Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 19 apr 2012 - Anul XVII, nr. 90 (4995)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Terapia Ranbaxy: Situaţia Institutului Cantacuzino, un dezastru din punct de vedere medical, economic şi este apogeul bâlbâielilor administrative

 

Situaţia de la Institutul de Cercetare Cantacuzino reprezintă un dezastru din punct de vedere medical, economic şi social şi este apogeul unui lung şir de bâlbâieli administrative, manageriale şi de finanţare, a declarat, ieri, CEO Terapia Ranbaxy, Dragoş Damian.

Oficialul Terapia Ranbaxy, Dragoş Damian, afirmă că balanţa financiară din 2009, ultima disponibilă, arată că Institutul de Cercetare Dezvoltare pentru Microbiologie şi Imunologie Cantacuzino din Bucureşti avea o cifră de afaceri de peste 60 milioane lei, un profit brut de trei milioane lei şi aproximativ 1.100 de angajaţi.

"Este unul dintre cei 11 producători de vaccin antigripal din Europa şi unul dintre primii şapte la nivel mondial, ca sortiment de portofoliu. Produsele imunologice (vaccinuri, seruri, imunomodulatori, antigene) ocupă poziţia dominantă în portofoliu şi în afara lor se mai fabrică suplimente şi reactivi. Întreruperea producţiei de vaccinuri reprezintă fără nicio urmă de îndoială un risc de siguranţă naţională", consideră CEO Terapia Ranbaxy.

 În opinia lui Damian, situaţia din prezent este apogeul unui lung şir de bâlbâieli administrative, manageriale şi de finanţare.

"Refuz să cred că se pune problema premeditării pentru a satisface interese concurenţiale, dar rezultatul este acelaşi. Institutul Cantacuzino a fost decompetitivizat încet, dar sigur din cauza lipsei unei viziuni strategice de guvernare în ceea ce priveşte sănătatea în general şi medicamentul, în acest caz particular, subliniază oficialul citat.

Dragoş Damian afirmă că sunt cel puţin trei soluţii de redresare posibile.

Una dintre soluţii se referă la înfiinţarea Companiei Farmaceutice Române, în care companiile strategice din sănătate, aflate în patrimonial sau administrarea statului, să fuzioneze.

CEO de la Terapia Ranbaxy mai arată că există un plan de redresare, conceput cu experţii OMS în sănătate publică, care trebuie pus în execuţie cu management privat şi consideră că lipsa fondurilor poate fi suplinită prin atragerea de fonduri europene din POS CCE, Axa 2, Operaţiunile 2.3.2, 2.3.3.

"Personal consider această situaţie un dezastru din punct de vedere medical, economic şi social. Sunt ţări care fabrică vaccinuri şi antibiotice în condiţii de maximă securitate (inclusiv pază militarizată), iar România pune parţial pe butuci un institut vechi de 90 de ani, întemeiat de unul dintre giganţii medicinei secolului XX", se mai arată în comunicatul remis MEDIAFAX, de către Terapia Ranbaxy, cea mai mare companie de medicamente generice din Romania, înfiinţată în 1921 în Cluj-Napoca şi operează sub această denumire comercială începând cu iunie 2006, în urma achiziţionării companiei româneşti Terapia SA de către Ranbaxy Laboratories Limited (o companie farmaceutica globală, poziţionată între primii zece producători de generice din lume).

La sfârşitul săptămânii trecute, ministrul Sănătăţii a semnat ordinul de schimbare din funcţia de director general a lui Dorel Radu, după ce acesta şi-a dat demisia.

Radu Dorel a fost înlocuit din cauza "deficienţelor economico-financiare, a blocajului existent în această instituţie şi a lipsei de producţie", au precizat reprezentanţii ministerului.

Tot la sfârşitul săptămânii trecute, Ministrul Sănătăţii a semnat ordinul de numire în funcţia de director general interimar a Radu Iordăchel, până la reorganizarea instituţiei şi organizarea unui nou concurs.

Pe de altă parte, Ministerul Sănătăţii a anunţat că a iniţiat, încă de la începutul acestei luni, consultări largi privind viitorul Institutului Cantacuzino". "Se caută soluţii, în primul rând, prin consiliere şi expertiză pentru echilibrarea economico-financiară a instituţiei şi relansarea producţiei de vaccin gripal şi antituberculoză (BCG), având în vedere că instituţia nu se află în subordinea Ministerului Sănătăţii nici din punct de vedere economic şi nici sub aspectul managementului producţiei", se arată într-un comunicat al ministerului.

Avocatul Poporului (AP) face o anchetă în cazul Institutului Cantacuzino, considerând că neproducerea unor vaccinuri reprezintă o încălcare gravă a dreptului fundamental la sănătate şi afectează într-o anumită măsură siguranţa naţională a României. Concret, AP a fost sesizat de un medic care a realizat un vaccin şi care nu se mai fabrică.

"De mai multe luni, în cadrul instituţiei Avocatul Poporului se desfăşoară o anchetă proprie referitoare la neproducerea unor vaccinuri (stafilococic D - în diluţii - produs original românesc, folosit în tratamentul infecţiilor stafilococice, antigripal, antituberculos, polidin, cantastim, antidifterie, antitetanic), de către Institutul Cantacuzino, ceea ce în opinia noastră reprezintă o încălcare gravă a dreptului fundamental la sănătate, prevăzut de art. 34 din Constituţie şi o afectare într-o anumită măsură a siguranţei naţionale a României", se arată într-un comunicat de presă al AP remis, marţi, agenţiei MEDIAFAX.

Potrivit Avocatului Poporului, această situaţie are ca efect pericolul producerii unor epidemii ale căror efecte nu ar putea fi înlăturate în lipsa vaccinurilor.

În replică, Ministerul Sănătăţii consideră că o parte dintre informaţiile privind vaccinurile produse de Institutul Cantacuzino, care au fost transmise de Avocatul Poporului, sunt inexacte şi produc confuzie în rândul populaţiei, în condiţiile în care doar gripalul este de strategie şi siguranţă naţională.

Totuşi, multe dintre vaccinuri la care bolnavii apelau nu se mai realizează, astfel că aceştia sunt lipsiţi de tratament, spun pacienţi. Unii dintre aceştia au reclamat faptul că au nevoie de cantastim, pe care îl procurau de la Institutul Cantacuzion, însă nu se mai găseşte în România.

Institutul de Cercetare Dezvoltare pentru Microbiologie şi Imunologie Cantacuzino este un producător autonom, cu gestiune financiară şi economică independentă, care are ca obiect de activitate producţia de vaccinuri şi activitate de cercetare-dezvoltare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Terapia Ranbaxy: Situaţia Institutului Cantacuzino, un dezastru din punct de vedere medical, economic şi este apogeul bâlbâielilor administrative.
 Vizualizări articol: 476 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Terapia Ranbaxy: Situaţia Institutului Cantacuzino, un dezastru din punct de vedere medical, economic şi este apogeul bâlbâielilor administrative0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei