Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 31 mar 2012 - Anul XVII, nr. 76 (4981)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Numărul pensionarilor a scăzut cu 86.000 în 2011. Pensia medie lunară, mai mare cu 5,2%

Numărul mediu de pensionari a fost în 2011 de 5.589.000, în scădere cu 86.000 faţă de anul precedent, iar pensia medie lunară a fost de 753 de lei, mai mare cu 5,2%, informează, vineri, Institutul Naţional de Statistică (INS).

"Pensionarii de asigurări sociale au deţinut ponderea majoritară (99,8%) în numărul total de pensionari. Pensionarii de asigurări sociale de stat au reprezentat 85,0% în totalul celor de asigurări sociale", se arată într-un comunicat de presă de vineri al INS.

Pensia medie de asigurări sociale de stat a fost de 773 de lei în 2011, cu discrepanţe semnificative în profil teritorial, ecartul dintre valoarea minimă şi cea maximă depăşind 350 de lei (620 de lei în judeţul Giurgiu faţă de 974 de lei în Bucureşti).

După sistemul de pensionare, cea mai mare valoare a pensiei medii lunare, de 1.891 de lei, s-a înregistrat pentru sistemul asigurărilor sociale - avocaţi, iar cea mai mică valoare, respectiv 311 lei, a revenit pensionarilor din fostul sistem de asigurări sociale pentru agricultori.

Pe categorii de pensii, numărul pensionarilor pentru limită de vârstă a fost preponderent (70,8%) în cadrul pensionarilor de asigurări sociale. Pensionarii cuprinşi în categoriile de pensii - anticipată şi anticipată parţial - au reprezentat 2,4%, numărul lor fiind mai mare cu 2.000 de persoane faţă de anul precedent.

În 2011, pensia medie netă estimată (pensia medie fără impozit şi fără contribuţia de asigurări sociale de sănătate) pentru un pensionar de asigurări sociale a fost de 713 lei, în creştere cu 1,4% faţă de anul anterior.

"Indicele pensiei medii reale pentru anul 2011, faţă de anul precedent, calculat ca raport între indicele pensiei nominale şi indicele preţurilor de consum a fost de 95,3%", a precizat INS.

Numărul total al beneficiarilor prevederilor OUG 6/2009 privind instituirea pensiei sociale minim garantate (în prezent indemnizaţie socială) în anul 2011 a fost de 621,6 mii de persoane, din care 413,5 mii de persoane din sistemul asigurărilor sociale de stat, reprezentând 8,7% din totalul pensionarilor din această categorie şi 208,1 mii de persoane din rândul pensionarilor proveniţi din fostul sistem pentru agricultori, reprezentând 30,7% din totalul acestora.

Potrivit INS, colectarea datelor se realizează prin rapoarte statistice completate prin auto-înregistrare de către personalul din compartimentele de specialitate ale caselor de pensii. Rapoartele statistice sunt completate de Casa Naţională de Pensii Publice (pentru pensionarii de asigurări sociale de stat şi pensionarii proveniţi din fostul sistem de asigurări pentru agricultori), Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Administraţiei şi Internelor, Serviciul Român de Informaţii, Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional şi Casa de Asigurări a Avocaţilor.

"Numărul mediu total al pensionarilor cuprinde totalitatea pensionarilor din România indiferent de sistemul de pensii, respectiv sistemul public de pensii (inclusiv ajutor social - tip pensie, IOVR - invalizi, veterani şi văduve de război) şi sistemele neintegrate sistemului public de pensii (pensionarii de asigurări sociale din evidenţa Casei de Asigurări a Avocaţilor, sistemele proprii de asigurări sociale ale cultelor recunoscute de lege). Se determină prin însumarea numărului de pensionari existenţi în plată în fiecare lună, raportat la numărul de luni din perioada de referinţă", a precizat INS.

Pensia medie lunară se calculează prin raportarea sumelor cuvenite conform deciziilor pensionarilor existenţi în plată în trimestrul/anul de referinţă la numărul mediu lunar al acestora înmulţit cu 3 (luni) respectiv 12 (luni).

Pe categorii, pensiile se clasifică în: pensie pentru limită de vârstă, pensie anticipată, pensie anticipată parţială, pensie de invaliditate, pensie de urmaş, ajutor social tip pensie şi pensii IOVR.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Numărul pensionarilor a scăzut cu 86.000 în 2011. Pensia medie lunară, mai mare cu 5,2%.
 Vizualizări articol: 663 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 1 vot
Numărul pensionarilor a scăzut cu 86.000 în 2011. Pensia medie lunară, mai mare cu 5,2%4.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei