Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 30 aug 2012 - Anul XVII, nr. 202 (5107)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Companiile au acordat în acest an mai puţine tichete de masă angajaţilor

Companiile au acordat în primele şase luni cu 1,2% mai puţine tichete de masă angajaţilor faţă de acelaşi interval din 2011, doar la nivelul microîntreprinderilor înregistrandu-se un avans al numărului de astfel de vauchere, în timp ce firmele mari şi mici au raportat scăderi.

Astfel, în primele şase luni din acest an, companiile cu până la 9 angajaţi au înregistrat o creştere de aproximativ 3% a numărului de tichete de masă acordate salariaţilor, comparativ cu intervalul iulie-decembrie 2011, potrivit studiului "Evoluţia cererii pentru tichetele de masă pe paliere de companii", realizat de Sodexo Soluţii pentru Motivare.

Ascensiunea pe segmentul microîntreprinderilor a avut loc în contextul unei scăderi medii de 1,2% a comenzilor pentru voucherele de masă pe întreaga piaţa românească, după un avans de 9,5% în perioada ianuarie-iunie 2011.

"Această tendinţă a fost generată de decizia companiilor fie de a recurge la tăieri de personal, fie de a micşora costurile prin renunţarea la avantajele extrasalariale, ambele scenarii fiind alimentate în mod automat de criza economică. Scăderea a avut loc în ciuda sistemului fiscal asociat acestui tip de beneficii acordate angajaţilor: pentru companiile care le oferă, tichetele de masă sunt scutite de la plata taxelor salariale şi sunt 100% deductibile fiscal", a declarat, într-un comunicat, Jean Istasse, general manager Sodexo Soluţii pentru Motivare.

Companiile mari, cu peste 249 de angajaţi, au comandat cu 1,8% mai puţine tichete în intervalul ianuarie-iunie 2012 faţă de semestrul precedent, în timp ce la nivelul companiilor mijlocii (50-249 de angajaţi) după ascensiunea înregistrată în 2011 a urmat de o perioadă de stagnare.

Companiile mici (9-49 de angajaţi) şi-au temperat ritmul de creştere, de la 11% în perioada ianuarie- iunie 2011 la 2,2% în intervalul iulie-decembrie 2011. În primul semestru din acest an acestea au generat o scădere de 1,1% a numărului de tichete comandate, comparativ cu semestrul anterior.

"Feedback-ul primit din partea companiilor arată faptul că mulţi manageri stau în expectativă şi urmăresc evoluţia situaţiei economice din Europa înainte de a lua vreo decizie referitoare la acordarea tichetelor de masă, mai ales că o bună parte dintre companii sunt exportatoare, şi, prin urmare, sunt direct influenţate de evoluţia economiei europene", Istasse.

Autorii studiului precizează că microîntreprinderile (firmele cu până la 9 angajaţi) au fost singurele companii din România care s-au abătut de la trendul general al pieţei în primul semestru din 2012, ca urmare a volatilităţii şi specificului acestui segment pe piaţa muncii, caracterizat prin flexibilitate şi dinamism, şi au continuat să crească cererea pentru tichetele de masă în ultimii doi ani, chiar dacă într-un ritm vizibil încetinit.

"În condiţiile economice actuale, regimul fiscal atractiv, la care se adaugă beneficii precum loializarea angajaţilor şi îmbunătăţirea climatului social din companii transformă tichetele de masă într-un instrument pe care managerii îl pot folosi pentru a-şi motiva angajaţii şi, în egală măsură, pentru a reduce cheltuielile", se precizează în comunicat.

Studiul a fost realizat pe un eşantion de 5.000 de companii care comandă în fiecare lună tichete de masă şi care au, în total, 400.000 de angajaţi. Studiul Sodexo a luat în considerare numai companiile care au comandat constant tichete de masă în perioada menţionată.

Compania Sodexo a fost înfiinţată de către omul de afaceri francez Pierre Bellon, în anul 1966. Sodexo are în prezent 413.000 de angajaţi în 80 de ţări. În România, compania este prezentă din 1998 şi are 200 de angajaţi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Companiile au acordat în acest an mai puţine tichete de masă angajaţilor.
 Vizualizări articol: 472 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Companiile au acordat în acest an mai puţine tichete de masă angajaţilor0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei