Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 25 oct 2012 - Anul XVII, nr. 250 (5155)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

CE: Jocurile de noroc online iau amploare, veniturile anuale sunt estimate la 13 miliarde de euro

Jocurile de noroc online cunosc una dintre cele mai accelerate creşteri înregistrate în domeniul serviciilor din UE, cu rate anuale de creştere de aproape 15 la sută şi cu venituri anuale estimate la 13 miliarde de euro pentru 2015, informează, miercuri, Comisia Europeană (CE).

Site-ul www. ec.europa.eu informează că jocurile se dezvoltă în paralel cu progresele rapide înregistrate de tehnologiile online. Serviciile de jocuri de noroc online includ o gamă de jocuri precum pariurile sportive şi pocherul, jocurile de cazinou şi loteriile, cu 6,8 milioane de consumatori care participă la unul sau mai multe tipuri de jocuri de noroc online.

Potrivit CE, există însă şi mii de site-uri web de jocuri de noroc nereglementate, deseori din afara UE, în faţa cărora consumatorii sunt vulnerabili şi care implică riscuri considerabile, cum ar fi frauda şi spălarea banilor.
În UE, mediul jocurilor de noroc online se caracterizează prin existenţa unei diversităţi a normelor naţionale.

"Dincolo de obligaţia de a respecta normele UE, statele membre pot să restrângă sau să limiteze prestarea tuturor sau a anumitor tipuri de servicii de jocuri de noroc online, obiectivul lor fiind acela de a apăra interesul public. Un număr din ce în ce mai mare de state membre încearcă să rezolve problemele cu care se confruntă și îşi revizuiesc reglementările şi practicile naţionale. Cu toate acestea, principalele aspecte de natură legislativă, societală şi tehnică din UE nu pot fi abordate adecvat de către statele membre în mod individual, fapt evident mai ales dacă se ia în considerare dimensiunea transfrontalieră a jocurilor de noroc online", explică CE.

 

Reglementarea jocurilor de noroc online

Comisia Europeană a prezentat un plan de acţiune care cuprinde o serie de iniţiative programate pentru următorii doi ani, cu scopul de a clarifica reglementarea jocurilor de noroc online şi de a încuraja cooperarea dintre statele membre.

Comisarul responsabil cu piaţa internă şi serviciile, Michel Barnier, a declarat, marţi, în legătură cu acest subiect: "Consumatorii şi, în general, toţi cetăţenii trebuie să beneficieze de o protecţie adecvată, frauda şi spălarea banilor trebuie prevenite, sportul trebuie protejat împotriva meciurilor aranjate în contextul pariurilor, iar normele naţionale trebuie să fie conforme cu legislaţia UE. Acestea sunt obiectivele planului de acţiune pe care l-am adoptat marţi". 
Comisia nu propune reglementări în domeniul jocurilor de noroc online valabile în ansamblul UE, ci un set amplu de acţiuni şi principii comune în materie de protecţie.

Statele membre sunt în principiu libere să-şi stabilească propriile obiective ale politicilor care reglementează jocurile de noroc online, dar asigurarea conformităţii legislaţiei naţionale cu Tratatul privind funcţionarea UE (TFUE) este o condiţie prealabilă pentru o politică a UE eficientă în domeniul jocurilor de noroc online. Comisia va înfiinţa anul acesta un grup de experţi, pentru a facilita schimburile de experienţă dintre statele membre cu privire la reglementare. Aceasta va contribui la dezvoltarea în UE a unui sector al jocurilor de noroc online bine reglementat şi mai sigur, iar consumatorii vor fi ajutaţi astfel să se îndepărteze de site-urile nereglementate.

 

Protecţie pentru copii şi alte grupuri vulnerabile

Potrivit sursei citate, copiii şi alte grupuri vulnerabile au nevoie de protecţie, în condiţiile în care 75 la sută dintre cetăţenii UE cu vârste mai mici de 17 ani utilizează internetul. Comisia încurajează dezvoltarea unor instrumente mai performante de verificare a vârstei şi a unor filtre mai eficiente pentru trierea conţinutului online. De asemenea, Comisia insistă asupra unui comportament mai responsabil al firmelor de publicitate şi asupra unei mai bune informări a părinţilor cu privire la pericolele asociate practicării jocurilor de noroc.
Pe lângă protecţia minorilor expuşi, există o responsabilitate şi faţă de cetăţenii şi familiile care au suferit deja de dependenţă faţă de jocurile de noroc (între 0,5 şi 3% din populaţie) sau de alte probleme comportamentale legate de acestea, responsabilitate care se poate materializa prin identificarea unor metode eficace de tratament şi prevenţie. Pentru a face acest lucru este însă necesară o mai bună înţelegere a cauzelor fenomenului.

Un alt obiectiv important este prevenirea şi descurajarea fraudei şi spălării de bani prin intermediul jocurilor de noroc online. Dat fiind contextul transfrontalier, statele membre nu pot aplica de unele singure, în mod eficace, mecanisme de combatere a fraudei. Pentru a aborda chestiunea din toate unghiurile, este necesar un demers care să reunească UE, statele membre şi industria jocurilor de noroc.

"Este nevoie de un grad ridicat de cooperare, mai ales pentru a proteja integritatea în sport. Aranjarea meciurilor în contextul pariurilor sportive este în contradicţie cu însuşi caracterul de fairplay şi competiție care defineşte sportul. Pentru a combate acest fenomen, Comisia va promova accelerarea schimbului de informaţii, mecanisme de demascare a fraudelor, precum și un climat general de cooperare la nivel național şi internaţional între părţile interesate, operatori şi autorităţi de reglementare, pentru a păstra integritatea în sport şi pentru a contribui la o mai bună educare şi informare a sportivilor.
Mai precis, Comisia va adopta trei recomandări adresate statelor membre, cu privire la protecţia comună a consumatorilor, publicitatea responsabilă în domeniul jocurilor de noroc şi prevenirea şi combaterea meciurilor aranjate în contextul pariurilor sportive.

Alte măsuri preconizate vizează sprijinirea evaluării comparative şi a testării instrumentelor de control parental, extinderea domeniului de aplicare a directivei privind combaterea spălării banilor şi promovarea cooperării internaţionale pentru prevenirea meciurilor aranjate.

Statele membre sunt îndemnate, de exemplu, să realizeze studii şi să colecteze date cu privire la problemele comportamentale asociate jocurilor de noroc, să încurajeze formarea juriştilor în domeniul fraudei şi al spălării de bani şi să înfiinţeze puncte de contact naţionale care să reunească toţi factorii implicaţi în combaterea aranjării meciurilor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului CE: Jocurile de noroc online iau amploare, veniturile anuale sunt estimate la 13 miliarde de euro.
 Vizualizări articol: 438 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
CE: Jocurile de noroc online iau amploare, veniturile anuale sunt estimate la 13 miliarde de euro0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei