Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 20 mar 2012 - Anul XVII, nr. 66 (4971)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Băsescu: Sunt dispus la ajustarea mandatului prin voinţă proprie pentru modificarea Constituţiei

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, la TVR, că este "dispus la ajustarea mandatului prin voinţă publică" dacă se modifică Constituţia, arătând şi că organizarea referendumului referitor la amendarea legii fundamentale concomitent cu alegerile locale a fost intenţia sa.

"Trebuie să vă spun: eu încerc disperat aproape să ating acest obiectiv. De ce? Nu pentru mine, pentru că eu nu aş beneficia de îmbunătăţirea acestei Constituţii, în orice caz. Mandatul meu nu se poate desfăşura decât pe Constituţia existentă, însă, aşa cum rezultă din stenogramă, sunt dispus la ajustarea mandatului prin voinţă proprie, dacă nu se întâmplă un lucru extrem de grav pentru democraţia românească: trecerea peste votul a 85% dintre cei care au participat la referendumul din noiembrie 2009", a declarat Băsescu la TVR1, întrebat dacă a vorbit la consultările cu USL, aşa cum rezultă din stenograme, despre renunţarea la o parte din mandatul său în schimbul modificării Constituţiei.

De asemenea, preşedintele a arătat că organizarea referendumului referitor la modificarea Constituţiei concomitent cu alegerile locale, propusă luni de liderul PDL, Emil Boc, a fost intenţia sa, însă rămâne de văzut dacă democrat-liberalii vor avea capacitatea de negociere pentru a obţine acest lucru de la PNL şi PSD.

"Nu vă ascund că asta a fost intenţia mea. Problema este dacă PDL va avea o capacitate de negociere suficientă în relaţia cu PNL şi PSD, să-i convingă să vină să dea acest vot, pentru că în Parlament legea de aprobarea a revizuirii Constituţiei nu trece decât cu 66%. Oricum, cu sau fără UDMR, coaliţia nu poate trece revizuirea Constituţiei. Problema este cum te duci la alegeri. Te duci cerând votul, să-ţi dea putere electoratul, iar pe de altă parte, tu te duci în faţa acestui electorat spunând: «Nu am vrut să răspund rezultatului referendumului de reducere a numărului de parlamentari»", a spus Băsescu.

De asemenea, el a subliniat că va rămâne adeptul trecerii la Parlament unicameral cu 300 de parlamentari, aşa cum s-a votat la referendumul din noiembrie 2009 şi va continua şi în campania electorală din acest an să susţină acest obiectiv.

"Eu nu am să tac în campanie pe această temă. Să nu creadă cineva, pentru că referendumul a fost propus de mine, obligaţia mea este să-l apăr până la ultima resursă politică pe care o am", a afirmat el.

Totodată, el a arătat că propunerea USL privind reducerea numărului de parlamentari la 300, cu Parlament bicameral format din 100 de senatori şi 200 de deputaţi, plus cei 18 parlamentari ai minorităţilor naţionale, reprezintă un "mare fals", pentru că acordă prea mare importanţă aleşilor celor 18 minorităţi, în condiţiile în care unii dintre ei sunt aleşi cu numai 300 de voturi.

PDL doreşte ca referendumul pentru revizuirea Constituţiei să aibă loc simultan cu alegerile locale, astfel încât alegerile parlamentare din toamnă să fie organizate conform noii legi fundamentale, a declarat, luni, Emil Boc, care a făcut apel la opoziţie să revină în Parlament în acest scop.

Boc a apreciat că revizuirea Constituţiei ar fi un bun moment pentru ca opoziţia să revină în Parlament. El a explicat că revizuirea legii fundamentale nu poate fi făcută în absenţa opoziţiei din Parlament, întrucât sunt necesare voturile a două treimi din numărul senatorilor şi deputaţilor pentru adoptarea acesteia.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al PDL, Sever Voinescu, a spus că pentru revizuirea Constituţiei este nevoie de votul a două treimi pentru fiecare Cameră şi crede că opoziţia ar putea fi sancţionată la urne, dacă alege calea boicotului.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Băsescu: Sunt dispus la ajustarea mandatului prin voinţă proprie pentru modificarea Constituţiei.
 Vizualizări articol: 661 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Băsescu: Sunt dispus la ajustarea mandatului prin voinţă proprie pentru modificarea Constituţiei0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei