Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 9 aug 2012 - Anul XVII, nr. 184 (5089)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Ponta scrie preşedinţilor ICCJ şi CSM, cerând sprijin în detaşarea pe un an a lui Pivniceru

Premierul Victor Ponta a transmis preşedinţilor ICCJ şi CSM o scrisoare în care le cere sprijinul pentru ca Mona Pivniceru, judecător, să fie detaşată la Ministerul Justiţiei, pentru a ocupa funcţia de ministru, durata detaşării fiind apreciată la un an, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse oficiale.

Scrisorile au fost transmise în cursul zilei de miercuri.

"După cum ştiţi, Ministerul Justiţiei nu are în prezent un ministru numit. Prin revocarea din funcţia de ministru al justiţiei a domnului Titus Corlăţean, asigur interimatul acestui minister. Am considerat că titular al Ministerului Justiţiei ar putea fi desemnată doamna judecător Mona-Maria Pivniceru, în prezent judecător la Secţia civilă şi de proprietate intelectuală a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. În conformitate cu prevederile articolului 58 alin. (1) din Legea 30312004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, astfel cum a fost modificată prin OU 50/2006, vă solicităm sprijinul în vederea detaşării doamnei judecător la Ministerul Justiţiei, pentru a ocupa funcţia de ministru. Durata detaşării o apreciem ca fiind de un an", au citat sursele din scrisoarea transmisă de către premier preşedintelui Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), Livia Doina Stanciu.

Ponta asigură că Mona Pivniceru nu se va afla în stare de incompatibilitate, având în vedere că prevederile articolului 9 din Legea 303/2004 interzic judecătorilor să facă parte din partide ori formaţiuni politice, să desfăşoare sau să participe la activităţi cu caracter politic, iar Legea 161/2003 stabileşte că regimul incompatibilităţilor ce poate interveni în exercitarea demnităţilor publice şi funcţiilor publice este identic pentru ministru, secretar de stat şi subsecretar de stat.

"Având în vedere că, până în prezent, s-a considerat că ocuparea funcţiilor de secretar de stat şi subsecretar de stat în cadrul Ministerului Justiţiei de către judecători nu reprezintă o incompatibilitate şi nici nu încalcă prevederile articolului 9 din Legea 303/2004, vă rugăm să vă daţi acordul şi să dispuneţi înaintarea acestei solicitări către secţia de judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, care să dispună detaşarea doamnei judecător la Ministerul Justiţiei, în vederea ocupării funcţiei de ministru al Justiţiei. Precizăm că doamna judecător va avea în cadrul Guvernului calitatea de ministru independent", spune premierul Ponta în scrisoare.

Şeful Guvernului adaugă că Mona Pivniceru şi-a exprimat acordul privind numirea în funcţia de ministru al Justiţiei şi îşi exprimă speranţa că cererea sa va fi soluţionată cu celeritate.

Aceleaşi puncte de vedere sunt prezentate şi în scrisoarea transmisă preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Alina Ghica, cu rugămintea de a dispune detaşarea Monei Pivniceru la Ministerul Justiţiei în vederea ocupării funcţiei de ministru, pe o perioadă de un an.

Judecătoarea Mona Pivniceru - reprezentanta magistraţilor instanţei supreme în Consiliul Superior al Magistraturii - şi-a dat demisia, miercuri, din funcţia de membru ales al CSM, demersul survenind propunerii premierului Victor Ponta de a o numi în funcţia de ministru al Justiţiei.

Plenul CSM urmează să ia în discuţie demisia lui Pivniceru în şedinţa stabilită deja pentru data de 20 august.

În urma acceptării demisiei, Pivniceru se va întoarce la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, de unde ar putea fi detaşată pentru funcţia de ministru al Justiţiei.

Mona Pivniceru a declarat, miercuri, la intrarea în sediul CSM, că activitatea Guvernului este exclusiv administrativă, precizând că puterea judecătorească şi cea executivă sunt separate constituţional.

"Constituţional sunt separate, dar ca efect al detaşării şi ca efect al independenţei calităţii mele de ministru, nu se pot intruziona unele în altele", a spus Mona Pivniceru.

Întrebată dacă CSM s-ar putea reuni mai devreme de 20 august, data şedinţei Plenului, Mona Pivniceru a răspuns că orice este posibil, arătând totodată că demisia este un act unilateral.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ponta scrie preşedinţilor ICCJ şi CSM, cerând sprijin în detaşarea pe un an a lui Pivniceru.
 Vizualizări articol: 784 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Ponta scrie preşedinţilor ICCJ şi CSM, cerând sprijin în detaşarea pe un an a lui Pivniceru5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei