Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 8 sep 2012 - Anul XVII, nr. 210 (5115)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Eurobarometru: 58% dintre români aveau în iunie o imagine pozitivă despre UE

Uniunea Europeană se bucura de o imagine pozitivă în rândul a 58% dintre români, cu 18% mai mult decât media din celelalte ţări membre, în timp ce numai 9% dintre români aveau o opinie negativă, faţă de 23% media la nivel european, relevă un Eurobarometru dat publicităţii de PE şi realizat în iunie.

De asemenea, potrivit sondajului, ale cărui date din teren au fost adunate înainte de criza politică generată de suspendarea preşedintelui Traian Băsescu, 9% dintre români îşi schimbaseră opinia despre UE în una pozitivă faţă de precedentul Eurobarometru.

Dacă la nivel european 35% dintre cetăţeni au o opinie neutră despre Uniune, în România procentul acestora este de 29%.

Pe de altă parte, numai 46% dintre români considerau că vocea României contează în UE, în timp ce 47% aveau o opinie exact inversă. La nivel european, 65% dintre cetăţeni consideră că ţara lor contează în UE şi numai 31% au o opinie contrară.

Totodată, potrivit Eurobarometrului, numai 40% dintre români considerau că vocea lor contează în propria ţară, iar 56% au răspuns contrariul, în timp ce la nivel european raportul este exact invers, 58% dintre cetăţenii din celelalte ţări europene considerând că vocea lor contează în propria ţară şi numai 40% aveau opinia adversă.

În plus, numai 35% dintre respondenţii din România consider că vocea lor contează în UE, faţă de 58% care au o opinie adversă. Media europeană este 42% care cred că vocea lor personală contează în UE, iar 54% cu opinie adversă.

Un număr de 35% dintre români asociau identitatea europeană cu valorile democratice şi libertatea, faţă de 45% media la nivel european, în schimb 48% dintre români considerau că elementul principal al identităţii europene este moneda comună Euro, faţă de numai 43% media la nivel european.

De asemenea, românii tind să asocieze mai mult faţă de media din celelalte ţări membre identitatea europeană cu următoarele elemente: istoria (35% faţă de 26% media europeană), geografia (27% faţă de 19%), steagul european (22% faţă de 13%) şi imnul (13% faţă de 5%).

Încrederea în Parlamentul European este mai ridicată în rândul românilor faţă de media din celelalte ţări UE. Astfel, 56% dintre români consider că PE este instituţia care reprezintă cel mai bine Uniunea faţă de 52% media europeană, iar 77% dintre români consideră importantă activitatea forului legislativ european, faţă de numai 71% în rândul ţărilor membre.

Pe de altă parte, numai 24% dintre români cunosc faptul că următoarele alegeri europarlamentare vor avea loc în iunie 2014, faţă de 52% care au răspuns că nu cunosc data scrutinului, iar 24% care au furnizat răspunsuri incorecte.

Culegerea datelor pentru sondajul Eurobarometru a fost realizată în perioada 2-14 iunie, în România eşantionul fiind de 1.043 de persoane, în timp ce la nivel european au fost intervievaţi în total 26.600 de respondenţi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Eurobarometru: 58% dintre români aveau în iunie o imagine pozitivă despre UE.
 Vizualizări articol: 481 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Eurobarometru: 58% dintre români aveau în iunie o imagine pozitivă despre UE0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei