Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 12 mar 2012 - Anul XVII, nr. 59 (4964)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Ford va plăti penalităţi pentru nerealizarea producţiei şi amână unele investiţii

Ford va produce la Craiova un număr de maşini "semnificativ" mai redus faţă de cel asumat prin contractul de privatizare şi va plăti penalităţi, a amânat unele investiţii şi a renunţat la un ajutor de stat pentru formarea profesională, cel pentru investiţii fiind plafonat la 75 milioane euro.

Prevederile sunt incluse în actul adiţional la contractul de privatizare al Automobile Craiova, convenit între autorităţi şi constructorul american. Actul adiţional va fi aprobat printr-o ordonanţă de urgenţă, proiectul de act normativ fiind promovat de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS).

Ordonanţa vizează modificarea şi completarea legi prin care a fost privatizată Automobile Craiova.

Actul adiţional a fost elaborat în urma unor runde de negocieri care au avut loc în perioada mai 2010 - decembrie 2011 între reprezentanţii Ford şi o comisie guvernamentală.

Grupul american a preluat în 2007, de la stat, compania Automobile Craiova, iar conform contractului de privatizare avea obligaţia să realizeze până la 19 martie 2012 investiţii tehnologice şi de mediu de 675 milioane euro şi un volum de autovehicule de aproximativ 250.000 unităţi.

Tranzacţia a presupus pe lângă vânzarea pachetului de acţiuni deţinut de stat la societate şi acordarea unor ajutoare de stat autorizate de Comisia Europeană, dar şi recuperarea unui ajutor de stat ilegal acordat.

CE a considerat că România a acordat Ford un ajutor de stat ilegal în valoare de 27,56 milioane de euro şi a solicitat Guvernului să recupereze această sumă. După recuperarea integrală a ajutorului de stat, AVAS a rămas obligată să raporteze trimestrial stadiul îndeplinirii programului de restructurare. Ulterior, Comisia a aprobat un ajutor de stat de 143 milioane de euro pentru investiţiile de 675 milioane de euro la uzina de la Craiova şi un ajutor de 57 milioane de euro pentru formarea profesională a angajaţilor. Totodată, CE a aprobat acordarea unei garanţii de stat care să permită companiei Ford România să contracteze un împrumut de la BEI pentru a produce maşini ecologice.

"Pe parcursul derulării contractului, Ford Motor Company a constatat modificarea semnificativă a elementelor avute în vedere la privatizare, atât din punctul de vedere al condiţiilor de piaţă, la nivel mondial cât şi la nivel naţional, implicând după o reanalizare a climatului economic, luarea unor măsuri de restructurare a planului de afaceri iniţial. Din aceste considerente, în contextul crizei economice şi financiare globale, care a afectat dramatic economiile din ţările cele mai dezvoltate, cu efecte semnificative pe piaţa producătorilor din industria auto din întreaga lume, Ford a solicitat reanalizarea unor clauze din contractul de vânzare-cumpărare de acţiuni", se arată în proiect.

Pe baza noilor elemente de piaţă, a analizei privind situaţia competitorilor şi a constatării unor întârzieri din motive obiective în derularea procesului de restructurare a celor trei companii controlate direct sau indirect, Ford a negociat cu comisia guvernamentală încheierea unui act adiţional, care prevede simplificarea procesului de restructurare, prelungirea până la 31 decembrie 2012 a termenelor de realizare a obligaţiilor post-privatizare asumate de cumpărător prin contract şi simplificarea procedurii de eliberare a garanţiilor pentru executarea investiţiilor.

Totodată, actul adiţional implică acomodarea ajutoarelor de stat autorizate cu noile condiţii din planul de afaceri şi din contractul de privatizare şi achitarea penalităţilor prevăzute în contract, drept compensaţie pentru nerealizarea numărului de autovehicule asumat.

 

În proiect se arată că elementele negocierii au fost transmise CE în vederea obţinerii unui punct de vedere.

"În principal, modificările se referă la simplificarea procesului de restructurare a celor trei societăţi comerciale la care cumpărătorul deţine direct sau indirect acţiuni, având în vedere necesitatea corelării cu evenimentele petrecute în realitate, ţinându-se cont de imposibilitatea de acţiune a AVAS în îndeplinirea asumărilor diligente, din contract. Ford, fiind în imposibilitatea de a realiza achiziţia de acţiuni prevăzută în contract, constatând întârzierea definitivării platformei industriale în care urma să realizeze investiţiile şi derulând, la nivel internaţional, un amplu proces de reaşezare a capacităţilor de producţie şi a tipurilor de autovehicule pe care intenţionează să le lanseze în fabricaţie, a solicitat reaşezarea termenelor de realizare a investiţiilor asumate prin contractul de vânzare - cumpărare de acţiuni, de la data de 19 martie 2012 la data de 31 decembrie 2012, fără a se modifica cuantumul total al investiţiilor ce urmează a fi realizate", se spune în nota de fudamentare.

În cadrul negocierilor s-a constatat că angajamentul investiţional va fi realizat în totalitate, capacităţile de producţie la care s-a angajat Ford vor fi dezvoltate pe platforma de producţie de la Craiova, dar numărul de autovehicule pe care le va produce, în intervalul stabilit prin actul adiţional, va scădea "semnificativ".

Modificările aduse contractului constau şi în adaptarea mecanismului de garantare a investiţiilor la noul program asumat de cumpărător, urmând ca garanţiile constituite de Ford să fie eliberate pe măsura confirmării realizării investiţiilor.

"În concordanţă cu prevederile din contract, aşa cum se va modifica prin actul adiţional, au fost renegociate şi incluse în contract prevederi despre ajutoarele de stat, respectiv: ajutorul de stat pentru investiţii s-a plafonat la 75 milioane euro; Ford a renunţat la ajutorul de stat pentru pregătirea profesională", se mai arată în nota de fundamentare.

Potrivit contractului, Ford România ar fi trebuit să ajungă într-un interval de patru ani, până în septembrie 2011, la un volum de producţie de peste 250.000 unităţi, în caz contrar compania americană urmând să plătească statului daune de până la 25% din valoarea achiziţiei Automobile Craiova. Nivelul sancţiunilor scade, conform contractului, la 10% din valoarea contractului la o producţie între 200.000 şi 225.000 de vehicule şi la 5% dacă se vor construi între 225.000 şi 250.000 unităţi.

Ford a anunţat la sfârşitul lunii ianuarie că va produce la Craiova, în acest an, 60.000 de unităţi B-Max, iar pentru anul viitor estimează construcţia a cel puţin 100.000 de maşini. Modelul B-Max, produs exclusiv la fabrica de la Craiova, va ajunge în showroom-urile din România în luna iulie, însă comenzile vor fi onorate începând cu luna septembrie. Conceptul B-Max a fost prezentat în luna martie a anului trecut la Salonul Auto de la Geneva, iar în iunie Ford a început să fabrice la Craiova primele prototipuri.

Constructorul american a asamblat la Craiova, în intervalul aprilie 2010-octombrie 2011, un număr de peste 17.000 autoutilitare Transit Connect. Ulterior, producţia utilitarei a fost mutată la fabrica Ford din Valencia, în urma deciziei grupului american de a reorganiza activitatea tuturor fabricilor pe care le deţine în Europa.

În România, vânzările de autovehicule au scăzut drastic comparativ cu 2008, când au fost livrate 324.080 de maşini, cu 11,7% mai puţine faţă de anul anterior, iar în 2009 a fost înregistrat un declin de 46%, la 147.962 de unităţi.

În 2010, vânzările auto s-au redus cu 19%, la 119.417 unităţi, pentru ca în 2011 declinul să fie de 7,4%, la 110.598 de maşini.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ford va plăti penalităţi pentru nerealizarea producţiei şi amână unele investiţii.
 Vizualizări articol: 304 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ford va plăti penalităţi pentru nerealizarea producţiei şi amână unele investiţii0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei