Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 7 aug 2012 - Anul XVII, nr. 182 (5087)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Iliescu: Trebuie o lege ca românii plecaţi de peste şase luni să nu mai fie în listele permanente

 

Fostul preşedinte al României, Ion Iliescu, a declarat, pentru gandul.info, că vede necesară elaborarea unei legi "care să statueze că românii plecaţi din ţară mai mult de şase luni, eventual un an, trebuie să fie scoşi din listele electorale permanente".

"Noi am pierdut în mod natural, anual, între 100.000 şi 200.000 de oameni. La asta s-a adăugat, după 2004, mai ales după 2008, exodul masiv de români spre Europa - două-trei milioane", spune Iliescu, potrivit căruia, însumând aceste date, în România, la ora actuală, au rămas cel mult 15-16 milioane de alegători.

"Acesta este bazinul nostru electoral. Astfel, cele opt milioane de votanţi de la referendum, nu sunt 50 la sută, ci aproape 60 la sută din cifra reală a românilor cu drept de vot, din ţară", susţine fostul preşedinte.

Ion Iliescu consideră că, în aceste condiţii, unul din învăţămintele pe care guvernul Ponta şi societatea românească ar trebui să le tragă este statuarea prin lege a faptului că românii plecaţi din ţară mai mult de şase luni - eventual, de un an - nu vor mai face parte din listele electorale permanente.

"Aceşti oameni au dreptul, dacă sunt întâmplător în ţară, să se înscrie pe liste suplimentare şi să voteze; afară, dacă merg la ambasade ori consulate, să voteze acolo. Atât. Să nu afecteze voturile celor care sunt statornici, votanţi permanenţi în România", a declarat Ion Iliescu.

El spune că un astfel de act normativ "ar fi binevenit în contextul acestei mobilităţi accentuate a cetăţenilor - cu valuri de plecări şi veniri".

"Şi asta e şi marea confuzie pe care o speculează acum susţinătorii lui Traian Băsescu. Iar pentru a o stopa, cred eu acum, că trebuie să gândim o astfel de lege, până va fi gata referendumul de anul trecut" a conchis fostul preşedinte.

Cetăţenii români cu domiciliul în străinătate îşi păstrează dreptul de vot, dar ar trebui scoşi din listele electorale din România dacă trăiesc efectiv în altă ţară, a declarat, vineri, premierul Victor Ponta.

"Trebuie să începem verificarea situaţiei reale a evidenţei persoanelor, în special pe cele patru direcţii care ar putea genera diferenţe între listele electorale şi realitate. În primul rând, cetăţenii români cu domiciliul în străinătate, cei care, potrivit legii, nu mai trebuie să figureze pe listele din România. Ei îşi păstrează dreptul de vot, dar dacă locuiesc în străinătate, trebuie scoşi din listele electorale din România", a spus Ponta într-o videoconferinţă cu prefecţii.

Tot atunci el a subliniat că CC va decide dacă românii cu domiciliul în străinătate sunt incluşi în cvorumul luat în calcul la referendum, dacă aceştia vor fi scoşi de pe listele electorale din România, Guvernul având obligaţia să indice numărul exact al românilor care locuiesc în ţară.

El a arătat că, potrivit datelor actuale, numărul românilor cu domiciliul în străinătate este de doar 490.000 persoane.

Ponta a precizat că doar aceştia figurează la Serviciul de Evidenţă al Populaţiei ca având domiciliul în străinătate.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Iliescu: Trebuie o lege ca românii plecaţi de peste şase luni să nu mai fie în listele permanente.
 Vizualizări articol: 427 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Iliescu: Trebuie o lege ca românii plecaţi de peste şase luni să nu mai fie în listele permanente0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Comentariu trimis de
( 7 aug 2012, 16:08:53
basescu asta face ce vrea noi votam aici unde ne gasim ca din vina lui si a altora sintem obligati sa ne luam lumea in cap ce lege sa mai faca am vazut ce afacut afara cu el trezitiva romani sa vina un altul ca nu-l mai suportam de fapt nu exista inca niciunul capabil tara asta a devenit datorita lor prea saraca o sa fie si mai rau o sa vedem

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei