Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 13 iul 2012 - Anul XVII, nr. 161 (5066)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Cursul a atins un nou maxim istoric pe piaţa interbancară, de 4,5430 lei/euro

Moneda naţională a continuat să se deprecieze în partea a doua a zilei, iar la finalul sesiunii rata de schimb a urcat la 4,5430 lei/euro, un nou maximul istoric, într-o piaţă cu volume de transfer în creştere, potrivit dealerilor.

Cotaţia maximă a fost atinsă în jurul orei 17:00.

La deschidere rata de schimb se situa la 4,5230 - 4,5250 lei/euro, iar la jumătatea sesiunii cotaţiile au trecut de 4,53 lei/euro.

Cotaţiile au continuat să urce, astfel că la finalul zilei a depăşi precedentul record, de 4,5410 lei.

Rata de schimb leu/euro a urcat cu 2% săptămâna trecută, ca urmare a intensificătii aversiunii la risc a investitorilor pe fondul tensiunilor politice dintre USL şi PDL, care au culminat cu suspendarea preşedintelui Traian Băsescu.

Rata de referinţă anunţată joi de BNR pentru euro a urcat la 4,5252 lei/euro, foarte aproape de maximul istoric de luni, iar cursul pentru dolar a atins un nou record, de 3,7031 lei/dolar.

Cotaţia de joi este cu 0,23 bani sub maximul istoric înregistrat la începutul săptămânii, de 4,5275 lei/euro.

Cursul pentru dolar a crescut cu 1,89 bani, astfel că a depăşit precedentul nivel istoric, de 3,6848 lei/dolar, stabilit tot luni.

Totodată, paritatea oficială leu/franc elveţian a urcat de la 3,7663 lei/franc la 3,7685 lei/franc. Cursul leu/franc elveţian a fost luni la maximul ultimelor zece luni, de 3,7691 lei/franc.

Potrivit dealerilor, BNR a continuat joi să intervină indirect în piaţă, pentru temperarea deprecierii leului.

Referinţele pentru dolar şi francul elveţian sunt calculate de BNR în funcţie de paritatea leu/euro şi ratele de schimb euro/dolar şi euro/franc.

Dobânzile afişate de băncile comerciale pentru plasamentele cu scadenţă la o zi au scăzut semnificativ sub rata dobânzii de politică monetară a BNR, de 5,25% pe an, pe fondul unei lichidităţi mai ridicate în piaţă, după ce Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a început deconturile de TVA cu opţiune de rambursare existente la 1 iulie.

Dealerii spun că un alt motiv pentru scăderea semnificativă a dobânzilor ar fi lichidităţile mai ridicate pe care unele bănci le au după ce s-au împrumutat luni prin licitaţia repo organizată de BNR. Banca centrală a împrumutat luni 12 bănci comerciale cu 13,646 miliarde lei (3,014 miliarde euro), pentru o săptămână, suma fiind foarte apropiată de recordul atins în urmă cu două săptămâni, de 13,85 miliarde lei (3,1 miliarde euro).

Băncile comerciale au publicat joi dobânzi de 2,21% - 2,7% pe an pentru plasamentele cu scadenţă la o zi, faţă de nivelurile de miercuri, de 4,59% - 5,05% pe an.

Dobânzile pentru sumele plasate pe termen de o săptămână au scăzut mai uşor de la 4,76% - 5,26% pe an, la 3,65% - 4,13% pe an.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cursul a atins un nou maxim istoric pe piaţa interbancară, de 4,5430 lei/euro.
 Vizualizări articol: 603 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cursul a atins un nou maxim istoric pe piaţa interbancară, de 4,5430 lei/euro0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei