Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 9 iun 2012 - Anul XVII, nr. 132 (5037)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Indemnizaţii calculate greşit în lipsa normelor, angajaţi ai Casei de Pensii cercetaţi administrativ

Corpul de control al ministrului Muncii a stabilit că angajaţi de la Casa de Pensii sunt vinovaţi pentru plata eronată a indemnizaţiilor pentru revoluţionari şi soţul supravieţuitor, aceştia fiind cercetaţi administrativ pentru că nu au emis instrucţiuni şi norme tehnice, informează, vineri, MMFPS.

Corpul de control al ministrului Muncii a făcut, în perioada 24 aprilie - 4 mai, o verificare a activităţii Casei Naţionale de Pensii Publice (CNPP), echipa de control stabilind că angajaţii din cadrul CNPP care aveau responsabilitatea elaborării instrucţiunilor şi normelor tehnice şi metodologice de aplicarea a dispoziţiilor legale nu au emis nici o normă sau orice alte instrucţiuni cu privire la aplicarea acestei legi, ceea ce a condus la un mod de calcul eronat.

"În acest sens, s-a dispus începerea cercetării administrative a celor responsabili, cu privire la nerespectarea atribuţiilor din fişa postului referitoare la emiterea de note tehnice şi instrucţiuni pentru prevederile Legii 285/2010. Obiectivul central al controlului a vizat modul de calcul şi de plată a indemnizaţiilor pentru revoluţionari, acordate conform Legii nr. 341/2004, şi a indemnizaţiilor pentru soţul supravieţuitor, acordate conform Legii nr. 578/2004, la nivelul anilor 2011 şi 2012", se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS) transmis agenţiei MEDIAFAX.

În ceea ce priveşte modul de calcul şi de plată a indemnizaţiilor pentru revoluţionari (Legea 341/2004) şi a indemnizaţiilor pentru soţul supravieţuitor (Legea 578/2004), Corpul de control a constatat că, în perioada ianuarie 2011 - martie 2012, CNPP a aplicat în mod eronat prevederile art. 10, alin (1) din Legea 285/2010, privind majorarea cu 15 la sută a indemnizaţiilor pentru revoluţionari şi a celor pentru soţii supravieţuitori, în sensul că a reîntregit cuantumul acestor indemnizaţii la valoarea din iulie 2010 (dată la care acestea au fost diminuate cu 15 la sută), în loc să aplice majorarea de 15 la sută la cuantumul din luna octombrie 2010 al acestor indemnizaţii, aşa cum prevedea Legea 285/2010.

 

CNPP are de recuperat aproximativ 1,82 milioane de lei

Potrivit MMFPS, după aplicarea defectuoasă a acestor prevederi legale, CNPP are de recuperat aproximativ 1,82 milioane de lei.

Indemnizaţia pentru revoluţionari a fost calculată incorect pentru aproximativ 16.000 de persoane, de la care trebuie recuperată suma de 1,25 milioane de lei, în medie 77,9 lei pe lună de persoană.

Indemnizaţia pentru soţul supravieţuitor a fost calculată şi plătită eronat pentru aproximativ 200.000 de persoane, de la care CNPP are de recuperat aproximativ 576.000 lei, adică 2,76 lei pe lună de persoană.

Pentru recuperarea acestor debite şi pentru respectarea termenelor legale, măsurile dispuse vizează urgentarea emiterii deciziilor de debit - acolo unde acestea nu au fost emise sau comunicate, în vederea recuperării eşalonate a sumelor încasate necuvenit, cu respectarea termenului general de prescripţie (36 de luni) şi instituirea la nivelul CNPP a unui sistem de monitorizare a stadiului de recuperare a debitelor rezultate din sumele plătite necuvenit în cazul beneficiarilor Legii 341/2004 şi ai Legii 578/2004.

"Trimestrial, CNPP va transmite MMFPS o informare asupra stadiului de recuperare a acestor debite", precizează sursa citată.

Corpul de control al ministrului Muncii a dispus şi identificarea unor măsuri administrative de natură să evite apariţia aplicării eronate a altor acte normative şi să asigure întărirea controlului managerial bazat pe proceduri unitare de lucru.

În ianuarie, Curtea de Conturi a depistat unele disfuncţionalităţi la Casa Naţională de Pensii, la momentul controlului fiind 1.672 de cazuri de incompatibilitate şi CNP-uri eronate, instituţia explicând că acest lucru este cauzat de lipsa unui sistem informatic integrat între instituţiile subordonate MMFPS.

Raportul Curţii de Conturi a stabilit că peste şase miliarde de lei lipsesc ca urmare a neîncasării unor creanţe din anii precedenţi, însă fostul preşedinte al CNPP Doina Pârcălabu declara că raportul este unul preliminar şi, în plus, aceste sume ar fi trebuit încasate în perioade anterioare.

În acelaşi raport erau menţionate pierderi de aproximativ 130 de milioane de euro pentru că CNPP nu ar fi realizat venituri din dobânzi, preşedintele instituţiei explicând că există o convenţie cu Ministerul de Finanţe privind dobânzile şi că există excedent doar în primele zile ale lunii, pe măsură ce se fac plăţile fiind necesară suplimentarea bugetului de pensii.

Ministerul Muncii a dispus în aprilie un control la Casa Naţională de Pensii Publice. Controlul a vizat atât modul în care au fost respectate măsurilor dispuse de Curtea de Conturi, cât şi stabilirea cauzele care au dus la plata incorectă a unor indemnizaţii pentru revoluţionari şi soţul supravieţuitor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Indemnizaţii calculate greşit în lipsa normelor, angajaţi ai Casei de Pensii cercetaţi administrativ.
 Vizualizări articol: 234 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Indemnizaţii calculate greşit în lipsa normelor, angajaţi ai Casei de Pensii cercetaţi administrativ0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei