Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 31 mai 2012 - Anul XVII, nr. 124 (5029)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Aproape două treimi din părinţii din mediul rural îşi tratează copiii fără a-i duce la medic

Aproape două treimi dintre părinţii din mediul rural spun că îşi tratează copiii acasă, fără a-i duce la medic atunci când sunt bolnavi şi doar 41 la sută dintre copiii cu vârste sub doi ani sunt văzuţi de medic, rezultă dintr-un studiu prezentat, miercuri, de World Vision România.

Studiul "Bunăstarea copilului din mediul rural" arată că aproape două treimi dintre adulţii intervievaţi au afirmat că îşi tratează copiii acasă, fără a-i duce la medic atunci când sunt bolnavi, iar dintre cei care merg la medic, două treimi apelează la doctorul din oraşul apropiat şi numai o treime la medicul din comună.

"În rândul familiilor sărace, proporţia celor care îşi tratează copiii la medic este şi mai scăzută. Dincolo de limitările inerente indicatorilor folosiţi, faptul că peste jumătate dintre copiii bolnavi sunt trataţi fără a fi văzuţi de medic, în familiile rurale, este îngrijorător din perspectiva dreptului copilului la o îngrijire medicală de calitate. Este îngrijorătoare şi constatarea potrivit căreia, conform declaraţiilor părinţilor, doar 41 la sută dintre copiii de sub doi ani sunt văzuţi de medic, fapt care indică un posibil risc de absenţă sau întârziere a imunizării cu vaccinurile recomandate de Ministerul Sănătăţii pentru cea mai mare parte a copiilor din această categorie de vârstă", se arată în studiului.

Iniţiatorii studiului mai atrag atenţia că proporţia copiilor cu analize făcute în ultimul an este substanţial mai mică decât jumătate din procentul celor care au fost la medicul de familie în ultima jumătate de an.

"Cu alte cuvinte, analizele medicale par a fi recomandate aproape exclusiv în cazurile în care copilul este bolnav şi mult mai puţin în cazul unei verificări de rutină, cu rol de prevenţie. Preferinţa accesării serviciilor medicale de la oraş de către persoanele mai instruite sau ale căror locuinţe sunt mai aproape de oraşe, chiar dacă satisfacţia legată de calitatea serviciilor este mai scăzută în rândul acestor categorii, reprezintă un semnal de alarmă cu privire la încrederea populaţiei în calitatea serviciilor medicale din rural", se mai arată în studiu.

Cercetarea a evaluat şi câteva aspecte care descriu starea lor de confort psihologic şi fericire. Astfel, doar 44 la sută dintre copiii chestionaţi au obţinut scorul maxim, afirmând că au prieteni pe care se pot baza, se simt sănătoşi, sunt capabili să facă lucruri pe care le fac copiii de aceeaşi vârstă, şi sunt la fel de fericiţi ca şi ceilalţi copii. La cealaltă extremă a scalei, cu un nivel scăzut de confort psihologic, se plasează 11 la sută dintre copii.

Cercetarea a evaluat câteva aspecte privind calitatea vieţii copiilor din mediul rural folosind perspectiva copiilor şi pe cea a adulţilor din gospodărie.

Eşantionul a cuprins 1.460 de gospodării, alese în mod aleator din 261 de sate din 128 de comune aflate în judeţele Iaşi, Vaslui, Constanţa, Ialomiţa, Vâlcea, Dolj, Olt şi Cluj.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Aproape două treimi din părinţii din mediul rural îşi tratează copiii fără a-i duce la medic.
 Vizualizări articol: 635 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.5 din 6 voturi
Aproape două treimi din părinţii din mediul rural îşi tratează copiii fără a-i duce la medic4.556

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei