Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 18 mai 2012 - Anul XVII, nr. 113 (5018)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Obezitate, suferinţe oculare şi ale coloanei, carii dentare - probleme frecvente la elevii Capitalei

Cele mai frecvente probleme de sănătate depistate la preşcolarii şi elevii din Capitală sunt obezitatea, suferinţele oculare şi cele ale coloanei, precum şi cariile dentare, a anunţat, joi, directorul general al Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB), dr. Marius Savu.

Aproape 10% dintre copiii de grădiniţă şi elevii din şcolile Capitalei suferă de o boală cronică, cele mai multe afecţiuni depistate fiind cele oculare de tipul vicii de refracţie, urmate de deformări ale coloanei vertebrale, obezitate şi carii dentare, potrivit studiilor realizate de ASSMB în reţeaua de medicină şcolară.

"Analizând rezultatele raportului, am hotărât declanşarea unei ample acţiuni de educare a copiilor şi şcolarilor din reţeaua ASSMB. Dacă elevii de astăzi vor înţelege că trebuie să aibă o alimentaţie sănătoasă, atunci obezitatea adultă, care a crescut foarte mult, ar scădea. Este mai greu să înfometezi un adult decât să educi copilul pentru un comportament alimentar sănătos", a mai spus directorul general al ASSMB, la evenimentul de lansare a campaniei de depistare a hipertensiunii arteriale, desfăşurat în Capitală.

La sfârşitul trimestrului patru al anului trecut, medicii şcolari au înregistrat 25.719 cazuri de boli cronice în rândul elevilor, dintre care cele mai numeroase au vizat problemele oculare de tipul vicii de refracţie (8.451 de cazuri), deformaţii "câştigate" ale coloanei vertebrale (2.626), obezitate de origine neendocrină (1.794), astm bronşic şi bronşită astmatiformă (1.306), alte tulburări de vedere (1.209), tulburări de vorbire (906), dar şi afecţiuni cronice ale amigdalelor şi polipi (803), conform datelor centralizare de ASSMB.

"Atunci când vorbim despre tulburări de vedere, boala cea mai frecventă la copii şi şcolari, trebuie să atragem atenţia asupra faptului că orice copil trebuie să facă primul control oftalmologic la vârsta de trei ani. Numai aşa pot fi depistate la timp şi tratate bolile de vedere. Din păcate, statisticile arată că numărul acestor maladii cronice este foarte mare. Aceasta fie pentru că medicii de familie nu trimit la timp copiii la specialist, fie pentru că părinţii cred că problema s-ar putea rezolva de la sine", a explicat, recent, medicul oftalmolog Tania Rădulescu, de la ASSMB.

Potrivit medicului Rădulescu, din păcate, şi celelalte boli conice întâlnite frecvent la preşcolari şi elevi pot fi puse pe seama desfiinţării reţelei de pediatrie sau a neglijenţei părinţilor.

"Mă refer la deformările coloanei vertebrale şi la obezitate. În primul caz, aceste deformări pot fi urmarea rahitismului. Copiii nu mai sunt duşi anual la mare cel puţin două săptămâni, cum recomandau pediatrii acum două decenii, pentru fixarea calciului în organism cu ajutorul vitaminei D2 din razele solare. Apoi, aceste deformări pot apărea din cauza ghiozdanului prea greu, a poziţiei proaste pe scaun sau în bancă, dar mai ales din cauza lipsei de mişcare. La fel şi obezitatea. Copiii mănâncă mâncăruri nesănătoase, dulciuri, stau la calculator sau la televizor şi nu fac exerciţii fizice", a explicat medicul.

Medicul de la ASSMB a mai spus că în rândul copiilor din grădiniţe şi al elevilor bucureşteni sunt întâlnite 53 de tipuri de boli cronice. "Chiar dacă mai puţin numeroase ca frecvenţă, putem aminti aproape 200 de cazuri de anemii feriprive (carenţă de fier - n.r.), aproape 50 de cazuri de tumori maligne şi aproape 40 benigne, 164 de cazuri de diabet zaharat, aproape 700 de sechele de rahitism, tulburări mintale, 553 de boli cardiace dobândite, 639 de boli ale aparatului circulator, peste 180 ale aparatului digestiv, aproape 200 de anomalii congenitale ale sistemului osteoarticular, a precizat dr. Tania Rădulescu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Obezitate, suferinţe oculare şi ale coloanei, carii dentare - probleme frecvente la elevii Capitalei.
 Vizualizări articol: 431 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Obezitate, suferinţe oculare şi ale coloanei, carii dentare - probleme frecvente la elevii Capitalei0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei