Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 9 mar 2012 - Anul XVII, nr. 57 (4962)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Văcuţe de rasă din Irlanda, oferite cadou de 8 Martie femeilor din comuna clujeană Râşca

Femeile din comuna clujeană Râşca nu au primit, de 8 Martie, bijuterii sau parfumuri scumpe, nici haine de firmă sau buchete de flori. Au primit, în schimb, ceva util pentru gospodăriile lor - 45 de văcuţe de rasă din Irlanda, donaţie a unei fundaţii în cadrul proiectului "Milk for orphans".

Fundaţia Heifer România a adus în România, în luna ianuarie, 45 de vaci din rasa Holstein Friza donate de fermieri irlandezi. Văcuţele au ajuns cu avionul la Timişoara, iar de acolo au fost duse la o fermă din Oradea, unde au stat în carantină, ajungând, ieri, cu un TIR, în comuna clujeană Râşca.

Centrul comunei era plin-ochi de săteni veniţi cu mic cu mare, cu copii şi bătrâni, să vadă cadoul primit - cele 45 de vaci donate de fermierii irlandezi. În spatele Primăriei s-a amenajat un ţarc, iar pe margini s-a aruncat fân.

"Totul e pregătit pentru primirea cadourilor de 8 Martie pentru femeile din comuna noastră. E al doilea transport de vaci pe care îl primim din partea Fundaţiei Heifer, iar râşcanii sunt bucuroşi", a explicat primarul Ioan Morar, care s-a pregătit să-i întâmpine pe oaspeţi cu pâine şi sare, conform tradiţiei.

Odată cu transportul au sosit la Râşca şi ambasadorul Irlandei, Oliver Grogan, şi subprefectul de Cluj Vasile Cozma.

"Pentru Irlanda şi pentru mine, personal, este o onoare mare să fim asociaţi cu această iniţiativă, de a dona vaci irlandeze femeilor din Râşca. Este un cadou, este foarte important şi potrivit ca, de Ziua Femeii, să oferim aceste animale femeilor din Râşca. Îmi place să cred că vacile aduse păstrează o bucăţică din Irlanda", a spus diplomatul, în limba română.

TIR-ul a tras în dreptul ţarcului, iar vacile au fost coborâte cu grijă. Au ajuns în Cluj de la mii de kilometri distanţă, iar locuitorii comunei le aşteaptă cu nerăbdare.

"Ia te uită ce faine îs şi ce le place fânul nostru. Se vede că nu or fost ţinute în lanţ. Avem fân bun, păşunat bun şi ne bucurăm de văcuţe. E foarte bine că de 8 Martie am primit un astfel de cadou. Nu m-am aşteptat. Am doi copii cărora le trebuie lapte şi o să dăm lapte şi copiilor orfani", a spus Rodica Todea.

Lângă gardul ţarcului, Bianca Oneţ, elevă la şcoala din sat, este cea mai fericită. Familia sa are o văcuţă, iar încă una, venită din Irlanda, înseamnă un avantaj din punctul de vedere al colectării laptelui. Fetiţa i-a şi găsit un nume şi abia aşteaptă să o vadă în grajd şi să îi dea de mâncare.

"Mai avem acasă o vacă pe care o cheamă Strugureana. Pe văcuţa nouă o să o botez Milka, aşa vreau să îi punem numele. Are o culoare frumoasă şi abia aştept să îi dau de mâncare", a spus Bianca.

O altă familie din Râşca are două vaci acasă, iar o a treia este binevenită.

"Să vedem cum este să creşti o văcuţă de rasă Holstein faţă de bălţatele noastre româneşti. Am auzit că dau lapte mai mult, dar aştept să vedem. E o rasă mai deosebită", a completat Tatiana Stan.

Un bătrân din sat, Ionel Jurj, a cărui nevastă, Sabina, a primit şi ea o vacă, se bagă în vorbă. A aflat că animalele sunt din străinătate şi se întreabă cum îşi va învăţa vaca să asculte ce îi va spune în limba română.

"O să încercăm să le învăţăm. Se vor adapta după mediul nostru, mă gândesc. Trebuie să vorbim româneşte cât mai mult cu ele, să ne înţelegem", a spus Jurj.

Cadoul de 8 Martie pentru femeile din Râşca face parte din proiectul "Milk for orphans" ("Lapte pentru orfani"), început în 2011 de Fundaţia Heifer România. Vacile au fost aduse pentru a asigura necesarul de lapte copiilor instituţionalizaţi şi familiilor fără venituri sau cu venituri mici, urmând principiul "Dar din dar", care prevede că familiile care primesc animale vor dona, la rândul lor, primele femele obţinute. De asemenea, fiecare familie care a primit o vacă va dona 300 de litri de lapte unor orfelinate, prelucrarea laptelui urmând să fie asigurată de o asociaţie de crescători de animale.

"Familiile din Râşca au fost selectate în baza unor criterii de sărăcie, în care s-a ţinut cont de venituri şi dacă au copii. Familiile trebuie să aibă un grajd şi să poată să asigure furaje vacilor", a explicat Laura Manciu, reprezentant al Fundaţiei Heifer România.

La rândul său, directorul fundaţiei, Ovidiu Spânu, a precizat că vacile irlandeze au fost crescute în aer liber şi sunt foarte rezistente, astfel încât se vor adapta foarte bine condiţiilor din zona de munte a judeţului Cluj.

Pe lângă vaci, fiecare dintre cele 45 de familii selectate a primit 50 de kilograme de nutreţuri combinate.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Văcuţe de rasă din Irlanda, oferite cadou de 8 Martie femeilor din comuna clujeană Râşca.
 Vizualizări articol: 783 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Văcuţe de rasă din Irlanda, oferite cadou de 8 Martie femeilor din comuna clujeană Râşca0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei