare bucurie ca au unde sa-si vinda produsele.

2.   Deci se poate trimis de
(26 oct 2012, 14:50:36
...... in sfarsit vom vedea producatorul in piete ... in sfarsit mafia pietelor va fi pusa la pamant..... BRAVO celor ce au initiat acest proiect
3.   Deci se poate trimis de
(26 oct 2012, 15:10:33
In sfarsit se elimina intermediarii si speculantii din piete care ridicau preturile la cer.
In sfarsit adevaratii poducatori vor putea sa-si desfaca marfa .E un castig si pentru producator si pentru consumator.Se iau masuri normale ,de bun simt .
4.   Mai bine mai tarziu decat niciodata ! trimis de
(26 oct 2012, 15:27:02
Strainii sunt foarte mandri de produsele lor , chiar si pe etichete e scris ca provine din tara lor , nu ar cumpara din alta tara nici sa-i impusti insa numai noi mancam cadavrele de pui ale altora , imbacsite cu antibiotice , legumele altora pline de chimicale si produsele noastre naturale din pamantul nostru inca neotravit . Guvernele trecute au gresit ca au permis sa fie importate toate porcariile iar bietul nostru taran sa-si arunce produsele in loc sa le comercializeze , pentru ca intr-adevar era pusa la punct o adevarat mafie , care prelua legumele de la producator , nelasandu-l sa si le vanda singur . E un lucru firesc ce se face acum si sper ca sa aiba si roade pentru ca era mai bine sa se previna decat sa se starpeasca !!!
5.   .... trimis de
(26 oct 2012, 15:59:43
ce inventivi suntem...sa vedem daca tataia stie sa dea bon la kg de mere si daca e dispus sa mearga in fiecare zi in piata cu mere si cartofi....sau daca nu cumva se gasesc "prietenii" din usl sa ii invete...
cred ca vor initia un program numit "jos boc" care ii va invata pe tarani sa vanda mere si ca le va spune exact cum pot face pentru a vinde cartofii...
cel mai in masura este ponta....dar la nivel local intrebatil pe marza...baisanu e ocupat cu castigarile....
spunetile la pensionari si la tarani ca le dati pensii si le faceti strazi in sat...altfel nu e suficient ...tarabele nu sunt suficiente tovarase victor ponta usl...

apropo: stim cu totii ca legumele si fructele noastre sunt mult peste nivelul altor tari din europa...dar nu e de ajuns...kiar si asa e nevoie de mult bun simt cand cand stabilesti pretul...ca sa ne permitem sa fim mandri de produsele noastre...in piata,aprozar sau magazine mixte...in acest caz ar trebui sa fie scutiti producatorii de toate taxele si impozitele atunci cand comercializeaza,e suficient impozitul care il platesc pentru proprietati si utilaje si etc. + ca munca care o depun nu este una foarte usoara...
Altfel ar fi preturile mult peste posibilitatile consumatorilor care sunt suficient de "modesti" in raport cu salariile foarte satisfacatoare , si nu putem face decat sa ne pastram mandria in pantaloni si sa cumpatam mere din turcia si cartofi din spania...sau....uitam de toate si restauram comunismul...tovarasii usl-isti nu sunt de acord?
6.   Gargara! trimis de
(26 oct 2012, 16:23:34
La noi hotia, spaga, specula e endemica. Numai FMI-ul o sa creada prostiile astea. Marea curatire-n vami, amu cu nasii la trenuri si tot asa. Trebuie fiscalizat tot, si care e in mediul satesc si are ceva pamant, animale, produse agricole, sa plateasca un impozit mai mic pe teren si sa primeasca ajutoare si fonduri U.E. Sa intre in asociatii, iar specula o sa dispara cand e vorba de mai multi producatori. Asa cum eu mucesc pe la oras asa are si ala meseria lui la sat, undeva trebuie sa existe un echilibru.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei