Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 25 oct 2012 - Anul XVII, nr. 250 (5155)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Ponta spune că TVA ar trebui redusă treptat, astfel încât în 2016 să ajungă "înapoi la 20%"

Nivelul taxei pe valoarea adăugată ar trebui redus treptat, pe măsură ce scăderea este sustenabilă din punct de vedere bugetar, astfel încât în 2016 să ajungă "înapoi la 20%", a declarat, miercuri, premierul Victor Ponta.

Întrebat de jurnalişti cum comentează estimarea Fondului Monetar Internaţional conform căruia o majorare cu un punct procentual a taxei pe valoarea adăugată ar aduce mai mulţi bani la buget

"Părerea mea şi a economiştilor este că una dintre marile lovituri pe care le-a primit economia românească a fost creşterea TVA cu cinci puncte procentuale într-o săptămână, când s-a dat decizia şi a şi crescut, aşa încât nu cred că mai trebuie să creştem TVA, ci dimpotrivă, în mod treptat şi pe măsură ce este sustenabil din punct de vedere bugetar, trebuie să ajungem în 2016 înapoi la 20% TVA", a spus Ponta.

El a arătat că TVA este o resursă importantă şi stabilă pentru buget, dar este o taxă "împărţită incorect", deoarece afectează în egală măsură atât persoanele cu venituri mari, cât şi pe cele cu venituri reduse, având un impact în special asupra persoanelor cu venituri medii şi mici, care reprezintă 90% din populaţia României.

Potrivit unui raport publicat marţi de FMI, România ar trebui să crească baza de contributori şi nivelul ratelor, iar în lipsa unor reforme substanţiale chiar să opereze majorări ale cotei unice sau TVA, pentru a asigura sustenabilitatea sistemului public de sănătate în următoarele decenii.

Creşterea TVA cu un punct procentual ar aduce în plus la buget aproximativ 2 miliarde de lei anual. Experţii FMI notează însă că nivelul TVA din România este aproape de pragul maxim din UE, ceea ce sugerează că o astfel de măsură nu este operabilă.

La sfârşitul lunii iunie 2010, Guvernul a decis majorarea TVA de la 19% la 24%, creşterea fiind aplicată începând cu luna iulie a aceluiaşi an.

În Uniunea Europeană, doar Ungaria, Suedia şi Danemarca au cota TVA peste nivelul din România. Anul trecut, încasările din TVA au reprezentat 23,3% din veniturile bugetului general consolidat.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ponta spune că TVA ar trebui redusă treptat, astfel încât în 2016 să ajungă "înapoi la 20%".
 Vizualizări articol: 458 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ponta spune că TVA ar trebui redusă treptat, astfel încât în 2016 să ajungă "înapoi la 20%"0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei