Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 25 sep 2012 - Anul XVII, nr. 224 (5129)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Cepoi: Sistemul de asigurări de sănătate din România decontează foarte puţin pentru foarte mulţi

Ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi, a declarat, luni, că sistemul de asigurări de sănătate din România decontează "foarte puţin pentru foarte mulţi", iar problema autorităţilor este să poată acoperi serviciile care costă foarte mult şi să nu existe liste de aşteptare.

"Sistemul de asigurări de sănătate din România decontează foarte puţin pentru foarte mulţi. Casa Naţională de Asigurări de Sănătate decontează medicamente sub 10 lei în valoare de 1,7 miliarde de lei. Pentru medicamentele al căror efect este discutabil, adică acelea care se încadrează în grupa «dacă nu ajută, nu strică», consumul este în jur de 30 de milioane de euro. Avem liste de aşteptare la cancer, diabet etc. Problema este să putem acoperi serviciile care costă foarte mult şi să nu avem liste de aşteptare acolo. Peste 99% dintre cetăţeni nu au posibilitatea să achite servicii care costă sute de milioane de lei", a spus ministrul, la conferinţa ZF Pharma Summit 12.

 

„Desfiinţăm monopolul CNAS”

Potrivit lui Cepoi, punctele importante ale noi legi a sănătăţii vizează asigurările de sănătate, şi anume descentralizarea acestora prin spargerea monopolului CNAS şi crearea unor asociaţii mutuale. "Asta însemnă că desfiinţăm monopolul CNAS. Actualele case de asigurări se reduc ca număr şi se reorganizează ca asociaţii nonprofit. Posibil să se deschidă şi alte asociaţii mutuale de asigurări de sănătate, formate, de exemplu, de sindicate, structuri profesionale, care să intre în competiţie cu cele care rezultă din descentralizarea CNAS. Dacă se deschide sau nu portiţa pentru sistemul comercial la pachetul actual de asigurări de bază, vom vedea. Dacă o persoană se asigură facultativ la comercial, poate să îşi ia de acolo şi pachetul de bază", a adăugat ministerul Sănătăţii.

În opinia ministrului Sănătăţii, societatea românească nu are un apetit foarte mare către sistemul privat, iar asta, probabil, şi din cauza "experienţelor nefericite" din alte domenii sau pentru că nu există o educaţie a asigurărilor deosebită. "Este un risc de neluat în seamă ca asigurările private să fie mai multe decât cele de stat", a mai spus Cepoi.

 

Pachet de servicii de bază şi unul social

Un alt punct al proiectului legislativ este definirea pachetului de servicii de bază în aşa fel încât acesta să fie acoperit de fondul de asigurări de sănătate. "Până la această dată, se menţine pro ca sistemul de asigurări de sănătate să se descentralizeze prin asociaţii mutuale, prin care asiguratul să intervină în modul de utilizare a fondului de asigurări. De asemenea, trebuie să ştim pentru ce risc ne asigurăm - pentru risc financiar şi risc medical crescut. Acum, pachetul de servicii de bază se autodefineşte pe principiul «primul venit, primul servit». Nivelul de contribuţie la fondul de asigurări de sănătate nu acoperă pachetul actual, astfel că fie creşti contribuţia la costul real al pachetului, fie reduci componenţa pachetului de servicii, fie o îmbinare a celor două", a mai afirmat Cepoi.

Potrivit ministrului Sănătăţii, toată lumea cere să îi spună ce primeşte şi ce nu primeşte în cadrul asigurării, ca să ştie ce să plătească. "Ca să putem să răspundem la această întrebare, trebuie să ştim pentru care dintre serviciile medicale vrem să ne asigurăm: pentru cele care costă puţin sau pentru cele care costă mult. (...) Exista persoane care nu îşi permit nici medicamente ieftine, pentru ei fiind propunerea unui pachet suportat de către stat", a precizat Cepoi.

Astfel, potrivit ministrului, sunt propuse un pachet de servicii de bază şi unul social, acesta din urmă pentru cei care nu îşi permit.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cepoi: Sistemul de asigurări de sănătate din România decontează foarte puţin pentru foarte mulţi.
 Vizualizări articol: 612 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cepoi: Sistemul de asigurări de sănătate din România decontează foarte puţin pentru foarte mulţi0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei