Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 14 mai 2012 - Anul XVII, nr. 109 (5014)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Diaconu: Ministerul Culturii se va implica în repatrierea rămăşiţelor pământeşti ale lui Brâncuşi

Ministrul Culturii, Mircea Diaconu, a declarat, ieri, la Hobiţa, la casa părintească a lui Constantin Brâncuşi, că ministerul pe care îl conduce se va implica în repatrierea de la Paris a rămăşiţelor pământeşti ale marelui sculptor.

Aflat, ieri, în judeţul Gorj, alături de scriitorul Laurian Stănchescu, care a iniţiat o campanie publică pentru repatrierea osemintelor lui Brâncuşi la Hobiţa, din cimitirul parizian Montparnasse, Mircea Diaconu s-a întâlnit cu urmaşi ai marelui sculptor şi a vizitat casa memorială în care a copilărit artistul.

Diaconu s-a oprit mai întâi la biserica din Hobiţa, unde a fost primit cu pâine şi sare de către stră-strănepoţi de-ai lui Brâncuşi, un băiat şi o fată fiind îmbrăcaţi în costume populare gorjeneşti.

"Să fac lucrul ăsta pe care l-am văzut că-l fac la televizor nişte tovarăşi toată viaţa lor? Nu prea-mi vine! Bine, mulţumesc mult", a spus ministrul Culturii, după care a rupt o bucată de pâine pe care a înmuiat-o în sare, apreciind gestul gazdelor de a-l primi în acest fel.

Mircea Diaconu a intrat apoi pentru câteva minute în biserica din satul Hobiţa, după care a mers la "adevărata" casă a lui Brâncuşi. Construcţia respectivă este considerată casa în care sculptorul a crescut şi a copilărit, din ea rămânând în prezent doar nişte ruine. Câteva bârne vechi din lemn, care sunt încă aranjate ca ziduri, au în faţă o grămadă de nisip, înconjurată cu cauciucuri uzate de la diferite maşini, ministrul Culturii remarcând "aranjamentul" respectiv, în interiorul construcţiei crescând urzici şi buruieni.

"De aici începem şi poate ne spălăm obrazul. Locul însuşi are semnificaţie şi trebuie să devină un sanctuar. Fiecare grindă din asta înseamnă ceva. Totul trebuie aranjat", a menţionat ministrul Culturii.

Mircea Diaconu a mers ulterior la Casa Memorială Constantin Brâncuşi, unde turiştii care vin în vizită intră într-o casă de lemn ţărănească, ce le este prezentată drept casa în care a copilărit marele sculptor, locuinţa fiind amenajată pe vremea regimului comunist după "adevărata" casă a lui Brâncuşi.

Ministrul Culturii s-a aşezat în prispa Casei Memoriale, pe o bancă din lemn şi, după ce le-a oferit scaune, tot din lemn, urmaşilor lui Brâncuşi a discutat cu aceştia despre dorinţa lor de a fi repatriate osemintele marelui sculptor.

"Cred că nu e nimeni stăpân pe osemintele cuiva, decât rudele şi satul unde s-a născut. Aici e ţărâna lui, aici a făcut primii paşi", a spus Maria Brâncuşi, o strănepoată a sculptorului.

La rândul său, Mircea Diaconu a mărturisit că are şi un motiv personal de a se implica în repatrierea osemintelor lui Brâncuşi pe meleagurile natale, soţia sa fiind din Târgu Jiu. Ministrul a menţionat că o rudă a soţiei sale i-a povestit că, pe vremuri, aceasta avea în centrul oraşului o prăvălie, la care venea un client care în acele momente nu părea deosebit de restul consumatorilor.

"La ei venea foarte des la prăvălie unul. Zugravul îi spuneau. Tanti Nela, ruda noastră, spunea că omul acela se făcea că are de cumpărat, îşi tot făcea drum la ei, dar, se pare, era îndrăgostit de ea. Acela era Brâncuşi. Vedeţi, fiecare are câte un motiv să se implice în treaba asta", a spus Diaconu.

Ministrul Culturii a declarat că situaţia de la Hobiţa, în care lucrurile nu sunt deloc "în regulă", se regăseşte la multe alte obiective turistice şi culturale din ţară, motiv pentru care va face un inventar al acestor probleme pentru a încerca să le rezolve împreună cu alte ministere.

"Părerea mea e că e o ordine a lucrurile şi trebuie mai întâi să ne facem datoria aici. O repatriere înseamnă să-l aduci undeva, nu pe un câmp, într-o paragină. Dacă facem asta aici şi izbutim să dăm nivelul în ceea ce spun eu acum abia apoi putem cere, cu documente, să-l aducem acasă. Ce am văzut aici nu m-a dezamăgit pentru că e în natural negativ al lucrurilor de la noi. Dacă mergem la Sarmizegetusa, şi o să mergem săptămâna viitoare acolo, la cetăţile dacice, care sunt ştanţa pe care Dumnezeu a pus-o aici, e o talpă sfântă pusă aici, şi noi ce facem cu ele? Noi ce facem cu ele? Acelaşi lucru se întâmplă şi aici şi acolo!”, a mai spus Diaconu.

Ministrul Culturii a precizat că în situaţia de acum s-a ajuns şi pentru că instituţiile statului, după 1989, nu şi-au făcut treaba, în timp ce companii multinaţionale au impus alte valori.

"Companiile multinaţionale şterg şi mătură totul. Nu mai existăm. Există numai ei şi noi nimic. Dacă nu ne apărăm e vina noastră, nu e meritul lor. Ei îşi fac treaba, noi nu ne facem treaba. Acesta e nivelul interesului statului român, care aşa s-a comportat cu valorile. Brâncuşi va rezista în timp, indiferent cât de urât ne-am comporta noi cu el", a spus ministrul Culturii.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Diaconu: Ministerul Culturii se va implica în repatrierea rămăşiţelor pământeşti ale lui Brâncuşi.
 Vizualizări articol: 628 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 13 voturi
Diaconu: Ministerul Culturii se va implica în repatrierea rămăşiţelor pământeşti ale lui Brâncuşi5.0513

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei