Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 10 iul 2012 - Anul XVII, nr. 158 (5063)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Andronescu: Avem un număr uriaş de elevi cu medii sub 5 la evaluarea naţională, 56.606

Numărul elevilor cu medii sub 5 la evaluarea naţională este uriaş, 56.606, adică 33,9 la sută, ceea ce indică un mare deficit de cunoaştere al acestor copii şi obligă Ministerul Educaţiei să lanseze un plan de măsuri pentru ameliorarea rezultatelor, a declarat, luni, ministrul Ecaterina Andronescu.

"Datele istorice privind numărul candidaţilor la evaluarea naţională indică o problemă alarmantă, respectiv scăderea numărului elevilor din clasa a VIII-a, de la 213.620 în 2011 la 167.100 în 2012. Pe tranşe de medii, în 2012, la evaluarea naţională, au obţinut medii sub 5,00 un număr de 56.606 de elevi, faţă de 38.897 în 2011. De asemenea, în 2012, nivelul pregătirii s-a deplasat spre rezultate mediocre", a mai spus Andronescu.

Potrivit ministrului Educaţiei, 8% dintre candidaţii de la evaluarea de anul acesta au avut medii între 5,00 şi 5,50, 8,1% - între 5.50 şi 6,00, iar 7,8% - între 6,00 şi 6,50.

Ponderea celor cu medii mari este considerabil mai mică, respectiv 5,3% - cu medii între 9,00 şi 9,50, 3,8% - între 9,50 şi 10 şi doar 0,2% cu media 10, a mai precizat Andronescu.

Totodată, ministrul a semnalat faptul că majoritatea mediilor sub 5 aparţin elevilor din mediul rural, tot aceştia având, per ansamblu, cele mai multe rezultate slabe. Unul dintre motivele acestei situaţii poate fi, în opinia secretarului de stat Stelian Fedorca, închiderea unui număr mare de şcoli din mediul rural.

 

Plan de propuneri

În acest context, Ministerul Educaţiei a făcut public un plan de propuneri pentru ameliorarea rezultatelor la evaluarea naţională.

Astfel, la nivel naţional, ministerul va face analiza probelor de evaluare, în vederea calibrării şi adecvării la programele şcolare şi la nivelul de dezvoltare, dar şi analiza greşelilor tipice de la evaluările naţionale, urmând să avanseze propuneri de programe de formare corespunzătoare, a explicat ministrul Educaţiei.

În plus, va fi elaborat unui plan naţional de inspecţie şcolară a ministerului, centrat pe asigurarea calităţii (parcurgerea integrală a programelor şcolare, cunoaşterea programelor de examen, asigurarea progresului şcolar). De asemenea, vor fi derulate programe de formare continuă a cadrelor didactice în domeniul didacticii şi al specialităţii, inclusiv în vederea dezvoltării competenţelor de elaborare şi evaluare a tipurilor de itemi propuşi la probele de evaluare, şi va fi organizată o simulare a examenelor naţionale la nivel naţional.

Un alt set de propuneri vizează inspectoratele şcolare. Astfel, fiecare inspectorat va face analiza rezultatelor la evaluarea naţională şi elaborarea unui plan de măsuri cu termene, indicatori, responsabili. Inspectoratele şcolare vor monitoriza aplicarea planurilor de măsuri. În plus, inspecţia şcolară va fi centrată pe disciplinele susţinute la examenele naţionale şi pe unităţile de învăţământ cu rezultate slabe (sub media judeţeană) la aceste examene şi vor organiza simulări ale examenelor naţionale la nivelul judeţului.

De asemenea, în cadrul cercurilor pedagogice, vor fi analizate rezultatele la evaluările naţionale, dar şi formarea cadrelor didactice în domeniul didacticii disciplinei. Totodată, inspectoratele şcolare vor monitoriza frecvenţa elevilor, iar programul de pregătire de la TVR2 ("TV BAC 2012") va fi extins la evaluarea naţională.

Măsuri pentru ameliorarea rezultatelor vor fi luate şi la nivelul unităţilor de învăţământ. Astfel, toate şcolile vor analiza rezultatele la evaluarea naţională şi vor elabora un plan de măsuri cu termene, indicatori şi responsabili. În plus, şcolile vor asigurarea un program de activităţi remediale sau de pregătire suplimentară a elevilor, pe tot parcursul anului terminal (şi nu numai) la disciplinele la care se susţin probe la examenele naţionale.

Tot şcolile vor organiza simulări ele examenului, vor monitoriza frecvenţa elevilor şi vor fi responsabile pentru regândirea relaţiei cu familia.

Şi cadrele didactice vor fi implicate, începând cu analiza progresului şcolar al elevilor, respectiv comparaţia notelor obţinute pe parcursul şcolarizării cu cele de la evaluările naţionale. Profesorii au astfel obligaţia să parcurgă integral programa şcolară, astfel încât copii să obţină rezultate bune la evaluarea naţională. Tot ei vor asigura un program de activităţi remediale sau de pregătire eficientă a elevilor, pe tot parcursul anului, la disciplinele la care se susţin probe la examenele naţionale. şi vor monitoriza frecvenţa elevilor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Andronescu: Avem un număr uriaş de elevi cu medii sub 5 la evaluarea naţională, 56.606.
 Vizualizări articol: 511 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Andronescu: Avem un număr uriaş de elevi cu medii sub 5 la evaluarea naţională, 56.6060.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Pamflet trimis de
(10 iul 2012, 11:53:08
doamna andronescu chiar nu stie ca in multe sate nu se face scoala decat in condica?
2.   Soluția: trimis de
(10 iul 2012, 12:09:02
Dă-i-i Lui Dumitreasca să-i facă înnotători.
Care mai rămân policalifică-i la crâșma de lângă sediile lui SPIRU!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei