Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 15 iun 2012 - Anul XVII, nr. 137 (5042)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Trei sferturi din populaţia mediului rural trăieşte în condiţii precare

Trei sferturi din populaţia mediului rural trăieşte în condiţii precare, iar 37%, ceea ce înseamnă peste un milion de oameni, sunt lucrători familiali neremuneraţi, respectiv fără vreo formă de salariu sau plată în natură pentru activitatea agricolă desfăşurată, arată un studiu ICCV - IES.

Totodată, peste 36% din populaţia din rural are statut profesional de lucrător pe cont propriu, potrivit aceleiaşi cercetări, prezentate de Institutul de Economie Sociala (IES) şi de Institutul pentru Cercetarea Calităţii Vieţii (ICCV) al Academiei Române.

Persoanele care trăiesc în mediul rural, spun realizatorii studiului, depind în mare măsură de agricultură, activitate care însă nu le poate asigura un trai decent, date fiind productivitatea redusă şi accesul limitat la pieţe al agricultorilor români.

În acelaşi context, reprezentanţii IES subliniază gradul mic de asociere înregistrat în agricultura românească, în comparaţie cu cel din Uniunea Europeană.

Astfel, aproape toate exploataţiile agricole din România, mai precis 99,2% dintre acestea, sunt ferme de subzistenţă individuale. Doar 0,8% sunt exploataţii agricole cu personalitate juridică, acestea deţinând controlul asupra a 44% din suprafaţa agricolă a ţării, spun realizatorii cercetării.

Realizatorii cercetării atrag atenţia, de asemenea, asupra fărâmiţării extreme a terenurilor agricole din România - împărţite în peste 3,8 milioane de exploataţii agricole distincte, din care cea mai mare parte cu suprafaţe de sub un hectar. Astfel, România a devenit ţara cu cele mai multe exploataţii agricole din UE.

"Singura salvare pentru cei care lucrează în agricultură sunt politici şi programe care să ajute asociaţiile agricultorilor să se consolideze şi să se capitalizeze corespunzător. Aceasta ar fi şi singura soluţie pentru creşterea productivităţii şi pentru ca agricultura să se transforme într-un sector care contribuie efectiv la bugetul statului. Asocierea nu este posibilă în condiţiile actualelor bariere fiscale. Statul a avut în vedere, până acum, asociaţiile numai ca forme de reprezentare, nu ca forme de organizare care ar putea aduce un venit corect agricultorilor. Şi Programul Naţional de Dezvoltare Rurală a avut în vedere mai ales dezvoltarea producătorului individual, şi nu a formelor asociative", spune preşedintele Federaţiei Agrostar, Niculae Ştefan.

La realizarea studiului, au fost intervievate 794 de entităţi agricole din România, la finalul lui 2011, ancheta de teren fiind prima de acest fel reprezentativă la nivel naţional, potrivit IES şi ICCV.

Rezultatele studiului au fost prezentate, în această săptămână, cu ocazia seminarului "Asociaţiile de agricultori şi composesoratele de păduri - actori cheie ai economiei sociale din mediul rural", desfăşurat în Capitală, la Academia Română.

Cu acelaşi prilej, reprezentanţii Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale au precizat că investitorii străini deţin deja aproximativ 8% din totalul suprafeţei arabile a României, adică peste 700.000 de hectare de teren arabil şi că fenomenul înstrăinării terenului este în creştere.

Potrivit ministerului, formele asociative deţinute de agricultori (societăţi, asociaţii şi cooperative agricole) exploatau 15,7% din suprafaţa agricolă a ţării în 2002, iar după aderarea la UE, ponderea formelor asociative agricole a scăzut la 13,2%, conform recensământului agricol din 2010.

În Uniunea Europeană, formele asociative deţin peste 80% din piaţa de produse agricole.

"Asociaţiile agricole nu s-au dezvoltat corespunzător, în serviciul membrilor. Ele au fost create de investitori sau specialişti şi nu contribuie corespunzător la bunăstarea micului producător sau deţinător de terenuri agricole sau silvice", consideră Viorica Boboc, consilier în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Trei sferturi din populaţia mediului rural trăieşte în condiţii precare.
 Vizualizări articol: 595 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 2 voturi
Trei sferturi din populaţia mediului rural trăieşte în condiţii precare4.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   LA MUNCA! NU L A INTINS MANA LA STAT!!!!!!!!! trimis de
(15 iun 2012, 11:38:05
DE CE TRAIESC IN CONDITII PRECARE?????????DE CE NU MUNCESC? CAND CAUTI UN ZILIER SA L PLATESTI CU 60 RONI PE ZI PLUS MANCARE ,CAFEA,SUC SI NU I GASESTI..CUM ESTE POSIBIL CA STATUL SA LE DEA AJUTOR SOCIAL PUTORILOR CARE NU PUN MANA PE O LOPATA SI STAU LA MILA PRIMARIILOR.RUSINE.EXISTA LOCURI DE MUNCA DUPA FIECARE CLASA SOCIALA SI NU II VEZI DECAT LA FURAT FIER SI LA STAT PRIN BIRTURI..ASTA I ROMANIA????????? SA SE TAIE ACESTE AJUTOARE SOCIALA SI SA I DISTRIBUIE LA MUNCA PE TEREN...DE CE AU O SITUATIE PRECARA? EXPLICATI MAI DETALIAT..
2.   LUNGULE CAND E GATA GROAPA DE GUNOI? trimis de
(15 iun 2012, 14:08:14
Pai e simplu de explicat. Cica fondul de pensii e impanzit cu cei care nu au cotizat nimic. Basescu a trimis la pensionare in fond, care erau pe langa si au profitat de cei care cotizau normal. GEN CEI 200 000 DE PENSIONARI CU 350 LEI SI CEI CU PENSII SPECIALE CARE TOT DE ACOLO SUG BANUTII. Casa de pensii trebuie sa fie intotdeauna a celor care cotizeaza pentru ea. Sa fie lipsita de bugetul consolidat a statului, cea mai mare ineptie, bani care se scurg fara un control. Va mai mirati ca nu ajung banii si sunt prostiti momentan cei care platesc moca? Cine face curat? Ponta? E un joc scarbos, cine se duce la comisia U.E. Fripturisti amandoi, unu` marinar fara flota, iar altu` justitiar fara lege. Hotiii la drumu` mare si nimeni nu raspunde. O Romanie fara viitor.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei