Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 4 aug 2012 - Anul XVII, nr. 180 (5085)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Pianista Mihaela Ursuleasa a murit la doar 33 de ani

Pianista Mihaela Ursuleasa a fost găsită decedată în apartamentul ei din Viena, joi, de impresara sa, Andreea Butucariu. Ursuleasa, care avea 33 de ani, se stabilise la Viena, unde locuia cu mama şi fetiţa sa de cinci ani.

Mihaela Ursuleasa trebuia să susţină două concerte la Bucureşti, cu Orchestra Naţională de Tineret. De asemenea, ea trebuia să concerteze, pe 4 august, în sala mare de la Konzerthaus Berlin, tot alături de Orchestra Naţională de Tineret, în cadrul Young Euro Classic, cel mai important festival internaţional pentru orchestre de tineret.

Mihaela Ursuleasa avea programate numeroase concerte în acest an, respectiv pe 18 şi 19 august la Eisenstadt, Germania, şi pe 29 august la Varşovia, Polonia. Acestora li se adaugă un turneu pe care pianista română îl avea programat în mai multe oraşe din Brazilia, între 29 septembrie şi 9 octombrie. De asemenea, Mihaela Ursuleasa avea programate concerte şi pe 19 octombrie la Mainz, Germania, pe 24 octombrie la Berna, Elveţia, pe 12 noiembrie la München, Germania, pe 13 decembrie la Amsterdam, Olanda, şi pe 16 decembrie Kempen, Germania, potrivit site-ului EAS Musikmanagement, echipă din care pianista Mihaela Ursuleasa făcea parte.

 

Fenomen unic al muzicii româneşti

Fiica unui muzician de etnie romă, Mihaela Ursuleasa a fost un talent precoce. La vârsta de cinci ani aceasta a început să cânte la pian, descifrând partiturile cu ajutorul tatălui său.

Stabilită la Viena, Mihaela Ursuleasa era mama unei fetiţe, Ştefania, în vârstă de 7 ani.

Potrivit site-ului oficial al pianistei, ursuleasa.com, aceasta a murit ca urmare a unei comoţii cerebrale.

Născută la Braşov, pe 27 septembrie 1978, Mihaela Ursuleasa a studiat opt ani la Conservatorul din Viena pe care l-a absolvit cu Magna cum Laudae.

Mihaela Ursuleasa a avut şansa, la vârsta de 13 ani, să fie ascultată de celebrul dirijor Claudio Abbado, care i-a oferit posibilitatea de a-şi construi întreaga pregătire muzicală printr-o bursă de studii la Viena, la clasa profesorului Heinz Medjimorec. Momentul decisiv al carierei sale a fost câştigarea marelui premiu la una dintre cele mai importante competiţii internaţionale, "Clara Haskil", din Elveţia - în 1999. Au urmat apariţii sub bagheta lui Claudio Abbado la Viena, la Festivalul de la Sankt Petersburg şi München, recitaluri la Roma, Frankfurt, Davos, Festivalul Schleswig-Holstein.

Mihaela Ursuleasa a concertat regulat alături de Filarmonicile din Hamburg, Köln, Bamberg, Rotterdam, Dresda şi orchestrele Wiener Symphoniker, Concertgebouw din Amsterdam, Tonhalle din Zürich, Cincinatti Symphony Orchestra, de orchestrele radio din Viena, Varşovia, Berlin. A avut apariţii încununate de succes la Carnegie Hall, Royal Symphony Hall.

Printre dirijorii cu care a colaborat se numără maeştri de seamă ai baghetei, ca Wolfgang Sawallisch, Paavo Järvi, Gerd Albrecht, Kurt Sanderling, Sir Neville Marriner şi Dennis Russel Davies.

De un real succes s-au bucurat recitalurile ei din China, Japonia (cel de la Tokyo fiind inclus în ciclul "Pianişti ai anului 2001") sau debutul londonez, în martie 2002, în Seria Internaţională de Recitaluri Harrods, la complexul South Bank. Ecourile excelente ale recitalului de debut în Canada (august 2005) i-au adus artistei noi invitaţii pentru anul 2006 - recitaluri şi concert cu Orchestra Simfonică din Montreal.

Parteneră rafinată în muzica de cameră, Mihaela Ursuleasa a apărut adesea la cele mai prestigioase festivaluri europene, îndeosebi alături de violonista Patricia Kopacinskaia.

În anul 2006, San Francisco Chronicle spunea despre Mihaela Ursuleasa că este "un fel de Beethoven".

Pe parcursul carierei sale, Mihaela Ursuleasa a lansat două albume, în 2010, "Piano & Forte" (Beethoven, Brahms, Ravel, Ginastera, Constantinescu; Berlin Classics), şi în 2011, "Romanian Rhapsody" ("Rapsodia Română nr. 1" a lui George Enescu, "Suita pentru pian" a lui Paul Constantinescu, două dansuri populare româneşti de Béla Bartók şi trei piese de Franz Schubert).

 

„A fost copilul minune al muzicii româneşti”

Fostul director al Operei Braşov Cristian Mihăilescu, cel care a cunoscut-o pe pianista Mihaela Ursuleasa încă de la debutul acesteia, când avea doar şapte ani, a spus că Mihaela era un fenomen unic al muzicii româneşti, iar la 12 ani o acompania pe Felicia Filip într-un concert la Braşov.

"Când vorbim de Mihaela Ursuleasa vorbim de un fenomen unic. A fost copilul minune al muzicii româneşti. O continuatoare a unor nume precum Dinu Lipatti sau Radu Lupu, care şi-a început studiile de pian la Braşov cu profesoara Stela Drăgulin, apoi, la 12 ani a ajuns la Conservatorul de la Viena", a spus Mihăilescu pentru corespondentul MEDIAFAX.

El a spus că imediat după Revoluţie, pe când Mihaela avea 12 ani, a regizat un concert la Teatrul Dramatic Braşov, unde mica pianistă a acompaniat-o pe Felicia Filip. "Era mititică atunci, dar atât de serioasă. La şapte ani era deja copilul minune al muzicii româneşti şi nici nu ajungea cu picioarele la pedale. La 12 ani era un nume afirmat şi cânta pe marile podiumuri din ţară şi străinătate", a spus Mihăilescu.

Fostul director al Operei Braşov a mai spus că pe lângă talentul musical Mihaela era şi o gânditoare, având o vastă cultură.

"Ştiu că în afară de compozitorii contemporani îl iubea pe Mozart. Ca şi Mozart a fost şi ea un copil minune al pianului şi amândoi au dispărut la vârste apropiate, Mozart la 35 de ani, iar Mihaela la nici 34", mai spune Mihăilescu.

În urmă cu o lună, Mihaela Ursuleasa a susţinut un concert la Ateneul Român, urmând ca a doua zi să susţină un alt concert, în acelaşi loc, însă din cauza stării de sănătate a fost obligată să se retragă şi să fie înlocuită de un alt pianist. Mihaela ar fi trebuit să cânte, miercuri, la Bucureşti, alături de Orchestra de Tineret dirijată de Cristian Mandeal, iar sâmbătă mai avea un concert programat la Berlin, potrivit sursei citate.

De asemenea, dirijorul Ilarion Ionescu Galaţi, cel cu care Mihaela Ursuleasa a deputat pe marile scene din ţară şi străinătate, a fost profund marcat de moartea artistei. Galaţi a fost un apropiat al părinţilor Mihaelei, care i-au fost colegi la Filarmonica Braşov, tatăl ei fiind accordeonist, iar mama, cântăreaţă de muzică populară.

" Îmi amintesc că eu am debutat-o pe o scenă, pe când încă nu avea şase ani şi îmi aduc aminte că încă de la prima apariţie scenică a avut un succes extraordinar. Mihaela a fost una din cele mai bune pianiste nu numai din România, ci din întreaga lume, iar dispariţia ei lasă un mare gol în lumea muzicală", a spus Galaţi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Pianista Mihaela Ursuleasa a murit la doar 33 de ani.
 Vizualizări articol: 736 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 5 voturi
Pianista Mihaela Ursuleasa a murit la doar 33 de ani5.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei