Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 13 mar 2012 - Anul XVII, nr. 60 (4965)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Coaliţia a decis majorarea salariilor din iunie; Guvernul va stabili procentul

Liderii coaliţiei au decis, ieri, ca salariile bugetarilor să fie majorate începând cu luna iunie, urmând ca Guvernul să analizeze procentul cu care se va face majorarea, a declarat, pentru MEDIAFAX, liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader.

Toader a spus că membrii coaliţiei au susţinut de la început această majorare, iar premierul are cuprins în programul de guvernare, la punctul 1, creşterea salariilor.

Mircea Toader a arătat că Guvernul urmează să calculeze şi să găsească soluţii pentru majorarea salariilor.

 

„Ca şef al statului, eu nu pot să mint că nu s-au îndeplinit condiţiile de revenire a salariilor”

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, la emisiunea "După 20 de ani" de la PRO TV, că declaraţia privind revenirea salariilor la nivelul anterior tăierilor nu a fost făcută din populism, ci deoarece s-au îndeplinit condiţiile stabilite.

Traian Băsescu a prezentat şi argumente în sprijinul revenirii la nivelul salarial anterior.

Preşedintele a arătat că, potrivit datelor Ministerului Finanţelor, numărul salariaţilor în sectorul public era, în aprilie 2009, de 1.396.129, iar în ianuarie anul acesta de 1.196.067. El a mai explicat că, în 2009, "anvelopa salarială, totalul salariilor era 9,6 din PIB, iar obiectivul pentru 2014 era să ajungem la 7% din PIB".

"Am atins 7%, de fapt, cu acurateţe 6,94%, la sfârşitul anului trecut. Deci condiţiile de revenire s-au îndeplinit la 31 decembrie. În numele prudenţei, şi Guvernul Boc şi Guvernul Ungureanu au zis: «Discutăm după primul trimestru, să vedem ce se întamplă». Dar parametrii conveniţi cu fondul s-au atins", a spus preşedintele.

"Ca şef al statului, eu nu pot să mint că nu s-au îndeplinit condiţiile de revenire a salariilor. Şi eu cred că nici un guvernant nu îşi permite", a spus preşedintele.

Totodată, el a subliniat că nu a luat decizia revenirii la salariile anterioare pentru bugetari, ci doar a cerut Parlamentului şi Guvernului să analizeze posibilitatea revenirii acestora la nivelul anterior.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, în Parlament, că puterea are datoria de a găsi soluţii ca în jurul datei de 1 iunie să fie "reîntregite" salariile bugetarilor.

După reducerea salariilor cu 25% în iulie 2010, bugetarii au primit anul trecut o majorare salarială cu 15%, iar pentru refacerea completă a veniturilor iniţiale ar urma să mai beneficieze de o creştere cu circa 16%.

 

Anastase: Nu vorbim de o majorare a salariilor, ci de o reîntregire a acestora

Prim-vicepreşedintele PDL Roberta Anastase a declarat, ieri, că nu este vorba despre o majorare a salariilor cu şase luni înainte de alegeri, ci despre "o reîntregire a lor", apreciind că aceasta reprezintă "un gest de dreptate socială".

Anastase a fost întrebată dacă legea permite majorarea salariilor bugetarilor cu şase luni înainte de alegeri. "Noi nu vorbim de o majorare, ci vorbim de o reîntregire a lor. Dacă vă amintiţi, salariile au fost tăiate cu 25%, după acel moment a venit prima etapă a reîntregirii cu 15%, iar acum practic se ia în considerare ultima parte, ca salariile să revină la forma lor iniţială. Deci nu vorbim de o creştere a salariilor", a răspuns Roberta Anastase.

Ea a mai spus că această reîntregire a salariilor bugetarilor este în programul de guvernare. "Practic, vorbim de o restanţă pe care o aveam pentru a reîntregi salariile bugetarilor. Este programul nostru de guvernare, vorbim de precauţii economice de care s-a ţinut cont şi se ţine cont în continuare, dar de principiu absolut toată coaliţia, dar în primul rând preşedintele ţării şi PDL susţin acest punct care se află în programul nostru de guvernare", a explicat Anastase.

Întrebată cum comentează faptul că premierul spunea săptămâna trecută că nu sunt bani pentru majorări salariale, Roberta Anastase a spus că "permanent" s-au făcut calcule în acest sens.

"Permanent noi am făcut aceste calcule şi de aceea încă de la începutul anului am încercat să spunem că vrem să ne ţinem de acest obiectiv, dar evident luând în considerare evoluţiile economice şi am spus atunci: România este stabilă din punct de vedere economic, a înregistrat cea mai mare creştere economică din UE, este foarte important să facem, dacă vreţi, acest gest de dreptate socială, despre care şi noi cei din PDL şi preşedintele ţării am vorbit permanent. Este un gest pe care dorim să ni-l asumăm până la capăt", a precizat Roberta Anastase.

Anastase a precizat că în coaliţie nu s-a discutat despre o dată la care ar urma să se realizeze "reîntregirea" salariilor bugetarilor. "Asta e decizia Guvernului, nu s-a discutat această dată", a adăugat Anastase.

 

Hossu: Majorarea salariilor pare o măsură populistă, ar trebui creşteri mai mari pentru salariile mici

Revenirea salariilor ar trebui făcută în spiritul Legii salarizării unitare, adică majorarea să fie mai mare pentru salariile mici, altfel, menţinerea discrepanţelor ar însemna pierderea inutilă a trei ani, a declarat, ieri, pentru MEDIAFAX preşedintele CNS "Cartel Alfa", Bogdan Hossu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Coaliţia a decis majorarea salariilor din iunie; Guvernul va stabili procentul.
 Vizualizări articol: 596 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Coaliţia a decis majorarea salariilor din iunie; Guvernul va stabili procentul0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Hhhh trimis de
(13 mar 2012, 11:35:38
populism curat, unde e boc ala mic sa-l auzim...mie imi placea cand scotea din gurita lui cuvantul "populism", era simpatic catelusul!!!
2.   Pomana trimis de
(13 mar 2012, 11:48:10
Pomana electorala incepe. Cit de curind vin si galetile. Bravo Miscarea Populista.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei