Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 22 mar 2012 - Anul XVII, nr. 68 (4973)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Aproape un sfert dintre români spun că nu merg la bibliotecă din lipsă de timp - studiu

Aproape un sfert dintre români spun că nu merg la bibliotecă din lipsă de timp, în timp ce 42% dintre români spun că citesc cărţi o dată pe an sau niciodată, potrivit unui studiu naţional realizat în cadrul programului Biblionet, finanţat de Fundaţia Bill & Melinda Gates.

Studiul naţional privind utilizarea bibliotecilor publice din România şi percepţiile românilor privind mersul la bibliotecă a inclus trei cercetări Biblionet, efectuate în lunile februarie ale anilor 2009, 2011 şi 2012, pe eşantioane naţionale reprezentative, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.

Până în prezent, prin intermediul programului Biblionet, peste 1.500 de biblioteci publice au fost dotate cu 6.460 de calculatoare şi echipamente aferente, iar aproape 2.175 de bibliotecari au parcurs cursuri de formare în cadrul programului Biblionet.

Astfel, conform studiului, 275.000 de români au intrat pentru prima dată pe internet datorită noului serviciu oferit de bibliotecă, în timp ce 7.000.000 de vizite au fost înregistrate la bibliotecile publice pentru utilizarea computerelor şi a internetului.

Pentru utilizatorii bibliotecilor publice, internetul este principala sursă de informare, spre deosebire de non-utilizatori, unde principalul canal este televizorul. Aproape 28% dintre respondenţii care nu merg la bibliotecă au afirmat că petrec zilnic peste trei ore în faţa televizorului. Nefolosirea internetului în general se asociază statistic cu venituri dintre cele mai mici în cadrul populaţiei României.

În ceea ce priveşte segmentul de utilizatori ai serviciilor bibliotecilor publice se constată o creştere a duratei folosirii internetului. Profilul conturat este pentru consumatorul cotidian de internet: cu precădere tânăr, între 15 - 34 de ani, absolvent de universitate, locuitor în mediul urban de peste 200.000 de locuitori. Cei care afirmă că nu au accesat niciodată internetul sunt majoritar persoanele de peste 55 de ani, fără şcoală sau cu studii elementare, rezidenţi în mediul rural.

Potrivit aceluiaşi studiu naţional, numărul persoanelor care trec pragul unei biblioteci a crescut cu 50% în comunităţile mici (sub 15.000 de locuitori), din 2010 până în prezent.

Cetăţenii români care utilizează calculatoarele şi internetul de la biblioteca publică caută pe internet informaţii legate de: educaţie, piaţa muncii, comunicare cu prietenii sau rudele din ţară sau din străinătate, rezolvarea unei probleme medicale.

Peste 10% dintre respondenţi au declarat că, odată ce trec pragul bibliotecii, folosesc şi alte servicii (cărţi, ziare, informaţii utile). Totodată, 33% (aproximativ 2,3 milioane persoane) dintre utilizatorii actuali ai bibliotecilor Biblionet declară că vin la biblioteca publică doar sau în primul rând pentru calculatoare şi internet.

Peste 50% dintre respondenţii non-utilizatori ai bibliotecilor publice nu ştiu ce schimbări au avut loc în cadrul bibliotecilor publice (acces la internet, fond de carte). Peste 30% spun însă că s-ar duce la bibliotecă pentru o problemă specifică.

Conform aceluiaşi studiu naţional, aproape un sfert dintre români spun că nu merg la bibliotecă din lipsă de timp. Pe locul al doilea între motivele invocate de cei care spun că nu merg la bibliotecă se regăseşte lipsa de interes, iar pe locul al treilea - lipsa de plăcere privind cititul.

Totodată, respondenţii care nu folosesc serviciile bibliotecii au indicat o medie de 80 de cărţi în gospodărie, în afară de ziare şi reviste. Cu toate acestea, frecvenţa de lectură este scăzută, 42% dintre respondenţi indicând că citesc o dată pe an sau chiar niciodată.

Peste 35% dintre respondenţi au declarat că ar reveni la bibliotecă dacă se dezvoltă serviciul de acces la calculatoare şi dacă se îmbunătăţesc condiţiile spaţiilor destinate utilizatorilor.

Din perspectiva informaţiilor pe care şi-ar dori să le regăsească în bibliotecă, respondenţii au indicat, atât în mediul urban, cât şi rural, în primul rând creşterea numărului de cărţi din biblioteci, în mod specific volume mai noi, cărţi de specialitate şi creşterea numărului de calculatoare pus la dispoziţie.

Biblionet este o iniţiativă a Fundaţiei Bill & Melinda Gates în valoare totală de 26,9 milioane de dolari pe o durată de 5 ani şi îşi propune facilitarea accesului la informaţie prin introducerea tehnologiei moderne în bibliotecile publice.

Programul Biblionet include până în acest moment peste 1.500 de biblioteci locale, dotate cu 6.460 de calculatoare şi echipamente aferente şi peste 2.175 de bibliotecari formaţi şi îşi propune să atingă peste 2.000 de biblioteci la finalul programului.

Biblionet este un parteneriat între IREX, Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional, Fundaţia EOS (Educating for an Open Society), Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România (ANBPR) şi bibliotecile publice româneşti.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Aproape un sfert dintre români spun că nu merg la bibliotecă din lipsă de timp - studiu.
 Vizualizări articol: 494 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aproape un sfert dintre români spun că nu merg la bibliotecă din lipsă de timp - studiu0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei