Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 24 apr 2012 - Anul XVII, nr. 94 (4999)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

CNPP are de recuperat 1,82 milioane de lei din majorarea incorectă a unor indemnizaţii

 

Peste 200.000 de persoane trebuie să restituie Casei Naţionale de Pensii aproximativ 1,82 mil. lei, acordaţi prin majorarea incorectă a indemnizaţiilor pentru soţul supravieţuitor şi pentru revoluţionari, banii urmând să fie recuperaţi treptat, în condiţiile unui termen de prescripţie de trei ani.

Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP) precizează că, din iulie 2010, indemnizaţiile pentru revoluţionari (Legea nr.341/2004) şi indemnizaţiile pentru soţul supravieţuitor (Legea nr. 578/2004) au fost diminuate cu 15%, în temeiul prevederilor Legii nr.118/2010, iar din ianuarie 2011, prin Legea nr. 285/2010, aceleaşi drepturi au fost majorate cu 15% faţă de cuantumul aflat în plată la nivelul lunii octombrie 2010.

"Plata acestor tipuri de prestaţii în cuantumul anterior lunii iulie 2010, şi nu în cuantumul prevăzut de Legea nr. 285/2010, s-a datorat unor neconcordanţe de reglementare existente în legislaţia de protecţie socială, care au condus la transpunerea defectuoasă a noilor prevederi legale în aplicaţia informatică. Această situaţie a fost sesizată de conducerea Casei Naţionale de Pensii Publice la începutul anului 2012, în cadrul verificărilor interne care se efectuează periodic", se arată într-un comunicat remis luni agenţiei MEDIAFAX.

Potrivit CNPP, sumele încasate necuvenit reprezintă, în marea majoritate a cazurilor, sume modice, de câţiva lei, acestea urmând să fie recuperate treptat, lună de lună, din drepturile viitoare.

Aproximativ 16.000 de persoane beneficiază de indemnizaţia pentru revoluţionari, de la acestea trebuind să se recupereze aproximativ 1,25 milioane de lei, precizează CNPP. Din calculele făcute, diferenţa medie lunară de recuperat ar fi de 77,9 lei/persoană şi urmează să fie reţinută eşalonat în următoarele luni.

De indemnizaţia pentru soţul supravieţuitor beneficiază aproximativ 200.000 de persoane, suma totală de recuperat fiind de aproximativ 576.000 de lei. În acest caz, diferenţa medie lunară de recuperat este de 2,76 lei/persoană.

"În acest sens, se aplică dispoziţiile art.179 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul public de pensii, potrivit cărora sumele încasate necuvenit cu titlu de prestaţii de asigurări sociale se recuperează de la beneficiari în termenul general de prescripţie de 3 ani. Recuperarea acestor sume se face cu resurse proprii, fără să presupună costuri suplimentare", mai arată CNPP.

Potrivit sursei citate, cele două tipuri de indemnizaţii se plătesc, în prezent, în toate cazurile, în cuantumul corect şi legal.

CNPP, prin casele teritoriale de pensii, stabileşte şi plăteşte nu doar drepturile de pensie prevăzute de Legea nr.263/2010, ci şi o serie întreagă de prestaţii prevăzute de legi cu caracter special, pentru un număr semnificativ de beneficiari.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului CNPP are de recuperat 1,82 milioane de lei din majorarea incorectă a unor indemnizaţii.
 Vizualizări articol: 513 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
CNPP are de recuperat 1,82 milioane de lei din majorarea incorectă a unor indemnizaţii0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei