Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 24 apr 2012 - Anul XVII, nr. 94 (4999)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Un sfert dintre tinerii din mediul rural au rude la muncă în străinătate, şapte la sută sunt plecaţi

 

Emigrarea în vederea căutării unui loc de muncă reprezintă o alternativă pentru tinerii din mediul rural în lipsa unor venituri salariale, datele indicând că şapte la sută dintre aceştia sunt plecaţi, iar 25 la sută au rude care muncesc în străinătate, rezultă dintr-un studiu prezentat luni.

Studiul naţional "Sărăcia, excluziunea socială şi oportunităţile de muncă în rândul tinerilor din mediul rural", realizat în cadrul unui proiect european, arată că aproximativ şapte la sută dintre tinerii din mediul rural cu vârste între 16-35 de ani se aflau în străinătate în perioada strângerii datelor.

În acelaşi timp, unul din patru tineri din mediul rural are cel puţin unul dintre membrii familiei plecat în străinătate de mai mult de trei luni.

"Probabilitatea de a fi plecat la muncă în afara ţării este dublă în cazul bărbaţilor decât a femeilor şi creşte odată cu vârsta. Pachetele şi banii trimişi din străinătate continuă să reprezinte surse importante de venit ale gospodăriei. Importanţa relativă a acestor surse de venit pare a fi mai mare în Moldova", se arată în studiu.

Totodată, tinerii care pleacă să muncească în străinătate au, de regulă, 30 de ani. Datele calitative indică însă că tinerii intervievaţi se declară interesaţi mai degrabă de o migraţie temporară decât de una definitivă.

"Ca atare, durata migraţiei este fie temporară, în scopul prestării unei activităţi profesionale, fie definitivă. În acest al doilea caz, latura emoţională intervine frecvent, iar tinerii intervievaţi se declară mai degrabă interesaţi de o migraţie temporară", potrivit autorilor studiului.

Unii tineri consideră, în mod tranşant, că plecarea în străinătate nu este o alternativă pe care să o ia în calcul, un alt motiv pentru care acest lucru nu mai este considerat o alternativă avantajoasă fiind percepţia efectelor crizei economice, în special, asupra ţărilor tradiţionale de destinaţie - Spania şi Italia.

Motivele pentru care nu ar pleca definitiv din ţară sunt, în principal, de ordin emoţional: aici s-au născut, aici locuiesc prietenii şi familiile lor. În plus, tinerii au menţionat teama de "a rămâne" printre străini, alimentată de percepţia că nu vor fi trataţi ca egalii nativilor din ţările de destinaţie.

Studiul naţional "Sărăcia, excluziunea socială şi oportunităţile de muncă în rândul tinerilor din mediul rural" a fost realizat în cadrul proiectului "O piaţă incluzivă a muncii în mediul rural", cofinanţat din Fondul Social European, beneficiar fiind Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un sfert dintre tinerii din mediul rural au rude la muncă în străinătate, şapte la sută sunt plecaţi.
 Vizualizări articol: 418 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Un sfert dintre tinerii din mediul rural au rude la muncă în străinătate, şapte la sută sunt plecaţi0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei