Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 27 apr 2012 - Anul XVII, nr. 97 (5002)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

IM: 38 de persoane cumulau salariul cu pensia, deşi aceasta depăşea câştigul salarial mediu brut

Inspectorii de muncă au identificat 38 de persoane care cumulau salariul cu pensia, deşi aceasta depăşea câştigul salarial mediu brut, cele mai multe situaţii de cumul fiind în şcoli, universităţi şi primării, potrivit unei situaţii transmise agenţiei MEDIAFAX de către Inspecţia Muncii.

Inspecţia Muncii arată, în răspunsul trimis la solicitarea agenţiei MEDIAFAX, că au fost contolate 2.158 de unităţi, dintre care 863 de unităţi din învăţământ, 84 de instituţii de cultură, 509 primării, 320 de agenţii de specialitate teritoriale, 121 de unităţi din sănătate şi alte 261 de unităţi din diverse domenii.

Potrivit Inspecţiei Muncii, au fost identificate persoane care au continuat să-şi desfăşoare activitatea şi după data intrării în vigoare a Legii 329/2009, respectiv şi după data pensionării, încasând o pensie netă care depăşea salariul mediu brut pe economie, fără a-şi exprima opţiunea între suspendarea plăţii pensiei şi încetarea raporturilor de muncă.

 

Sumele încasate necuvenit cu titlu de pensii, recuperate

"Faţă de acest aspect, inspectoratele teritoriale de muncă au întocmit informări către Casele Judeţene de Pensii în vederea recuperării sumelor încasate necuvenit cu titlu de pensii. Aceste situaţii au fost depistate în judeţele Arad, Caraş-Severin, Cluj, Dâmboviţa şi Sălaj", se mai arată în documentul transmis de IM.

În urma verificărilor au fost depistate 38 de persoane care cumulau pensia cu salariul de la stat. Cele mai frecvente situaţii de cumul au fost identificate mai ales în şcoli, licee, universităţi şi primării, a precizat Inspecţia Muncii.

La unele instituţii de învăţământ superior există cadre didactice care cumulează pensia cu veniturile salariale. Nivelul pensiilor nete depăşeşte nivelul câştigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, aşa cum prevede Legea 329/2009.

Inspecţia Muncii a mai precizat că acestor persoane li se aplică prevederile art. 289 alin. 3 şi alin. 5 din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, care stabilesc faptul că Senatul universitar din universităţile de stat, particulare şi confesionale, în baza criteriilor de performanţă profesională şi a situaţiei financiare, poate decide continuarea activităţii unui cadru didactic sau de cercetare după pensionare, în baza unui contract pe perioadă determinată de un an, cu posibilitatea de prelungire anuală, conform Cartei universitare, fără limită de vârstă, şi că regimul juridic al cumului salariului cu pensia nu se aplică acestor cadre didactice.

 

Măsuri

Totodată, au fost date 56 de sancţiuni, dintre care 55 de avertismente şi o amendă de 2.500 de lei, fiind dispuse şi 303 măsuri ca urmare a neconformităţilor constatate.

În urma verificărilor au fost constatate deficienţe şi în ceea ce priveşte conţinutul dosarelor de personal, în cazul pensionarilor, care nu cuprind declaraţia pe propria răspundere privind sistemul de la care încasează pensia şi nici cupoanele de pensii sau adeverinţa de la Casa de Pensii din care să reiasă pensia netă.

În timpul controalelor au fost constatate şi diverse situaţii de cumul a pensiei cu venituri asimilate salariului, printre care şi cumul pensiei cu veniturile rezultate din "plata cu ora".

Inspecţia Muncii a precizat că plata cu ora nu este reglementată în mod clar, nefiind specificat dacă trebuie să existe încheiate contracte individuale de muncă cu timp parţial sau alte acte administrative, respectiv decizii, acest aspect fiind semnalat de toate inspectoratele teritoriale de muncă.

Inspectorii de muncă au verificat, în Campania naţională privind respectarea prevederilor din Legea 329/2009, modul în care autorităţile şi instituţiile publice au menţinut în activitate, în baza contractelor individuale de muncă, acele persoane care cumulează pensia cu salariul. Totodată, inspectorii de muncă au verificat dacă nivelul pensiei nete ale acestor persoane aflate în plată depăşeşte câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.

Campania naţională privind respectarea de către angajatori a prevederilor articolelor 17, 18 şi 19 din Legea 329/2009 privind reorganizarea unor autorităţi şi instituţii publice, raţionalizarea cheltuielilor publice, susţinerea mediului de afaceri şi respectarea acordurilor-cadru cu Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional s-a desfăşurat în perioada 14 noiembrie 2011-13 ianuarie 2012.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului IM: 38 de persoane cumulau salariul cu pensia, deşi aceasta depăşea câştigul salarial mediu brut.
 Vizualizări articol: 484 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
IM: 38 de persoane cumulau salariul cu pensia, deşi aceasta depăşea câştigul salarial mediu brut0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei