Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 14 mar 2012 - Anul XVII, nr. 61 (4966)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Miniştrii şi şefii de autorităţi care nu grăbesc absorbţia fondurilor UE vor fi demişi

Miniştrii şi şefii de autorităţi de management care nu vor lua măsuri în perioada imediat următoare pentru a accelera ritmul de absorbţie a fondurilor UE şi a elimina problemele din acest proces vor fi demişi, potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului.

El a arătat că la şedinţa comitetului interministerial pentru fonduri UE au fost constatate o serie de elemente care "perturbă" procesul de absorbţie, precum viteza lentă de procesare a cererilor de rambursare şi incapacitate managerială în multe situaţii.

"Au fost clarificate o serie de soluţii, dar principalul mesaj pe care l-a transmis premierul cu această ocazie este cel legat de prioritizarea procesului de absorbţie şi de faptul că nu mai este dispus să tolereze nici un fel de restanţe. A fost deja o solicitare ca, până la sfârşitul lunii martie, toate restanţele de evaluare să dispară, iar în cazul în care aceste lucruri nu se vor întâmpla până la următoarea şedinţă de evaluare, în săptămânile următoare, se poate ajunge inclusiv la demiterea celor responsabili - şefi de agenţii şi inclusiv şefi de ministere, ca să nu spun miniştri", a spus purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu.

În şedinţa comitetului interministerial, premierul Mihai Răzvan Ungureanu i-a atenţionat pe miniştri şi şefii de autorităţi de management că îi consideră responsabili pentru absorbţia în acest an a şase miliarde euro din fondurile europene, ţintă stabilită anterior de Guvern.

"Vă fac responsabili, pe miniştri şi şefi de autorităţi de management, să ajungeţi la această ţintă", a spus premierul, în şedinţa comitetului interministerial pentru fonduri UE.

El a arătat că nivelul de absorbţie a fondurilor UE influenţează semnificativ creşterea Produsului Intern Brut.

"În cazul în care fondurile structurale şi de coeziune sunt absorbite 100%, avem o creştere de 1,8 puncte procentuale de PIB pe an. La 80% absorbţie, înseamnă 1,5 puncte procentuale pe an, iar în ipoteza cea mai pesimistă, 60%, înseamnă un plus de 1,2 puncte procentuale pe an. Obiectivul este 100%", a spus Ungureanu.

Premierul a explicat totodată că absorbţia fondurilor UE facilitează şi angajarea persoanelor în economie.

"Absorbim 100% din fondurile structurale şi de coeziune politică comună agricolă, avem angajate un plus de 20.200 persoane pe an. Absorbim 60%, angajarea este de 16.600 persoane pe an. În ceea ce priveşte impactul brut asupra veniturilor bugetare din contribuţii de asigurări sociale şi impozit pe venitul persoanelor fizice, o absorbţie de 100% înseamnă 0,98 miliarde de euro pe an, iar 60% înseamnă 0,82 miliarde euro pe an", a spus Ungureanu.

Aceeaşi evoluţie este indicată de premier şi în cazul veniturilor bugetare din TVA, estimate în creştere anuală cu 0,68 miliarde euro la un grad de absorbţie de 100% şi cu 0,57 miliarde euro la un nivel de absorbţie de 60%.

"Ca impact net asupra veniturilor bugetare totale, scăzând contribuţia României la bugetul UE, înseamnă la grad de absorbţie 100% un plus de 1,2 miliarde euro pe an, iar la grad de absorbţie de 60% un plus 0,8 miliarde euro pe an. Acest impact macroeconomic din fonduri structurale ar duce la o rată de creştere economică medie de 2% pe an, iar absorbţia completă a fondurilor europene presupune o creştere economică medie de 4,4% în perioada 2014-2020", a adăugat Ungureanu.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, la emisiunea "După 20 de ani" de la PRO TV, că nu exclude o eventuală candidatură la următoarele alegeri prezidenţiale a premierului Mihai Răzvan Ungureanu, cu susţinerea PDL, însă acesta trebuie mai întâi să reuşească la conducerea Guvernului.

El a subliniat că principalul criteriu de care va depinde reuşita ca premier a lui Ungureanu este absorţia în acest an a celor şase miliarde de euro de la Uniunea Europeană.

 

Ungureanu, posibil candidat la prezidenţiale

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, la emisiunea "După 20 de ani" de la PRO TV, că nu exclude o eventuală candidatură la următoarele alegeri prezidenţiale a premierului Mihai Răzvan Ungureanu, cu susţinerea PDL, însă acesta trebuie mai întâi să reuşească la conducerea Guvernului.

El a subliniat că principalul criteriu de care va depinde reuşita ca premier a lui Ungureanu este absorbţia în acest an a celor şase miliarde de euro de la Uniunea Europeană.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Miniştrii şi şefii de autorităţi care nu grăbesc absorbţia fondurilor UE vor fi demişi.
 Vizualizări articol: 649 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Miniştrii şi şefii de autorităţi care nu grăbesc absorbţia fondurilor UE vor fi demişi0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei