Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 24 oct 2012 - Anul XVII, nr. 249 (5154)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Andronescu: Strategia pentru combaterea violenţei va viza prioritar prevenţia, mai puţin sancţiunea

Strategia de combatere a violenţei în şcoli va viza prioritar prevenţia şi mai puţin sancţiunea, profesorii şi diriginţii având un rol important în sesizarea stării de agresivitate a elevului, a declarat marţi, pentru MEDIAFAX, ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu.

Potrivit ministrului, profesorii şi diriginţii vor avea şi rolul de a informa părinţii şi psihologul referitor la comportamentul agresiv al elevului.

"Nu am finalizat Regulamentul şcolar. Este în lucru. Cred că principalul obiectiv al regulamentului este să responsabilizeze cadrele didactice şi familia, pentru prevenirea actelor de violenţă. În acest context, învăţătorii, diriginţii şi profesorii vor fi obligaţi să sesizeze din timp comportamentul agresiv al elevului şi să ia legătura cu familia şi cu un psiholog", a spus Andronescu.

Ministrul Educaţiei a precizat că noul regulament va avea prevăzute şi sancţiuni, dar asupra acestora încă se mai reflectează, întrucât exmatricularea, cea mai aspră sancţiune în vigoare, nu a rezolvat problema violenţei.

Regulamentul şcolar în vigoare funcţionează din 2005. Potrivit acestuia, sancţiunile care se pot aplica elevilor sunt: observaţia individuală; mustrare în faţa clasei şi/sau în faţa consiliului clasei/consiliului profesoral; mustrare scrisă; retragerea temporară sau definitivă a bursei; eliminarea de la cursuri pe o perioadă de 3-5 zile; mutarea disciplinară la o clasă paralelă, din aceeaşi şcoală; mutarea disciplinară la o altă unitate de învăţământ, cu acceptul conducerii unităţii primitoare; preavizul de exmatriculare; exmatricularea.

 

Sancţiunile elevilor, comunicate în scris părinţilor

Toate sancţiunile aplicate elevilor sunt comunicate, în scris, părinţilor sau reprezentantului legal.

Exmatricularea constă în eliminarea, până la sfârşitul anului şcolar, a elevului din unitatea de învăţământ în care acesta a fost înscris. Exmatricularea poate fi: cu drept de reînscriere, în anul următor, în aceeaşi unitate de învăţământ şi în acelaşi an de studiu; fără drept de reînscriere în aceeaşi unitate de învăţământ; exmatriculare din toate unităţile de învăţământ, fără drept de reînscriere, pentru o perioadă de timp.

Exmatricularea cu drept de reînscriere în anul următor, în aceeaşi unitate de învăţământ şi în acelaşi an de studiu, se aplică elevilor din învăţământul secundar superior, din anul de completare şi din învăţământul postliceal, pentru abateri grave, prevăzute de prezentul regulament sau apreciate ca atare de către consiliul profesoral al unităţii de învăţământ.

Sancţiunea se aplică şi pentru un număr de cel puţin 40 de absenţe nejustificate din totalul orelor de studiu sau cel puţin 30% din totalul orelor la o singură disciplină de studiu/modul, cumulate pe un an şcolar.

Sancţiunea se aprobă, în consiliul profesoral la propunerea dirigintelui, prin consultarea directorului. Dacă motivul sancţionării îl reprezintă absenţele nejustificate, aprobarea este condiţionată de emiterea, în prealabil, a preavizului de exmatriculare. Sancţiunea este însoţită de scăderea notei la purtare sub 6.00.

Exmatricularea fără drept de reînscriere în aceeaşi unitate de învăţământ se aplică elevilor din învăţământul secundar superior şi din anul de completare, pentru abateri deosebit de grave, apreciate ca atare de către consiliul profesoral. Aplicarea sancţiunii se aprobă de către consiliul profesoral, la propunerea consiliului clasei sau a directorului. Sancţiunea este însoţită de scăderea notei la purtare sub 6.00.

 

Ce mai prevede regulamentul în vigoare

Exmatricularea din toate unităţile de învăţământ, fără drept de reînscriere pentru o perioadă de timp, se aplică elevilor din învăţământul secundar superior, din anul de completare şi din învăţământul postliceal pentru abateri deosebit de grave.

Aplicarea sancţiunii şi stabilirea duratei se fac de către Ministerul Educaţiei, la propunerea motivată a consiliului profesoral. Sancţiunea este însoţită, şi în acest caz, de scăderea notei la purtare sub 6.00.

Regulamentul în vigoare interzice elevilor: să distrugă documente şcolare, precum cataloage, carnete de elev, foi matricole etc.; să deterioreze bunurile din patrimoniul unităţii de învăţământ; să aducă şi să difuzeze, în unitatea de învăţământ, materiale care, prin conţinutul lor, atentează la independenţa, suveranitatea şi integritatea naţională a ţării, care cultivă violenţa şi intoleranţa; să organizeze şi să participe la acţiuni de protest, care afectează desfăşurarea activităţii de învăţământ sau care afectează frecvenţa la cursuri a elevilor; să blocheze căile de acces în spaţiile de învăţământ; să deţină şi să consume, în perimetrul unităţii de învăţământ şi în afara acestuia, droguri, băuturi alcoolice şi ţigări şi să participe la jocuri de noroc; să introducă, în perimetrul unităţii de învăţământ, orice tipuri de arme sau alte instrumente, precum muniţie, petarde, pocnitori etc., care, prin acţiunea lor, pot afecta integritatea fizică şi psihică a colectivului de elevi şi a personalului unităţii de învăţământ; să posede şi să difuzeze materiale cu caracter obscen sau pornografic; să utilizeze telefoanele celulare în timpul orelor de curs, al examenelor şi al concursurilor; să lanseze anunţuri false cu privire la amplasarea unor materiale explozibile în perimetrul unităţii de învăţământ; să aibă ţinută, comportamente şi atitudini ostentative şi provocatoare, dar şi să aducă jigniri şi să manifeste agresivitate în limbaj şi în comportament faţă de colegi şi faţă de personalul unităţii de învăţământ.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Andronescu: Strategia pentru combaterea violenţei va viza prioritar prevenţia, mai puţin sancţiunea.
 Vizualizări articol: 543 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Andronescu: Strategia pentru combaterea violenţei va viza prioritar prevenţia, mai puţin sancţiunea0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei