Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 20 apr 2012 - Anul XVII, nr. 91 (4996)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Sănătate

Coplata este în dezbatere publică fără cuantumul sumelor şi condiţiile în care se achită

Ministerul Sănătăţii a publicat, ieri, pe site-ul instituţiei, proiectul de lege privind coplata, dar fără să prezinte cuantumul sumelor pe care trebuie să le plătească asiguraţii şi fără condiţiile în care se achită, care ar urma să fie stabilite prin hotărâre de Guvern.

Conform proiectului de lege privind coplata, care aduce modificări Legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, cuantumul sumelor pe care asiguratul le va plăti pentru unele servicii din pachetul de servicii de bază, precum şi condiţiile în care sunt plătite acestea vor fi stabilite prin contractul-cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, precizează Ministerul Sănătăţii într-un comunicat de presă transmis, ieri, agenţiei MEDIAFAX.

De asemenea, suma maximă reprezentând coplata asiguratului într-un an calendaristic va fi stabilită ulterior, prin hotărâre de Guvern.

 Potrivit MS, coplata este un moderator în accesarea serviciilor medicale din pachetul de servicii de bază şi reprezintă contribuţia personală la plata acestor servicii.

Noua măsură va duce la o mai bună adresabilitate a populaţiei către sistemul de asistenţă primară, la îmbunătăţirea finanţării sistemului de sănătate şi la realizarea unui control în ceea ce priveşte neefectuarea serviciilor, reducerea plăţilor informale, asigurându-se astfel creşterea calităţii asistenţei medicale, consideră Ministerul Sănătăţii.

 

Coplata "va optimiza circuitul pacientului în sistem

De asemenea, coplata "va optimiza circuitul pacientului în sistem şi va fi un mecanism care va reduce utilizarea nejustificată a unor servicii din sistem", ca de exemplu accesarea serviciilor spitaliceşti.

În nota de fundamentare a proiectului se precizează că introducerea tichetului moderator de sănătate pentru coplata unor servicii medicale în sistemul asigurărilor sociale de sănătate are ca scop creşterea resurselor financiare la nivelul sistemului care să conducă la cointeresarea furnizorilor din sistemul de sănătate pentru a asigura servicii eficiente şi de calitate. De asemenea, în acest fel vor fi alocate mai judicios fondurile astfel rezultate, respectiv către acele segmente ale sistemului care sunt efectiv solicitate pentru acordarea serviciilor de îngrijire a sănătăţii.

Ministerul Sănătăţii a precizat că introducerea mecanismului de coplată prin tichetul moderator pentru sănătate reprezintă una dintre principalele clauze ale angajamentului financiar pe care Guvernul României l-a încheiat cu FMI şi Banca Mondială în anul 2009.

MS a adăugat că emiterea proiectului de act normativ este necesară întrucât cel vechi nu poate funcţiona, luând în considerare faptul că venitul net anual realizat a sumei stabilite drept coplată poate fi determinat numai la finele anului, fără a se putea cunoaşte cu exactitate care este nivelul coplăţii în cursul anului respectiv, faptul că la actualele categorii de persoane scutite prin lege de coplată s-ar adăuga şi alte persoane care nu realizează venituri, dar plătesc contribuţia de asigurări de sănătate, cât şi faptul ca aceasta ar putea determina discriminări in rândul pacienţilor.

 

Prin proiectul de act normativ se stabileşte ca atât nivelul coplăţii pentru serviciile medicale, cât şi suma percepută drept coplată în cursul unui an să fie stabilite prin hotărâre de Guvern

Prin proiectul de act normativ se stabileşte ca atât nivelul coplăţii pentru serviciile medicale, cât şi suma percepută drept coplată în cursul unui an să fie stabilite prin hotărâre de Guvern.

Potrivit legii privind coplata publicate în 30 noiembrie 2011 în Monitorul Oficial, aceasta reprezintă contribuţia pe care asiguratul la sistemul de sănătate trebuie să o plătească suplimentar faţă de cea decontată din Fondul Naţional Unic al Asigurărilor de Sănătate.

Suma ce va fi percepută ca şi coplată va fi calculată procentual din valoarea serviciilor medicale prevăzute în contractul cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale. Aceasta nu va putea însă depăşi a douăsprezecea parte din valoarea veniturilor nete anuale realizate de fiecare asigurat. După atingerea sumei maxime privind coplata pe asigurat pe an calendaristic, serviciile medicale pentru care se încasează coplata sunt acordate fără coplată, potrivit legii.

Conform legii, de la coplată sunt scutiţi copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii între 18 ani şi 26 de ani, dacă sunt elevi, absolvenţi de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de trei luni, ucenicii sau studenţii, dacă nu realizează venituri din muncă. De asemenea, sunt scutiţi de la coplată bolnavii cu afecţiuni incluse în programele naţionale de sănătate stabilite de Ministerul Sănătăţii, pentru serviciile medicale aferente bolii de bază respectivei afecţiuni, dacă nu realizează venituri din muncă, pensie sau din alte resurse, precum şi pensionarii cu venituri numai din pensii de până la 740 de lei pe lună.

Ministerul Sănătăţii preciza, la momentul adoptării actului normativ în Guvern, că de la sistemul de coplată vor fi exceptate 8.006.507 persoane. De asemenea, ministerul estima că prin coplată se vor adăuga 378 de milioane de lei anul sistemului de sănătate.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Coplata este în dezbatere publică fără cuantumul sumelor şi condiţiile în care se achită.
 Vizualizări articol: 615 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Coplata este în dezbatere publică fără cuantumul sumelor şi condiţiile în care se achită0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   SISTEMUL DE SANATATE COLAPS trimis de
(20 apr 2012, 18:39:20
Nu mai este un secret pentru nimeni faptul ca sistemul medical romanesc se afla intr-o stare jalnica: spitalele sunt slab dotate, lipsa banilor ii pune pe blonavi in situatia de a aduce aproape totul de acasa, iar salariile in sanatate sunt extrem de mici.statul roman aloca acestui domeniu circa 5 miliarde euro, respectiv 3,9% din PIB sau 230 euro pe cap de locuitor, Romania aflandu-se pe unul din ultimele locuri in Europa din acest punct de vedere.Potrivit sefului CNAS, fraudele din sistemul de sanatate – generate in principal de faptul ca doctorii sunt “stimulati” de companiile producatoare de medicamente sa prescrie medicamente scumpe, desi au alternative mai ieftine - se ridica la circa 400 milioane euro, bani care intra in cea mai mare parte in buzunarele producatorilor.Platim fondul de sanatate 7%,platim studiile doctorilor care o tireaza in occident,platim studiile doctorilor unguri care ne trateaza in ungureste,platim coplata,platim spaga la doctori si asistente,platim platim platim.....

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei