Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 3 apr 2012 - Anul XVII, nr. 78 (4983)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Copii din România, lăsaţi să moară pentru că medicii refuză să lucreze fără mită

La un sfert de secol după ce Occidentul a aflat despre orfelinatele din România lui Nicolae Ceauşescu, copiii sunt din nou victime, de data aceasta ale corupţiei endemice, întrucât "medicii refuză să lucreze fără mită", comentează The Independent în ediţia electronică.

O unitate de cardiologie dotată cu echipamente ultramoderne de la Spitalul Marie Curie din Bucureşti nu a tratat nici un copil de când a fost deschisă, deoarece personalul care ar trebui să lucreze cu aceste dispozitive aşteaptă să primească mită.

Potrivit cotidianului britanic, care prezintă mai multe cazuri în acest sens, doctorul Cătălin Cîrstoveanu a lansat o "cruciadă pentru salvarea copiilor care vin pentru îngrijiri" la această unitate a Spitalului Marie Curie, transportându-i cu zboruri low cost la spitale similare din Occident pentru a fi trataţi de medici ce nu cer mită. El duce o "luptă epuizantă şi solitară împotriva unei culturi a corupţiei" într-o ţară în care "chirurgii cer mită pentru a salva viaţa bebeluşilor", comentează The Independent, adăugând că acesta este motivul unei rate a mortalităţii duble faţă de media UE.

"Pentru a fi sincer, (corupţia) este atât de înrădăcinată în sistemul nostru, încât este cu adevărat dificil să fie eliminată", a declarat pentru publicaţie ministrul român al Sănătăţii Ladislau Ritli. Pacienţii din România, ţară membră UE, discută frecvent despre "bursa mitei", chirurgii obţinând de la câteva sute de euro în sus pentru o operaţie, în timp ce anesteziştii primesc o treime din sumă, stabilită în funcţie de cât îşi poate permite bolnavul, scrie publicaţia. Asistentele medicale primesc câţiva euro de fiecare dată când administrează medicamente.

Potrivit publicaţiei, obţinerea unui certificat în vederea efectuării unei operaţii în străinătate poate costa între câteva sute şi câteva mii de euro, în funcţie de medic. "Statul român pare că nu vrea să facă nimic în acest sens", subliniază The Independent.

Sumele oferite ca mită în România însumau aproximativ 750.000 de euro pe zi în 2005, conform unui raport al Băncii Mondiale (BM), scrie cotidianul precizând că date mai recente nu sunt disponibile. Cultura "plăţilor informale", numele sub care este desemnată corupţia, este acceptată tacit, însă există semne că "furia creşte". Situaţia tragică a copiilor din România nu este un lucru nou, continuă publicaţia, precizând că într-un efort de creştere a populaţiei, fostul dictator Nicolae Ceauşescu a interzis contracepţia şi avortul, mii de copii fiind abandonaţi ulterior în orfelinate.

Numeroşi medici au abandonat ţara, anul trecut 2.800 de medici români dezamăgiţi de sistemul de sănătate vechi şi corupt şi de salariile mici imigrând în Occident, potrivit Colegiului Medicilor, citat de cotidian. "În mod ideal, am fi avut salarii decente şi nimeni nu ar fi tentat să accepte plăţi informale", a declarat Ritli, adăugând că este necesar ca "populaţia să fie educată pentru ca oamenii să nu mai creadă că aceasta este singura cale de a obţine asistenţă medicală corespunzătoare".

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Copii din România, lăsaţi să moară pentru că medicii refuză să lucreze fără mită.
 Vizualizări articol: 885 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.7 din 3 voturi
Copii din România, lăsaţi să moară pentru că medicii refuză să lucreze fără mită2.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei