Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 30 mar 2012 - Anul XVII, nr. 75 (4980)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

O româncă de etnie romă, printre cei mai buni elevi de şcoală profesională din Franţa

O tânără româncă de etnie romă, Cristina Dimitru, care locuieşte în Franţa fără acte de peste şase ani, a fost desemnată, pentru al doilea an consecutiv, unul dintre cei mai buni elevi ai unei şcoli profesionale din Franţa.

Cristina, în vârstă de 18 ani, care a petrecut peste 18 luni într-o rulotă fără electricitate după ce a venit din România la Nantes (vest) în 2005 împreună cu familia, înainte de a beneficia de condiţii mai bune, a primit medalia joi în Senatul de la Paris, unde a avut loc ceremonia.

Dar ca şi Linda Mihai, în vârstă de 21 de ani, care a fost laureată la concursul din 2010, tot la categoria "curăţătorie", în momentul în care a fost desemnată unul dintre cei mai buni ucenici din Franţa, Cristina nu are documente legale.

"Chiar dacă am muncit mult, nu pot găsi un loc de muncă, nu pot obţine permis de conducere şi nu pot cere o bursă pentru a mă înscrie la Bacalaureatul profesional", a declarat ea într-un interviu acordat AFP.

Cererile de reglementare a situaţiei familiei Cristinei, deşi inserată - cei doi părinţi ai ei lucrează ca muncitori sezonieri în ferme legumicole şi locuiesc în prezent într-un apartament - au fost respinse.

În pofida a doi ani de întrerupere a şcolarizării, în perioada 2005-2007, a timpului necesar pentru a învăţa limba şi mai ales de a avea condiţii materiale care să îi permită să urmeze şcoala, Cristina a comasat etapele şi a reluat direct clasa a patra de colegiu în 2007.

La liceul Leonardo da Vinci din Nantes, unde a obţinut în iunie 2011 diploma pentru primul nivel de liceu profesional (CAP), ea i-a impresionat pe toţi. "Este o tânără extrem de hotărâtă, care are o dorinţă de inserţie foarte puternică ", apreciază directoarea Florine Durand.

"Trebuie subliniată şi aprobarea familiei Cristinei, care a vrut ca o tânără din această cultură să poată avea această diplomă şi să poată fi independentă", a subliniat Durand.

Întrebată de AFP despre situaţia administrativă a acestei tinere, prefectura din Loire-Atlantique a declarat joi dimineaţă că studiază dosarul.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului O româncă de etnie romă, printre cei mai buni elevi de şcoală profesională din Franţa.
 Vizualizări articol: 968 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
O româncă de etnie romă, printre cei mai buni elevi de şcoală profesională din Franţa5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Comentariu trimis de
(30 mar 2012, 11:14:39
Bravo ei.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei